Kirjoitukset avainsanalla seksi

Henkisen väkivallan tunnistaminen voi olla vaikeaa, jos ei ole tottunut näkemään itseään arvokkaana. Kuva: Daniil Kuzelev/Unplash

Mikä on henkistä väkivaltaa? Mikä taas on pahaksi äitynyttä riitelyä ja sen tuoksinassa tapahtunutta loukkaamista? Rajanveto henkiselle väkivallalle on usein vaikeaa.

Moni ei tunnista joutuneensa henkisen pahoinpitelyn kohteeksi, kun joutuu toistuvasti vähäteltäväksi ja nälvittäväksi. Varsin tavallista ovat myös erolla tai itsemurhalla uhkaaminen. Vaikeammin tunnistettavaa saattaa olla kovan kontrollin alla eläminen, jolla pyritään eristämään toinen hänen suvustaan tai muista läheisistään. Kuvaan voi kuulua mustasukkaisuus, joka ulottuu kadulla kävelemiseen tai tv:n katseluun saakka.

Moni ei miellä tavaroiden hajottamista, mykkäkoulua tai nukkumisen häirintää väkivallaksi, vaikka niilläkin on tarkoitus vahingoittaa ja rangaista toista.

Seksiin painostaminen on väkivaltaa

Seksuaaliseksi väkivalta menee, kun vähättely, epäreilu vertailu edellisiin kumppaneihin ja pilkka sattuvat tälle aralle alueelle. Se voi olla myös seksiin tai lapsentekoon painostamista ja kiristämistä. Kun sitten pitää kiinni omasta seksuaalisesta itsemääräämisoikeudestaan, seurauksena voi olla myös fyysinen pahoinpitely.

Usein tähän tarvitaan jokin ulkopuolinen taho, joka nimeää väkivallan. Vasta silloin saattaa itsekin havaita, että kumppanin toiminta voidaan nähdä myös tahallisena vahingoittamisena.

Määritelmällisesti väkivalta voisi olla vahingoittamistarkoituksessa toiseen ihmiseen ilman lupaa väkivalloin kajoamista. Väkivaltaa on myös itsemääräämisoikeuden rajoittaminen esimerkiksi uhkailun tai pelottelun avulla. Se voi ilmetä joko suoraan fyysisesti kehoon kohdistuvana tai sanallisesti tapahtuvana mitätöintinä tai alistamista.

Mustasukkaisuus on rakkautta?

Miksi henkistä väkivaltaa sitten on niin vaikea tunnistaa? Tähän on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Usein jäljet johtavat kuitenkin niihin tärkeisiin varhaisiin suhteisiin, joissa käsitys itsestä ja omasta arvosta ja kelpaavuudesta muovautuvat. Äärimmillään ihminen voi olla niin vaille jäänyt, että mustasukkaisuus ja väkivalta voivat olla ainoita todisteita siitä, että joku välittää.

Olen tehnyt näitä havaintoja työssäni Miessakkien Väkivaltaa Kokeneet Miehet -hankkeen parissa. Työssäni tarjoan keskusteluapua, neuvontaa ja ohjattua vertaisryhmätoimintaa väkivaltaa kadulla tai kotona kokeneille miehille. Apu on luottamuksellista ja maksutonta, rahoittajana toimii STEA.

Tommi Sarlin
Kirjoittaja tekee kriisityötä väkivaltaa kokeneiden miesten parissa.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva: Pixabay.com

Keho reagoi aina ensimmäisenä

Meillä on keho, joka tietää aina ensimmäisenä, miltä meistä tuntuu. Keho reagoi. Keho myös järjestäytyy koko ajan uudelleen eli vaihdamme asentoa vähän väliä; pää liikahtaa, sormi nousee, pylly pyörii penkissä ja keho etsii hyvää asentoa.

Keho kertoo paljon asioita. Se vavahtaa, vetäytyy, kiristyy, hengittää pinnallisesti, vapautuu, hikoilee, punoittaa ja niin edelleen. Valitettavan harvoin olemme tietoisia kehomme viesteistä, ellemme ole oppineet pysähtymään se hienovaraisten viestien äärelle. Kehon on taipumus alkaa huutaa viestejään, jos jätämme pienet viestit omaan arvoonsa.

Kun et tiedä, mitä tunnet..

Kun kuuntelet kehoasi, mitä se kertoo, kun olet kumppanisi lähellä? Vaikka et tietoisesti tiedä, mitä tunnet kumppaniasi kohtaan, keho kyllä kertoo. Yleensä kyllä tiedämme, mutta emme uskalla katsoa, miten suhteessa voimme, varsinkin silloin, kun voimme vähän huonosti. On pelottavaa voida huonosti, koska se voi merkitä eroon päätymistä.

Pysähdy kuuntelemaan. Vaatii rohkeutta olla itselle uskollinen ja täysin rehellinen. Missä kohtaa kehossa tunnet tunteesi? Mitä kehossasi tapahtuu?

Kehon voi ottaa jonkinlaiseksi mittariksi silloin, kun on juuri tavannut uuden ihmisen. Mieli voi haluta sitoutumista, mutta kehon hälytyskellot sanovat, että ei. Kumpaa kuuntelet?

Ja päinvastoin…

Tekeekö mieli olla toisen lähellä? Ja keho rentoutuu kumppanin läheisyydessä? Keho on auki ja vastaanottavainen? Olet kuin sulaa vahaa ja tekisi mieli mennä yhdessä peiton alle?

Anna kehon kertoa, mitä sinulle kuuluu juuri nyt. Keho puhuu totta. 

Terveisin, Miia Moisio

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Mikä ihmeen juttu intohimo on?

Elämme tasa-arvon aikakautta. En niinkään halua miettiä, mitä on tasa-arvo vaan oion ihan huolella. Minulle se tarkoittaa parisuhteessa tasavertaisuutta; samanlaista ihmisarvoa siitä huolimatta, mitä sukupuolta edustamme.

Mitä syvemmälle parisuhteen syövereihin sukellan, tulen tietoisemmaksi siitä, että jokaisessa meissä on polariteetti feminiinisyys – maskuliinisuus. Jos ne ovat tasapainossa, olemme itse tasapainoisia. Kun parisuhteessa ollaan oikein tasa-arvoisia, ollaan ehkä vähän neutraaleja? Ei olla feminiinisyys eikä maskuliinisuus vaan jotain muuta. '

Meillä Suomessa näkee hyvin usein sitä, että nainen on kaapannut itselleen, miehen tiedostamattomalla suostumuksella, maskuliiniset tavat toimia ja johtaa perhettä ja parisuhdetta ja yleensä voi aika huonosti, halveksii miestään ja haaveilee paremmasta. Mies sitä vastoin voi olla lempeä lapanen, kakkosäiti, jolla ei tunnu olevan oikein omaa roolia perheessä.

Parhaiten voivissa parisuhteissa mies on ollut vakaa kallio, vähän johtajatyyppinen kapteeni, joka ei ihan pienistä hätkähdä. Juurensa maahan kasvattanut mies seisoo vakaana ja suojelee läheisiään ulkopäin tulevilta uhkilta ja kohottaa naisensa naisellista voimaa.

Olet ehkä joskus nähnyt miehen käsipuolessa kauniisti säteilevän naisen? Vakaan miehen ympärillä saa nainen tuntea ja kieppua kuin keijukainen. Luoda ja hellästi hoivata läheisiään. Feminiinisyys on lempeää huolenpitoa. Mutta se on myös naisellista voimaa, lujaa lempeyttä, joka kasvattaa miehen voimaa ja antaa miehen olla mies.

Olen tänä päivänä aivan vakuuttunut siitä, että kun mies saa olla mies ja nainen saa olla nainen, on ihmisellä hyvä olla. Polariteetti synnyttää kipinän ja intohimon.  Kun parisuhteessa yhdistyvät naisen voima ja miehen voima, syntyy vetovoima. 

Terveisin, Miia Moisio

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: <span class="photographer">Unsplash</span>
Kuva: Unsplash

Yksittäiset uudenvuoden lupaukset eivät ole minun juttuni. Sen sijaan minulla on jo viidettä vuotta vaihtuvat teemat vuoden jokaiselle kuukaudelle. Teemat, jotka haastavat meitä katsomaan elämäämme tai maailmaa uudesta näkökulmasta sekä kohentamaan tai haastamaan jotain elämänaluetta. Nyt kehitimme sellaiset myös parisuhteita ja rakkaussuhteita varten. Voit kehittää omasi tai hyödyntää näitä. Kehitelkää konkreettiseet tavoitteet ja toimet jokaiselle kuukaudelle, jottei teema jää vain ajatuksen tasolle ja reflektoikaa ja jakakaa asioita halutessanne vaikka mukana olevien ystävienne kanssa.

Tekojen tammikuu
Siirry sanoista tekoihin. Jos jo pitkään lupailtu asia on jäänyt tekemättä, niin tee se nyt ja mikäli et voi toteuttaa sitä tammikuussa niin ota ainakin ensimmäinen askel sen toteutumiseen. Varaa kesästä se viikko mökin kunnostukseen tai osta välineet siihen puutarhan laittoon. Tai sitten tee ja huomioi niitä joka päiväisiä kauniita asioita, joita toisillemme teeme ja, jotka tekevät arjestamme kauniimpaa ja helpompaa. Kiitä niistä ja panosta niihin.

Harrastusten helmikuu
Aloittakaa yhdessä jokin harrastus. Yhteinen tekeminen sekä yhdessä tekeminen hoitavat suhdettanne. On myös hyvä, ettei kaikki yhteinen aika ole vain arjen pyörittämisestä. Jos yhteisiä harrastuksia löytyy jo niin voitte tutustua uusiin vaikka vain kertaluontoisesti.

Miellyttämisen maaliskuu
Kysy ja selvitä asioita, joista toinen pitää. Hemmotelkaa toisianne vaikka vuoroviikoin, jotta huomiointi jakautuu tasaisesti. Anna toiselle pitkä jalkahieronta tai valmista yllätyäen hänen suosikkiruokaansa valmiiksi kotiin osottamaan. Pyri saamaan toiselle mahdollisimman mukava olo, kuitenkaan omaa hyvinvointia laiminlyömättä.

Hulluttelun huhtikuu
Löytäkää sisäinen lapsenne, tarttukaa hulluihin ideoihin, seikkailkaa. Yritä myös saada toinen nauramaan. Hymy ja yhdessä nauraminen tekevät hyvää.

Toiveiden toukokuu
Kertokaa, kuunnelkaa ja toteuttakaa mahdollisuuksien mukaan toistenne toiveita. Menkää vaikka treffeille niin, että tekeminen valitaan ensin vuorotellen ja sitten yhdessä.

Kehujen kesäkuu
Kehukaa toisianne. Ei ole turhaa muistuttaa mistä toisessa pitää vaikka yhteistä matkaa olisikin kuljettu jo pitkään. Kertokaa ne suuret ihastuksen kohteet, mutta myös arjen pienet hetket. Tehkää kehuista ja positiivisesta palautteesta luonteva osa arkeanne.

Herkullinen heinäkuu
Yhdessä syömisellä on suuri voima. Sen ovat tienneet erilaiset kulttuurit jo kautta aikain. Tehkää siis ruokaa yhdessä, pysähtykää sen ja toistenne äärelle. Nauttikaa. Kutsukaa vaikka läheisiännekin kylään yhteisille illallisille.

Erillisyyden elokuu
Yhdessäkin olette yksilöitä. Omaa aikaa ja yksilöllisyyttä ei saa unohtaa. Katsokaa, että teillä on myös omat juttunne, joihin toinen ei välttämättä kuulu juuri lainkaan. Ottakaa minä-päiviä, jolloin vietätte aikaa vain itseksenne tai viekää itsenne treffeille.

Seksikäs syyskuu
Tehkää asioita, jotka tuntuvat teistä seksikkäiltä. Jutelkaa niistä. Pysähtykää seksielämänne äärelle, nauttikaa siitä mikä on hyvää ja kohentakaa yhdessä keskustellen ka kokeillen sitä mikä kohennusta kaipaa.

Läheisyyden lokakuu
Läheisyydellä ja kosketuksella on merkitystä. Samoin sillä miten koskettaa. Kaiken kosketuksen ei pidä missään nimessä olla seksuaalista. Keskustelkaa millainen kosketus milloinkin miellyttää. Paijatkaa pyykkiä pestessä ja laskekaa käsi kädelle tv:n ääressä. Pysykää toistenne luona myös fyysisisesti. Monipuolisesti ja molempia kunnioittaen.

Muistojen marrarskuu
Pysähtykää kulkemanne polun äärelle. Katselkaa kuvia, muistelkaa hetkiä ja tarinoita. Valitkaa suosikkinne. Tehkää nistä vaikka taulu tai kertomus. Oman suhteenne taival.

Joutilas joulukuu
Pitäkää loppuvuoden kiireessä yhdessä huolta myös levosta ja rauhasta. Varatkaa kalenteriin aikoja, kun vain olette. Ette tee mitään. Nautitte vain toisistanne ja ihanasta joutilaisuudesta. Hyggeilkää sydämenne kyllyydestä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat