Kirjoitukset avainsanalla taapero

Kuva: Unsplash, Roman Kraft

Minä voin vaikuttaa paljonkin siihen, miten lapseni toimii ja toisaalta välillä ei yhtään tajua mistä tuulee.

Aikuisessa parisuhteessa alan hahmottamaan samanlaisia kuvioita. Minä voin asioille aika paljon. Tiedän usein jo ennakkoon minkälaisen reaktion sanomani saa aikaan. Voin ärsyttää helpostikin. Voin valita usein sovun tai riidan. Ja sitten on niitä tilanteita kun ei vain kertakaikkiaan voi mitään.

Tässä yksi päivä poistuimme koko perhe ratikasta ja yhtäkkiä käsissämme olikin hysteerisesti kiljuva tyyppi. Hän halusi kaiken ja ei mitään. Vanhemmuuttamme koeteltiin ja keinoja etsittiin ja koko tienoo raikasi. Ainoa hyvä puoli oli, että me emme kiljuneet. Mutta päässäni surisi. Mistä tässä on kyse ja miksi en löydä keinoa rauhoittaa lastamme. Emme edes me, kaksi vanhempaa yhdessä.

Pääsimme kotiin antaen periksi taaperolle ja mietin ankarasti missä meni pieleen. Kun vaatteet oli riisuttu, taapero istui potalle ja häneltä pääsi mojova paukku. Hänen olemuksensa muuttui sillä sekunnilla ja hän nauroi heleästi. Ilma vatsassa oli ottanut vallan ja koko kortteli oli saanut kuulla sen. Helpotus oli käsinkosketeltavaa.

Huomaan, että odotan aikuisilta enemmän. Ajattelen, että ikäänkuin aikuiset tekevät kaiken tiedostaen. Minä ainakin huomaan, että odotan, että  puoliso ymmärtää kaiken ja osaa säädellä tunteitaan ja petyn heti, jos asiat eivät mene niinkuin minä haluaisin. Jospa käyttäisin samanlaista ymmärrystä aikuisiin, että ajan kanssa syy käytökseen saattaa paljastua, eikä hermoiluni edistä asiaa ollenkaan. Sellainen helpotuksen hymy kuin taaperolla on ihana nähdä myös aikuisen kasvoilla.


Terveisin, Ulla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: Unsplash, Markus Spiske

Tiedättehän insinöörit, nuo keksijät, jotka tekevät maailman helpommaksi keksinnöillään. Lapsiperhearkihan on sellainen insinööriaivon taivas. Minä ainakin koko ajan etsin helpoutta arkeen.  Itse olen miettinyt tarkkaan oman arkeni kohdat, jolloin hermoni eniten kiristyvät ja olen kehittänyt niihin ratkaisut. 

Jonkin aikaa vietin aamuja penkoen laatikoita, saalistaen parittomia sukkia ja päätyen etsimään tarvittavalla hihapituudella siunattua paitaa ties mistä, kunnes tajusin valmistautua viikkoon valmiiksi.  Taaperon huoneen nojatuolissa odottaa viikkoa kasa T-paitoja, pitkähihaisia, leggareita, pikkareita ja sukkia. Niistä kasoista on aamuisin helppo valita vaatteet sotkeutumatta kaikenmaailman mekkoihin ja neuleisiin, jotka eivät arkeen kuulu. 

Kärryihin istumaan kieltäytyvän taaperon laitan valitsemaan istumisen ilman turvavöitä tai turvavöillä. Valinnanvapauden edessä hän häkeltyy ja istuu polleana ilman turvavöitä kärryissään.

Arki-iltojen väsymykseen ratkaisuni on kylpyamme. Vanhempi mahtuu taaperon ja hyvältä tuoksuvien kylpysuolojen kanssa samaan kylpyyn. Siinä samalla saan itse rentoutua veden syleilyssä ja energiatasoiltaan kaakossa liitelevä taapero saa leikkiä sydämensä kyllyydestä vesileluilla.

Toinen tapa purkaa aina yhtä innokkaan taaperon energiaa on ehdottaa teekutsuja. Siinähän se ilta vierähtää taaperon tuodessa kuppi kerrallaan astiastoa esille, ja osallistuva vanhempi voi toivoa aina uutta tarjottavaa yksi ruokalaji kerrallaan.

Ainakin meidän perheemme päiväunille rauhoittuminen ei ole niin linjakasta kuin päiväkodissa, joten jos viikonloppuisin ei ole energiaa neuvotella päiväunien tärkeydestä, niin silloin teemme autoretken päiväuniaikaan. Ja kas, ongelma on ratkaistu! Sitä voi ajella vaikka Drive-in hampparipaikkaan ja tilata kahvia.

Macgyver voisi olla minusta ylpeä, tai niin on ainakin meidän perheen insinööri. Kaikkein kivoimmalta tuntui, kun perheen toinen vanhempi arvosti nojatuolin päällä olevia vaatekasoja, joista kuulemma on kiva valita yhteensopivia asukokonaisuuksia.

Terveisin, Ulla
 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Poiminta
Kuva lomatkalta Prahasta

Ensinnäkin lomatkaa suunnitellessa on mietittävä tarkkaan millainen loma sinua virkistää. Haluatko lepuuttaa paikoillaan vai vaihtaa ajatuksia uusiin? Kaupunkilomalle ei kannata lähteä lepotuolia etsimään, mutta jos kaupungin energia lataa akkujasi, ei taapero ole este.

Muutama asia on kuitenkin toisin kuin aikuisseurassa.

Matkalaukkuun pitää raivata tilaa smoothielle, pillimehuille, maidolle, pussilasagnelle, nallekarkeille ja taaperopatukoille. (Lentokoneen korjausta saatetaan odottaa kaksi tuntia passissa penkillä)

Ravintoloiden menuita täytyy tarkastella siinä mielessä maistuuko jokin matkalaiselle ja valkkaaminen on aloitettava ajoissa.

Museokäynnillä ei voi jäädä tuijottelemaan filosofisesti kaukaisuuteen.

Aamulla heräät kikatteluun kuinka isoja pääsiäismunia nähtiin.

Pakatut eväät, säännöllinen ruokailu, filosofoinnin vähentäminen ja kikattelu pääsiäismunille saattavat pelastaa aikuisenkin.

Oikeastaan kun tarkemmin ajattelen tätä kokonaisuutta, niin samat asiat kiristävät matkalla taaperolla tai ilman. Samat asiat rentouttavat taaperolla tai ilman. 

Joten kannustan matkaamaan suurkaupungin sykkeeseen, mikäli se sinulle sopii. Pakatut eväät, säännöllinen ruokailu, filosofoinnin vähentäminen ja kikattelu pääsiäismunille saattavat pelastaa aikuisenkin.

Terveisin Ulla Oinonen

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat