Kirjoitukset avainsanalla avioliitto

Kirkolliskokouksessa keskusteltiin jälleen samaa sukupuolta olevien avioliitoista. Ja jälleen käteen jäi lopulta tilanne, joka aiheutti monelle pettymystä ja ikävää oloa. Ihmisiä ja suhteita, jotka kokevat jäävänsä yhä omassa yhteisössään ulkopuolisiksi. Tulkintakysymyksiksi.

Se ei kuitenkaan tarjoa kokonaiskuvaa Suomen evankelisluterilaisesta kirkosta tai sen tilanteesta. Suomen evankelisluterilainen kirkko ei ole vain nuo ratkaisut. Kirkko on ihmiset, kaikki Kristuksen ruumiin jäsenet. Se on päättävässä asemassa istuva, mutta myös yhtälailla avioliittonsa vihkimystä odottava samaa sukupuolta oleva pari.

Suhteemme Jumalaan ei rakennu kirkon kokouksien asialistoilla tai päätöksissä. Onneksi. Sen suhteen väliin ei voi kukaan muu tulla. Vaikka joskus siltä meinaisi tuntuakin. Arkeemme kokouksissa ja asialistoilla voidaan kuitenkin vaikuttaa. Esimerkiksi samaa sukupuolta olevien kohdalla myös parisuhteen asioihin.

Kirkko on kaikki sen jäsenet, mutta valta jakautuu eri hetkissä eri henkilöille. Onneksi siihen vallan jakautumiseen voimme myös vaikuttaa. Esimerkiksi ensi syksynä tulevissa seurakuntavaaleissa. Sillä sen lisäksi, että niissä valitaan luottamushenkilöt päättämään oman seurakunnan asioista, niin nuo luottamushenkilöt ovat myös niitä, jotka ovat esimerkiksi valitsemassa maallikkojäseniä kirkolliskokoukseen.

Olo voi olla nujerrettu ja voimaton, kun oma tai lähimmäisen parisuhteen mahdollisuudet ja oikeudet ovat jonkun toisen käsissä. Emme kuitenkaan ole voimattomia tai nujerrettuja. Kirkon tulevaisuuden päätöksenteko on myös meidän käsissämme.

Toiveikkain terveisin, Mio

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva:  Aarne Ormio
Kuva: Aarne Ormio

Tervetuloa blogiimme!

Täällä annetaan rakkauden roihuta ja tarjoillaan sytykkeitä parisuhdepohdintoihin. Kiinnostava joukko eri elämäntilanteissa olevaa kirjoittajaa tuo esille ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Kirjoituksista löytyy näkökulmia muun muassa sinkkuuteen, erosta nouseviin tunteisiin, intohimon ihanuuteen sekä sitoutumisen iloon ja vaikeuteen. Pohdimme tietenkin myös lapsiperheen arkisia lmiöitä ja tarjoamme huumoria, haaveiluja ja tunteiden tutkiskelua erilaisiin elämäntilanteisiin.

Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja.  Blogista löytyy kokemusasiantuntijuutta ja tutkittua tietoa – sopivassa suhteessa. Rakkauden roihu pääsee nyt osaksi vauva.fi:n blogiyhteisöä.

Kommentoi ja elä mukana. Lupaamme edelleen roihuta!

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus on roihunnut jo vuodesta 2016. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kiinnitän nykyään parisuhteissa eniten huomiota yhteen seikkaan: avoimuuteen. Olen aiheesta paljon myös kirjoittanut. Tässäkin tekstissä on siis kyse vain minun havainnoistani, eivät ole siis tutkimustietoa tai muuta faktaa vaan omin silmin havaittua.

On ilmiselvää, kun eroseminaarityötä teen, että iso osa parisuhteiden ongelmista johtuu kohtaamattomuudesta, avoimuuden puutteesta ja puhumattomuudesta. Samaa asiaa kaikki - puhutaan yhteydestä ja sen luomisesta ja ylläpitämisestä.

Hassuinta minusta on se, että usein juuri ne, jotka eivät pysty avoimuuteen ja puhumiseen, ovat niitä, jotka sortuvat uskottomuuteen tai siihen, että siirtyvät lennosta pitkästä parisuhteesta toiseen ilman eron käsittelyä. Monelle ihmisille tuntuu olevan usein ”ihan sama” (tuskin on ihan sama, mutta siltä se usein vaikuttaa ja noilla sanoilla omaa olotilaa kuvataan), miltä siitä toisesta tuntuu. Alivastuulliset ovat alivastuullisia myös erotessaan. Ja että sitä vastuullisempaa kiukuttaa.

Monesti on varmasti vaikea nähdä omaa osuuttaan avoimuusasiassa. Jos ei näe, ei kuule eikä tiedosta, ei voi myöskään ottaa vastuuta omasta käyttäytymisestä. Jos syyllistä omaan huonoon oloon hakee aina muista, pysyy itse jotenkin puhtoisena, oma kilpi kiiltävänä ja inhimillisyydestä tahrattomana.

Lähes kaikilla on tarve yhteyteen ja läheisyyteen. Tervetuloa ihmisyyteen. Käytännössä yhteyteen pääseminen ei ole kovin helppoa, jos siihen ei mallia tai mitään käsitystä, mistä on kysymys. Taito on kuitenkin sellainen, jonka voi oppia esimerkiksi yhden kokonaisen elämän aikana :).

Yhteys ei minun maailmassani tarkoita järki- vaan tunnejuttuja. Omiin tunteisiin sujahtaminen, niiden aistiminen ja tunteminen, on tärkeää hyvinvointia ajatellen. Pelkän järjen varassa elävät ovat kaikkein stressaantuneimpia. Jos ei koskaan ole ollut lupa tunteille, ne voivat tuntua niin pelottavilta ja ahdistavilta, että iso osa valveillaoloajasta (tiedostamatta) menee tunteiden välttelyyn ja niiden pois työntämiseen. Toinen askel on tunteiden tunnistaminen. Ja nyt kun parisuhteesta puhutaan, kolmas askel on tunteiden ilmaiseminen ääneen toiselle ilman syytöstä.

Jos tuntuu siltä, että ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella, käännä katseesi hetkeksi itseesi. Osaatko olla tunteidesi äärellä ja kertoa niistä toiselle? Kerro vaikka kuinka pelkäisit sitä, ettei toinen kestä. Aseta sanasi kauniisti, ole myötätuntoinen ja rohkea. Joskus voi luulla, että avoimuus löytyy aidan takaa, vaikka se saattaakin löytyä itsestä. Avoimuudessa on sellaistakin taikuutta, että se tuntuu itsestä niin hyvältä, että siinä alkaa samalla tykätä itsestäänkin <3

Kuva: Mika Wallasvaara 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Nyt kun sattuu olemaan hääpäivä, on hyvä seisahtua miettimään toista puolisona. Millaisen ihmisen kanssa oikein olen naimisissa, ja millainen hän on avioliitossa?

Heti voin sanoa saman, minkä hänellekin toisinaan muistan todeta: hän on hirmu hyvä parisuhteessa. Hän on minusta aivan täydellinen puoliso: kokonainen, avoin ihminen, aito ja herkkä ja rehellinen, tunteva ja todellinen. Hän on omalla olemisellaan lahjoittanut puitteet sille, että minä voin koettaa osaltani rakentaa hyvää yhteistä elämää.

Kun solmii elämän yhteen toisen kanssa, ei voi tietää, millaisena toisen persoona ja oleminen siinä aukeaa. Se paljastuu sitten kaiken syvetessä ja hiertyessä päiviin, viikkoihin ja vuosiin. Hääpäivän kunniaksi totean, että kiitos! Minulle on paljastunut tämän sattuman syvä onnekkuus. On ihanasti sileää ja kutkuttavasti karheaa. Vaimoni on kuin kevät ja kesä, niiden voima ja tuntu ja heleys.

Minusta hän on tavattoman hyvä rakkaudessa ja parisuhteessa. Hän osaa ja uskaltaa.

Parisuhteelle ja onnellisuudelle on kyllä tosi tärkeää se, miten taitava toinen osapuoli on. Sillä on peruuttamattoman suuri vaikutus kaikkeen, millainen toinen on puolisona.

Olimme lomailemassa kevätretkellä Itämeren saarella. Meillä oli paikka merenrannan ja sisäjärven välissä. Toiselta suunnalta kuului kurkien huutoa ja kuovin laulua, toiselta haahkojen mouruntaa, meriharakoiden ja tyllien piipitystä, lokkeja ja tiiroja. Kahden suunnan äänet sekoittuivat ihanaksi maisemaksi. Jos toiselta puolelta olisi kuulunut moottorien ääniä, mekkalaa ja jäätelöautojen pimputusta, olisi mielessä pitänyt sovitella kakofoniaa.

Toisen parisuhde- ja tunnetaidot ovat lahja. Ne ovat syli, johon asettua. Ne ovat avoin kysymys, johon voi vastata avoimesti. Ne ovat tanssiinkutsu. Ne ovat leikki ja lepo. Ne ovat mahdollisuus aloittaa kasvaminen yhdessä ja rinnakkain.

Pidän vaimoani viisaana ihmisenä. Hänen kanssaan avioliitossa eläminen on paljastanut hänestä sen, mitä etäältäkin ounastelin. Hän on tietysti myös hauska, ehkä hauskoin ihminen jonka olen koskaan kohdannut.

Luotan häneen ja hänen naurahduksiinsa ja kysymyksiin, jotka päättelevät pitkät polveilevat pohdintani selkeään maaliin. Luotan lempeään hellästi huvittuneeseen katseeseen, jonka turvissa saan selostaa ja pulputa kaikkia ajatuksia ja olla oma itseni.

Tunnen rakkauden synnyttämää varmuutta vastata hänen odotuksiinsa ja ottaa hänet syliin, seurata, kuunnella, vastata, pitää lähellä, olla rauhassa, olla, sillä tavalla kuin hän minulle näyttää. Hän uskaltaa näyttää, mitä hän tarvitsee. Se on puolison taidoista suurimpia.

Kaikilla näillä lahjoillaan ja taidoillaan rakas puolisoni on rakentanut moniulotteisen, syvän, rikkaan ja vahvan perustan minulle tarttua ja asettua vastinpariksi. Rakastettuni, sellainen kuin hän on ja miten hän sen osaa; siksi kaksi aikuista ihmistä, yhdessä kuin linnunlaulut.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Tommi Sarlin
Minna Tuominen

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat