Kirjoitukset avainsanalla Joulu

Joulurakkautta on

löytää yhteisestä touhusta ilon siemeniä.

vaihtaa musiikiksi jouluradio, koska Hän niin toivoo.

viedä tai lähettää joulutervehdys sille, joka sitä odottaa ja myös sille, joka sitä vähiten odottaa.

on löytää joulun tunnelma pienestä hetkestä hälinän keskellä.

antaa suukko kynnyksen kohdalla, oli mistelinoksaa tai ei.

käyttää enemmän aikaa juhlan viettämiseen yhdessä kuin sen valmistelemiseen.

muistaa, että epätäydellisyys on elämän merkki.

kohdistaa katse siihen kaikkeen, mikä on hyvää, ihanaa ja omanlaista.

muistaa, että omanlainen joulu on juuri se oikea.

  Lisää vinkkejä leppoisan joulun viettoon täältä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: Jaakko Kaartinen
Kuva: Jaakko Kaartinen

Hän kirjoittaa joulukorttien kirjekuoriin osoitteita kauniilla käsialallaan. Ei soi joulumusiikki, on hiljaista. Kuusiruutuisten ikkunoiden takaa tuikkii valoja, on kaunista. Meillä on kupeissa glögiä, villasukat jalassa.

Koko adventinajan on ollut yllättävän kiireistä, tekemistä on kasautunut ja kertynyt. Tuskin ehdimme huomata lumen puissa itsenäisyyspäivänä, kun se jo oli sulanut sohjoksi ja oltiin ehditty joulunalusviikolle.

Miten tästä ehtii jouluun? Hidastamalla ehtii. Samalla tavalla kuin rakastetun kanssa ehtii kaikkiin hyviin paikkoihin: rauhassa, keskenään.

Joulussa parasta on ihan suoraan sanottuna nyt se, että on monia päiviä aikaa olla yhdessä. On aikaa keskittyä yhdessä olemisen tunnistamiseen ilman mitään kiireitä mihinkään.

Vanhat joululaulut ja jotkut Rudolf Koivun postikortit kuvaavat joulun idylliä perheessä, missä äiti laittaa jotain hommiaan ja isä toisia, lapset omiaan. Siinä idyllissä on totta se, että niissä kuvataan katsomista ja huomaamista: siinä perheenjäsenet ovat. Heidät nähdään.

Kun nyt katson rakastettuani kumartuneena siirtämään osoitteita ja nimiä osoitekirjasta kirjekuoriin, ajattelen, että jo pelkästään tämä katsominen on niin mukavaa. Minulle tulee niin mukava olo hänen näkemisestään. Joulu antaa lahjaksi päiviä rakastetun näkemiselle. Joulu lahja.

Romantiikkaa jouluun ei erityisesti liitetä, vaikka se on mausteiden, tuoksujen, kynttilöiden ja hämärän talvipäivän aikaa. Kyllä rakkaus silti jouluun mahtuu. Ja kun rakastaa jouluna, se kääntää juhlan itselleen. Kaikkihan sopii juuri rakkaustarinaan: yhdessäolo, hyvä ruoka, mietittyjen lahjojen antaminen toiselle, iloisten yllätysten saaminen, kauniiksi laitetut paikat, puhtaat pedatut lakanat.

En ironisoi enkä hehkuta tässä. Teen huomioita siitä, mitä toivon ja odotan. Nämä ovat minun joulukuviani. Kukin odottaa joululta jotain omanlaistaan, mutta yleensä aika paljon ja jotain ihanaa. Joulunajan ongelma sitten on ehkä se, että pitäisi ehtiä tosi paljon, että kaikki toiveet toteutuisivat. Siinä piilee ongelma, joka tulee esiin, kun kiire rypistää leppoisuuden ja ruuhkissa kasautuva harmi vie rauhan.

Joten minä koetan pyrkiä vain siihen, mihin kohtuudella ehtii. Ehdin varmasti ainakin olla aloillani ja katsella rakastettuani. Sen ohessa luulen ehtiväni laittamaan ruokaa, kokoamaan ja paketoimaan joitain lahjoja. Ehtinen siivoamaan oman osani ja koristelemaan hiukan.

Jos en ehdi enempää, mitä siitä? Ehdin joka tapauksessa olla paikalla ja läsnä ja nauttia. Hän puuhaa omiaan ja me teemme paljon yhdessä.

Siis onnellinen rakastavaisten joulu, ja toivottavasti mahdollisimman monet voivat nauttia sellaisesta joulusta kuin haluavat. Koska lopulta tämäkin juhla on hyvin yksinkertainen. Kaikesta sinänsä tarpeellisesta rekvisiitastaan huolimatta joulu on enimmäkseen pään sisällä (tai sydämessä).

Kun katson rakastettuani tuossa, nyt jo liimaamassa postimerkkejä kuoriin, tunnen sesongin iloa. Hän lietsoo sitä sisälläni. Hyvä juttu: joulu on tulossa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: Ulla Oinonen
Kuva: Ulla Oinonen

Aika moneen kotiin on tänä vuonna tullut tontulle ovi. Ehkä pienen oven asentaminen kotiin muistuttaa siitä Tove Janssonin ajatuksesta, että kuta pienempi on itse, sitä isompi joulu tulee.

Ainakin itse olen oppinut, että lähipuistomme valaistua kuusta pitää mennä katsomaan lähes joka päivä lähempää ja sitä pitää katsella hyvä tovi. Niinpä siis pölypallot voivat olla tontun ovelle leijaillutta lunta, jos ei muuten ehditä kuusta katsella. Korttiaskarteluun on otettava apulainen mukaan, vaikka se tarkoittaa, että tontun oven lumikinokset kuorruttuvat glitterillä. Piparitaikinaa on syötävä, koska oikeasti se on parempaa kuin kuivahtanut piparitalo.

Ajattelen niin, että pienempiin asioihin keskittymällä osaa olla laittamatta liikaa painoarvoa yhden aattopäivän puitteisiin.

Terveisin Ulla Oinonen
 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: Markus Spiske // Unsplash.com
Kuva: Markus Spiske // Unsplash.com

Rakas joulupukki, tänä jouluna toivon

  • että joku muu miettisi ja ostaisi kaikki joululahjat sekä paketoisi ne (edes yhtenä jouluna)
  • että viimeistään nyt muistaisin, että piparitalon tekeminen ei ole koskaan mukava ja tunnelmallinen perheen yhteinen hetki
  • että tonttu muistaisi laittaa yllätyksen joulukalenteriin joka ilta - ollut vähän epäluotettava viime aikoina
  • siistin kodin - edes tunniksi
  • että saisin kuunnella Jouluradiota ilman, että joku vaatii koko ajan vaihtamaan kanavaa
  • ettei lapsi huuda joulukirkossa “tämä on typerin esitys, minkä olen koskaan nähnyt” tai “ei olisi pitäny tännekään tulla”
  • ettei kukaan tappelisi - koskee lapsia ja aikuisia
  • että jokainen ottaisi ruokaa itse ja söisi itse - ja pyyhkisi peppunsa itse (koskee lapsia ja aikuisia)
  • unta - vaikka edes neljä tuntia täysin häiriöttä yhtäjaksoisesti
  • hiljaisuutta ja hetkeä kaksin rakkaan kanssa - ennen kuin nukahdan - tai lapset heräävät

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Tommi Sarlin
Minna Tuominen

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat