Kirjoitukset avainsanalla joulunodotus

Kuva: Unsplash, Kari shea

Alkaako jo hermo kiristymään ajatuksesta, kenen luo jouluna mennään ja millainen on aaton aikautaulu? Entäpä oletko jo täysin uupunut pelkästään siivouksen määrästä?

Itse olen ajatellut jättää aikataulutuksen viime hetkeen, keskittyä fiilistelyyn ja joulun odotteluun, vaikka yksityiskohdat ovat auki. Meillä on jo hyvissä ajoin keitelty glögiä, leivottu pipareita, ihmetelty tavaratalon jouluikkunaa ja  selattu lelukuvastoa. Olen tyttäreni tavoin ihastunut lehdykän jokaisesta jutusta. Me emme päättäneet mitä tulee joulupukin konttiin, me olemme vain ihastelleet kaikkea.

En ole koskaan määritellyt ajankohtaa, jolloin joulu saapuu kotiimme.

Otimme tänään kaikki joulukoristeet esiin. Niistä valikoitiin vain osa esille. Minä valikoin vihreää. Tyttäreni keitti joulupalloista keittoa ja hänen huoneensa täyttyi tontuista. Hän ihasteli jokaista koristetta ja nautti. 

Nyt on marraskuu. En ole koskaan määritellyt ajankohtaa, jolloin joulu saapuu kotiimme. Tänään minulla oli aikaa, fiilistä ja voimia ottaa joulukoristelaatikko esiin. Minulla oli mahdollisuus antaa lapsen riemulle tilaa ja aikaa. Jos määrittelisin tarkkaan, koska joulu saa tulla, en välttämättä olisi juuri sinä vuonna siinä hetkessä valmis joulun riemulle. Saattaisin samalla tuhota toisen riemun. Saati, jos pitäisi ensin siivota ja sitten vasta koristella. Varmasti olisin kireä koristelija, siivousrätti kädessä.

Tänään me söimme nakkikeittoa ja lapseni halusi laittaa jouluisen soittorasian soimaan. Vaikka koko loppu joulukausi olisi kaaosta, meillä oli tämä sunnuntai, ja me kaikki nautimme.


Terveisin, Ulla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Adventtihan yllätti jouluihmisen pyllähtämällä kalenteriin jo marraskuussa. Lumi suli ja joulumieltä sai kaivella toden teolla. Varsinkin, kun asun kotoani kosteutta pakosalla. Kylppärin kuivuttua rupesin salaa haaveilemaan joulusta omassa kodissa, mutta senkin romutti kymmenen miehen kanssa tehty katselmointi sähkösuunnittelun ja viemäröinnin haasteista. Osakkaalle naurettiin hyväntuulisesti, kun kuvitelmani romuttuivat pölyksi kylppärin paikalla olevan sementtilaatikon lattialle.

Joulumieltä on kaiketi itse kunkin kaiveltava, on sitten suvun täsmäperinteet, uutta parisuhderakkautta ilmassa tai sinkun suurta vapautta valita tekemisensä. Niinpä itsekin oikein toden teolla mietin millainen jouluihminen olen. Jouluihmiseksi olen tunnustautunut, mutta en kaipaa tiettyä kaavaa joululleni, kuten en elämälleni muutenkaan. Hyvissä joulupöydissä olen istunut kotona ja sukulaisissa, vuokramökissä ja ystävieni luona ulkomailla. Olen tunnelmoinut jouluyön messussa, kuunnellut katolista nunnaa ja jättänyt kirkonmenot väliin.

Joka vuosi kuulen kuitenkin kysymyksen siitä, mikä tekee minulle joulun. Se on ollut vaikea kysymys aina. Olen miettinyt tärkeimpiä muistikuviani, kun esimerkiksi ystäväni kysyi niitä omaan blogiinsa. Minä muistelin mandariineja ja koko yön loistavia valoja kuusessa. Niitä valoja kuvittelin ripustavani omalle parveekkeelleni ja tuijottavani niitä läpi yön. Niin en tee, ja minun on mentävä muisteloissani askel pidemmälle. Mikä joulussa ja sen perinteissä on juuri minulle arvokasta? Sellaista, joka tekee minulle joulun, ja jonka haluan välittää lapselleni.

Se kirkastui, kun kylppärikatselmuksen jälkeisenä päivänä olimme perheeni kanssa kodissamme joulutorikierroksen välissä lämmittelemässä, syömässä eväitä ja huoltamassa taaperoa. Siellä se nappula juoksi villapuvussaan. Hän kirmasi tottuneesti hyllyjen, pussien ja laatikoiden välisssä kuin kotonaan, vaikka emme olleet siellä asuneet päivääkään.

Joulu on kyky sopeutua, nauttia siitä mitä on. Joulun voi kehystää valoilla, maustaa mauilla ja kuorruttaa ihmisillä. Ihan sattumalta ei pyhä perhe tainnut jäädä sijatta majatalosta. Eläinten syöttöseimessä ensiuniaan nukkuva lapsi, ensimmäisinä vierainaan kolme tuntematonta miestä ja yöseurana eläimiä. Sitä kuvaelmaa voi miettiä, kun haaveet kaatuvat. Katseen voi nostaa tähteen, joka ohjaa eteenpäin.

Mitä tahansa me syömme, missä tahansa me syömme, miten tahansa aikataulutamme joulun pyhät, on se hyvä juuri niin.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat