Kirjoitukset avainsanalla sairaus

Varmaan monikin asia on sairasta, mutta puhun nyt puolisosta. Hän on sairaslomalla. Yleensä näistä ei tässä maassa paljon huudella. Varsinkin jos vika on ylä- tai alapäässä, sitä on viisaintakin joskus peitellä. Aina ei kaikki avoimuus ole hyväksi. Nyt on kyse löysästä nilkasta. Siitä voi hyvin kertoa. Potilas itsekin on laittanut mediaan kuvia koivestaan. Komea on. (blogin kuva on vastaavasta terveestä) Nilkka on operoitu reilu viikko sitten. Kaikki meni hyvin ja potilas istuu kotona kutomassa ja katsomassa Poirotteja tallennuksesta. Kipeä tuo leikattu nilkka on selvästikin ollut. Kolmiomerkkisiä lääkkeitä näyttää yhä menevän, vaikka suunta on selvästi kohti parempaa.

Sitä tässä vaan kaiken hyvän keskellä jäin miettimään, että vaikuttaa se parisuhteeseenkin. Ensin ajattelin, että vaikutukset ovat lähinnä positiivisia. Huomasin pitkästä aikaa ottaa toisen huomioon. Olen käynyt kaupassa, tuonut vesilasia lähemmäs, vähän pyykännyt ja täyttänyt tiskikonetta ahkerammin kuin tavallisesti. Tässä sitä huomaa mistä kaikesta toinen on tehnyt oman osansa.

Sitten on alkanut joskus myös ärsyttää, ehkä eniten potilasta itseään? Hän on jonkin sortin suorittaja. Nyt näyttää olevan ongelmia sen kanssa, kun ei saa mitään tehtyä ja muut joutuvat passaamaan. Tarmoa on löytynyt. Hän on vienyt keppien kanssa koiraa ja eilen kävi istuttamassa yhden syyskukan pihalla, kun kukaan ei ollut näkemässä ja hoitanut hommaa ajallaan. Tästä seuraa tietysti minulle uutta syyllisyyttä. Miksi en ole ollut reippaammin paikalla ja hoitanut asioita. Nyt toipilas joutuu tuolla yksin rimpuilemaan.

Näin tähän saadaan oivallinen parisuhdekierre. Toinen murehtii, kun hänestä on vaivaa. Se saa muut sanomaan, että ”ei ole ja lepäile nyt rauhassa”. Sitten pikkuisen taas yritän autella. Joku jää kuitenkin hoitamatta ja siitä tulee syyllisyys, kun sairaan täytyy itse. Hän taas huokailee, kun hänen takiaan nyt muiden täytyy.

Pari päivää sitten muistutettiin toisiamme, että kaiken todennäköisyyden mukaan on toisenkin vuoro välillä särkyä. Vaihdetaan sitten vuoroja. En vaan yhtään tiedä, miten se sitten onnistuu?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

[avatar]

Lupaan rakastaa sinua aina.
Ja rakastankin.
Aina kun olet sen arvoinen.

Kun vastaat rakkauteeni rakkaudella, palveluksiin vastapalveluksilla. Olet positiivinen ja yhteistyöhaluinen, kiltti, kiva ja hauska. Siis kaikin tavoin rakastettava.

Mutta silloin menee vaikeaksi, kun tuleekin se huono päivä tai huono vaihe, loppumattomalta tuntuva.

Se tapahtuu silloin,
kun olet fyysisesti sairas, kivulias ja kärttyisä
tai henkisesti heikoilla, masentunut, itsetuhoinen
tai huonossa kohdassa oman elämäsi kanssa, katkera ja näköalaton
tai kun muistisairaus muuttaa sinut epäluuloiseksi ja vainoharhaiseksi,
kun et oikein itsekään tule toimeen itsesi kanssa.
(Ja ne kaikki muut tämän listan ulkopuolella, you name it...)

Silloin suhteemme muuttuu, se ei enää ole kahden ihmisen välistä tasapuolista yhteyttä. Suhdetta, jossa molemmat tuovat oman osansa yhteiseen elämään ja tekevät oman osuutensa sen hyväksi. Silloin minulta vaaditaan enemmän, ainakin väliaikaisesti.

Missä minun rakkauteni on silloin?

Kun vastaat hyvääni pahalla, minä loukkaannun ja suutun. Ja aiheesta. Miten voit olla noin kiittämätön?! Kuinka paljon olenkaan hyväksesi tehnyt? Suuttuessani reagoin minulle tyypillisellä tavalla: hyökkään tai vetäydyn. Olen avoimesti tai passiivisesti aggressiivinen. Sanon jotain sellaista, jota myöhemmin kadun. En pidä itsestäni tällaisena.

Häpeän omaa rakkaudettomuuttani. Tällainenko todella olen? Ihminen, joka tuntee näin ja välillä jopa käyttäytyy näiden tunteiden mukaisesti. Ikävä ihminen. Minä, joka luulin osaavani rakastaa. Joka haluan – haluaisin - rakastaa. Aina.

Omien likaisten tunteiden liejussa on raskasta olla. Parhaiten pääsen sieltä taas kuivalle maalle, kun annan itselleni luvan tuntea kaikki ne epämiellyttävät tunteet. Ihan kaikki, sellaisina kuin ne tulevat. Kaikessa rumuudessaan. Sallin itseni olla vihainen, loukkaantunut, pettynyt, katkera, kaikkea sitä. Hyväksyn tämänkin puolen itsessäni. Usein puhuminen ystävän kanssa auttaa. Saan ymmärrystä ja oikeutusta tunteilleni. Nehän ovat totta ja ihan aiheesta esiin nousseet.

Näiden päällimmäisten sekundaaritunteiden takaa alkavat sitten tulla esiin toisenlaiset tunteet. Suru tästä tilanteesta, jossa nyt yhdessä olemme. Ja pikkuhiljaa ehkä alkaa nostaa päätään myös ymmärrys sinua kohtaan. Oma kiukkuni alkaa tuntua aika pieneltä ja mitättömältä, kun saan vähän tuntumaa siihen, millaista sinun elämäsi juuri nyt on. Voin ehkä taas ajatella sinua hellyydellä ja myötätunnolla. Ja jos hyvin käy, tunnen taas sitäkin. Rakkautta.

 

(Kuva: Pegadas: Outubro 2011. Amor e Odio)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat