Kirjoitukset avainsanalla leikki

Urheilua, kuorolaulua, puutarhanhoitoa tai kielten opiskelua – aikuiset ihmiset ovat valmiita käyttämään omistautuneesti ja pitkäjänteisesti aikaa ja vaivaa oppiakseen ja kehittyäkseen harrastuksessa, joka heitä kiinnostaa ja viehättää. Tietyn eurorajan jälkeen mahdollisuus ammatilliseen kehittymiseen on tärkeämpää kuin lisäpalkan saaminen. Ja niin edelleen.

Ylipäätään hyvään elämään yhdistetään sekä mahdollisuus että pyrkimys tulla paremmaksi. Ehkäpä siksi, että mitä paremmin osaa jotain, sitä kivemmalta sen tekeminen tuntuu ja sitä enemmän iloa se tuo.

Hyvä seksi on mukavimman tuntuista mitä on. Asiasta voi tietysti olla eri mieltäkin, mutta seksuaalinen nautinto on niin moninainen, rikas ja sillä tavalla kytkeytynyt ihmisen keholliseen sekä psykologiseen kykyyn kokea syvää mielihyvää, ettei mielestäni ainakaan urheilu, kuorolaulu, puutarhanhoito tai kielten opiskelu voi kilpailla sen kanssa.

Elämä rakastetun kanssa tarjoaa mahdollisuuden kehittyä aina vain paremmaksi sellaisessa, mikä molemmille voi olla mukavimman tuntuista, mitä on. Edellyttäen, että rakastajat ovat paneutuneita oman ja toisen nautinnon tutkimiseen ja syventämiseen. Mutta kun rakastaa toista, haluaa luonnollisesti hänelle parasta? Kuka ei haluaisi olla kympin oppilas toisen rakastamisen opinnoissa?

Tarjolla on kivointa ja antoisinta oppimista, sitä paitsi. Ja koska seksissä rakastavaisten kesken on kyse erillisistä ihmisistä, opetteleminen ja tutkimusmatkailu toiveiden, virittäytymisen, kosketuksien, kokemisen, mielihyvän tunteiden ja kaikkien nautintojen parissa on moninkertainen seikkailu.

Oi seikkailu!

Puutarhoista ja paratiiseista puhuminen on aivan asiaankuuluvaa: oman itsen ja toisen tutkiminen on kuljeskelua puutarhoissa, jotka elävät ja muuttuvat päivien ja aikojen mukana. Kokeilemalla, kysymällä, antautumalla, kertomalla ja näyttämällä uudestaan ja uudestaan vaellellaan niissä itse ja yhdessä.

Kiinnittämällä uteliaasti huomiota toiseen ja itseen, vuorovaikutukseen ja siihen, mitä itsessä, toisessa ja meidän välillämme tapahtuu, oppii aistimaan täsmällisemmin ja herkemmin. Ja ihan konkreettisesti kuten vaikkapa kitaransoitossa tai kutomisessa kehittyy opettelemalla ja harjoittelemalla näppärämmäksi, sormet tulevat herkemmiksi ja taitavammiksi ja koordinaatio tarkemmaksi, niin tietenkin on seksinkin suhteen.

Mitä paremmin ylipäätään oppii käyttämään kaikkia mahdollisuuksia yhteisen leikkimisen saralla läsnäolosta liikkeisiin ja äänestä tuoksuihin ja kosketuksiin, kaikkeen, sitä parempi toiselle, itselle ja meille. Tämä harjoittelu ei kylläkään voi olla puurtamista, vaan vapautunutta leikkisää kokeilemista, omaksumista ja taituruuden kehkeytymistä tuhansin kerroin.

Seksi on vuorovaikutuksen ja itseilmaisun ulottuvuus, tapa olla olemassa ja kokea elossa oleminen rajusti, vivahteikkaasti, luita ja ytimiä myöten.

Jotkut puhuvat jostain suhteen alun kanivaiheesta, joka sitten laantuu arjeksi. Miksi päästää menemään paras yhteinen hauskuus? Tai miksei ainakin tehdä kaikki mahdollinen sen pitämiseksi? Mitä ihanampaa, sitä paremmin motivoi.

Seksistä kirjoitetaan mediassa hyvin paljon. Paljon kerrotaan asioita keskiarvoista: kuinka paljon ihmiset keskimäärin rakastelevat, millaisia fantasioita ihmisillä keskimäärin on, mitä naiset keskimäärin toivovat, mitä miehet keskimäärin odottavat kumppaniltaan, mitkä ovat keskimäärin mieliasentoja ja niin edelleen. Kukaan ei seksissä kuitenkaan ole keskiarvo, vaan oma itsensä. Ja keskenään ihmiset luovat aina omanlaisensa seksielämän, jonka suhteen mitkään keskiarvot eivät sinällään ole merkityksellisiä.

Hyvä silti, että ylipäätään kirjoitetaan ja näytetään. Jos jättää vertailut syrjään, ympäröivä maailma tarjoaa rakastaville jatkuvasti virikkeitä ja ideoita, joiden jakaminen keskinäisessä tilassa, joista kertominen ja joiden kuuleminen, muodostuu ehkä uudeksi vivahteeksi omaa leikkiä, tai sitten ei; vapaus on meidän!

Iloa ei voi koskaan olla liikaa. Nautinnon ei myöskään soisi olevan tyytymistä. Päinvastoin, siihen sopii minusta mieluummin sellainen motto kuin että ”ei riitä kaikki, vaan haluamme enemmän”. Siitä vain ammentamaan, eikä vain maljoja vaan valtameriä kerrallaan.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun guuglettaa parisuhteen ongelmia, saa noin 340 000 sivullista hakutuloksia. Parisuhteen ilo tuo vain 51 000 sivua. Parisuhteen onni saa 191 000 ja parisuhteen riemu 39 900 osumaa.

Niin paljon ongelmia, niin vähän riemua. Hui.

Tänä aamuna heräsin aamulla tavallista varhaisemmin, lepäsin unessa yhä vaeltelevan rakastettuni vieressä selälläni ja mietin hankalien asioiden ja iloisten, onnellisten ja riemukkaiden suhteita. Hankalia asioita tuli mieleen koko elämässä pari, muuten koko elämä näyttää iloiselta, onnelliselta ja riemun kirjomalta. Oikein hyvä summa.

Olisi tietysti hyvä, jos ne muutamatkin hankaluudet saisi kitketyksi. Minusta on kuitenkin paljon tärkeämpää keskittyä vaalimaan ja syventämään iloa, onnellisuuden tunnetta ja riemua.

Rakastuneen kokemukseni mukaan onnen, ilon ja riemun vaalimisessa välttämätön osa reseptiä on leikki. Sieltä, mistä leikki puuttuu, ilo on kaukana, riemu harvinaista ja onni kalpeaa.

Miten sitä leikkiä sitten saa elämään ja parisuhteeseen? No leikkimällä. Antautumalla leikille. Olemalla reilusti lapsellinen ja nolostumatta höpö milloin ja missä vain. Kun on leikkisässä moodissa, rajat ja roolit väljenevät, luovuus saa tilaa, kokee värikkäämmin, on aistivampi. Leikkien on kivempaa yhdessä kuin vakavana ja asiallisena.

Luin Helena Telkänrannan kertakaikkisen kiinnostavan kirjan "Millaista on olla eläin", jossa esiteltiin uusinta tieteellistä tutkimusta eläinten tunteista, ajattelusta ja toiminnasta. Oli mullistava elämys oivaltaa, että suurta osaa eläinten tekemisistä ohjaavat tunteet ja hyvin usein vieläpä mielihyvän ja ilon tunteet. Kun linnut laulavat, niistä tuntuu hauskalta, riemukkaalta. Kun ne riiaavat, sama juttu, ja kiihko ja nautinto lisäksi. Kaikista huolista ja peloista huolimatta - eläimet tuntevat niitä kuten mekin - maailmaa liikuttavat eteenpäin myönteiset kokemukset ja niiden tavoitteleminen.

Kalatkin leikkivät, ette ehkä tienneetkään? Ehdottomasti ihmisenkin kannattaa leikkiä. Rakastavaisten varsinkin kannattaa leikkiä. Mitä enemmän leikkiä 24/7, sitä mukavampaa on yhdessä. Aivan erityisesti on niin, että mitä enemmän sängyssä naurattaa, sitä paremmin siellä menee ja railakkaammalta tuntuu ja sitä kivempaa on ja sitä enemmän ja niin edelleen. Myönteinen kierre.

Itse asiassa, kun pääsee tuohon leikin näkökulmaa kiinni, tajuaa aika nopeasti, että parisuhteen osapuolet ovat toistensa parhaat leikkikaverit, ja leikkiä on mukana oikeastaan vähän kaikessa. Yhdessäolemisessa leikki punoutuu hyvässä tapauksessa koko olemiseen. Siitä tulee koko olemisen juonne.

Määritelmällisesti leikki on mielihyvää synnyttävää toimitaa ilman tietoista hyötytarkoitusta: päämääränä ei ole saada aikaan jotain sellaista, mitä työllä saadaan: suoritteita. Leikki itsessään on se, mistä leikissä on kyse. Ja sitä tehdään siksi, että se on niin mukavaa ja hauskaa ja riemuisaa. Yhdessä koettu mukava ja hauska saa haluamaan lisää asioita yhdessä. Lisää myönteistä kierrettä.

Uskon, että on ihmisiä, jotka eivät halua parisuhteelta leikkiä vaan jotain mielestään hyödyllisempää, sellaista, mitä he kokevat tarvitsevansa enemmän. Mutta minusta kaikkein parasta on leikkiä rakastettuni kanssa kaikin mahdollisin tavoin. Siitä vaan tulee niin iloiseksi.

Ja koska hän on ihanuutensa lisäksi niin luova ja hauska ja nokkela ja viisas, joka päivä on innostavaa herätä odottaen, mitä ilahduttavaa tänään yhdessä keksitään. Mihin leikki vie? Monena päivänä käy niin, että ilo kasvaa riemuksi saakka. Ja värikkäät linnut laulavat.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat