Kirjoitukset avainsanalla musiikki

Kuva: Annele Rantavuori

Se tulee yllättäen, kuin isku palleaan. Ilmat pihalle. Hengittäminen on raskasta ja askeleet painaa. Tekee mieli käpertyä sikiöasentoon, peittojen alle. Piiloon. Luisun yksinäisyyden pimeään kuiluun. Täällä rukoukset jää kuulematta ja kyyneleet näkemättä. 

Laitan Vesalan soimaan ja kuuntelen Lähtöä uudestaan ja uudestaan. Tätäkö on lähtö? Tältäkö se tuntuu? En pysty rakkauteen, enkä kestä tätä vihaa. Huomaan, etten tiennyt ollenkaan, miten iso tämä vuori on.

Katson Häntä silmiin ja yritän niellä kyyneleitä. Tiedän, ettei hän kestä niitä nyt. Ei tänään. Ei nyt. Meillä on ollut niin kiva päivä. Lapset omissa touhuissa. Välillämme kuilu. Yritän tavoittaa häntä. Kurotan kohti. Mihin katoat? Muistan niin hyvin miten joskus katsoit minua. Vain minua. Miksi en osaa päästää irti?

Kuuntelen Vestaa ja mietin toi on sun katu ja tää on mun. Pidetään reitit erillään, niin sattuu vähemmän. Näitä lohtulauseita on kuunneltu. Sitten joskus soitan Sinulle Ota varovasti. Joku osa minussa tietää, että vielä ne linnut laulavat minullekin. Jos ei tänä keväänä, niin seuraavana tai sitä seuraavana. 

Haikeana hyräilen Sydän vähän kallellaan, kun Hän tuo unohtuneen repun tai pipon. Laskee pöydälle rieskat, jotka lapsilta jäi syömättä. Istuu hetken. Juo ehkä kahvin. Sitten katson lempeästi loittonevaa selkää. Mietin säilyykö tämä lämpö sydämessäni aina.

Ja kun koskee eniten, niin Jippua ja melkein mikä biisi vaan. Lemppari ahdistusmusaa jo vuosien takaa. Kuuntelen ja mietin, että ei, en halua kuolla. Mutta meneekö tämä ohi? Tämän kanssa en halua elää. En jaksaisi enää raivata tätä risukkoa.

Haloo Helsinkiä ei voi tietenkään jättää pois, mutta en osaa päättää kumman biisin valitsen. Tuntematon vai Vapaus käteen jää? Molemmat täynnä tuskaista energiaa, joka antaa vauhtia samalla, kun lohduttaa. Näitä kuuntelen tahmeana päivänä, kun haluan unohtaa. Kun täytyy saada aikaan ja mennä eteenpäin.

Viimeisenä ihanan riipaiseva Jenni Vartiaisen Made in Heaven. Arvottomuuden tuskassa uudestaan ja uudestaan, kun tarvitsisit vain jonkun lähellesi. Pikkutunneilla baarissa etsit jotain, ketä vaan, jonka käsivarret saa suojaksi. Hetken olet olemassa. Turvassa. Hetken kipu on pois.

Nämä olivat minun valinnat. Suomalaisia kaikki, sillä nyt ollaan syvällä. Silloin tarvitaan äidinkielen voimaa. Mitkä on sun tärkeät biisit?   

Toivovaisin terkuin, Annele

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kaupallinen yhteistyö
Kuva: Jaakko Kaartinen

Balladit, runoelmat ja kaikenlaiset mitat ovat olleet hyvässä käytössä, kun taiteilijat ovat kuvanneet tunteitaan rakastetuilleen. Riimittely ja laulujen kirjoittaminen on kuitenkin jokaisen tuntevan ihmisen oikeus. Rohkaisisin kokeilemaan. Julkaisukynnys alas!

 

Hei rakkain, kultapää
aivan liian paljon sinua minulta näkemättä jää
Olen varhain aamulla jo lähtenyt
enkä esimerkiksi sitä nähnyt
miten heräsit ja otit päivän ensimmäisen askelen
tai torkutitko vielä ja nukuit ohi herätyksen
ja sitten vasta nousit ja keitit kahvin
Ja minä mietin aika usein, että jättäisin
aamun työt sikseen ja lähtisin
nopeasti kotiin ja josko ehtisin
sinun viereesi vielä takaisin
Tulisin peiton alle ja siihen sulaisin
kasvot painettuna hiuksiisi tuoksuviin
 

Aa, lokakuu soljuu eteenpäin
minä nautin niin paljon tästä
vierelläsi eletystä elämästä
 

Kun poikkean päivällä kaupungille
mietin mitä laittaisin viestiksi sinulle
löytäisinkö sellaista, josta ottaa kuvan
ehkä sydämenmuotoisen kiven, kukan tai sulan
Ja mieluiten kävelisin kanssasi yhdessä
käsi kädessä jotakin kaunista nähdessä
Näyttäisin sinulle kädellä viittoen
ja sinua naurattaisi se, että olen niin iloinen
Joo, taidankin soittaa puhelun sinulle
sinun äänesi on sukua hopeakelloille
Vastaat, ja tunnen että jee, me ollaan yhdessä
Haluaisin olla samaan aikaan kanssasi paikassa kymmenessä
Minulle lähelläsi oleminen on parasta elämässä
 

Aa, lokakuu soljuu eteenpäin
minulle sinä ja elämä
olette synonyymejä
 

Viime kuussa nähtiin joutsenia ja kurkia
katseltiin taivaalle ja kuunneltiin niiden huutoja
juuri jotain sellaista villiä ja suloista
on mahtavasti valtoimenaan sinussa
Se on jotain, mitä vien aina aarteenani aamusta päivään
koska haluan oppia tarkemmin ja tarkemmin näkemään
kaikilta puolilta sinut
ja minut tekee onnelliseksi se
että joka päivän lomitse
kulkee aina luoksesi reitti
hyvinpä elämä minut heitti
hei hyvinpä elämä minut heitti

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Jos kertoisin voimabiiseistä, joita soittolistani tällä hetkellä toistaa, kirjoittaisin Raappanan  Lopussa kiitos seisoo- biisistä tai Elokuun ihanan kepeästä  Saatilla-biisistä. Mutta en kirjoita niistä. Tai kirjoitin jo, mutta vain todeten.

Toteaminen ei riitä musiikista kertomiseen. Haluan kirjoittaa tunteen kautta.

Tunteet tulevat heti, kun katselen hetkiä Savonlinnan taidelukion rumpuluokassa. Oli 80-luvun loppu.  Pieni koppi, jossa rumpujen äärellä jumitti nuori tyttö aina siihen saakka kun koulun ovet illalla sulkeutuivat. Viereisissä huoneissa oli kaverit. Sen jälkeen ne menivät opiskelijakämpille ja kuuntelivat musiikkia, puhuivat ja soittelivat lisää.

Koululla vieraili runoilija, joka opetti tekstien tekoa. " Olkaa rohkeita ja olkaa totta! Jos teidän teksteissä purjeet kyntää merta, on tilanne todella huolestuttava"- runoilija sanoi. Kaikki oli samaa heimoa - intohimoista ja pelkäämätöntä. Muistan, mitä se tyttö elämästä mietti. Jos musiikista tai tekstien kirjoittamisesta ei tulisi  elämän keskipistettä ja isointa juttua, elämä olisi mennyt hukkaan.  Todellinen ja vilpitön ajatus.

Muutamia vuosia soittaminen kulki mukana ja sitten se jäi. Jotain pientä siitä oli välillä havaittavissa -elämän reunamilla- ei läheskään keskellä. Ei isona juttuna. Oli kaikkea muuta tärkeää.

Tekisi mieli palata tytön luo ja sanoa  sille, että ei elämä hukkaan ole mennyt, turhaan huolehdit. Mutta minun ei tarvitse. Sen kuitenkin haluan sanoa tytölle, että jos sielu ja sydän on viritetty joillekin taajuudelle, ei se taajuus koskaan katoa. Sen läpi katsoo kaikkea elämässä. Toisaalta ei sitäkään ehkä tarvisi sanoa, kyllä tyttö sen jossain sisällään tiesi.

Nyt tulen voimabiisi- teemaviikkoon ja vuoteen 2017. Oudolla tavalla vahva, hauras ja rento  J. Karjalaisen Stindebinde. Vähän riipaiseva kappale. Se on voimabiisini nyt.

Se on sitä tällä hetkellä siksi, että muutama viikko sitten soitimme sen neljän terapeuttiystävän kanssa yhteisessä illanvietossa.  Soittaminen oli seurausta monen vuoden kypsyttelystä ja leikkisästä unelmoinnista. Iltaa edelsi lukuisia kysymyksiä itselle: Onko oikeasti kaikella aikansa ja pitääkö osata luovuttaa? Voisiko vaan olla aikuinen ja elää aikuisen elämää?

Ja mitähän tekemistä sillä on aikuisuuden kanssa?  Sitten, ihana arkipäiväisyys ja luonnollisuus palasi. Ihan kuin kapulat olisi aina kulkeneet repussa  -kaikki nämä vuodet. Kulunut, mutta lämmin ajatus "kotiin paluusta" kuvaa parhaiten oloa. Löysin taajuuden ja löysin takaisin taidelukion tytön luo. Tai se löysi minut, ihan kummin vaan.  Ja löysin kaverit - eri kaverit kuin silloin, mutta samasta tutusta ja rakkaasta heimosta. Kiitos heimoveljille- ja siskoille. Kiitos  musiikille, sanoille ja intohimoiselle runoilijalle. Ja kiitos Stindebindelle.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Minun ja rakastettuni tarina lepää musiikin vuoteella, on musiikin pieluksiin pedattu ja soi lauluja. Silloin alun hämärässä, kun ei tuntunut löytyvän selkeitä ajatuksia, löytyi paljon musiikkia, joka osui ja kannatteli. Musiikki antoi vastauksia ja johdatteli.

Me olemme jakaneet keskenämme kymmeniä ja satoja musiikkikappaleita. Miksi juuri ne valikoituivat, joita lähettelimme toisillemme, kertoo meistä kahdesta. Jakamalla musiikkia keskenämme jaoimme mieltymyksiämme ja sitten toisaalta myös sisintä itseämme, ja siksi myös haaveitamme ja tuntojamme toisillemme.

Kaikista niistä biiseistä tuli tämän rakkaustarinan soundtrack. Ensimmäisenä yhteisenä jouluna tein kahdestakymmenestäneljästä ensimmäisenä jaetusta kappaleesta tupla-cd:n ja laitoin sen lahjojen joukkoon.

Sitä on aika hätkahdyttävää kuunnella nyt. Viisi ja puoli vuotta sitten jaettu musiikki ontunteikasta, hellää ja intiimiä, ja avointa ihan sulalle rakastumiselle ja rakkaudelle. Siinä on monta kauneimmista kappaleista, jotka tiedän.

Jotkut hetket, joina kuuntelin ensimmäistä kertaa sähköpostiin tulleen linkin päässä olevan musiikin, ovat jääneet unohtumattomina mieleen. Emma Salokosken Veden alla -kappaleen kuuntelin työpaikan portaikossa; oli kirkas valo, jyrkät varjot ja minä olin kauhean liikuttunut. Rintaa puristi se musiikki ja sen lähettäjä.

Yhden kerran istuin pöydän ääressä ja puristin sen reunaa molemmin käsin. Silloin kuuntelin tätä.

Joan as Police Woman lauloi niin huimausta herättävällä äänellä. Ja sen kappaleen sanoista tuli minun elämäni todellisuutta.

”Be reckless with me, ’cos I’m real life. And you’re real life. And we’re real life.”

Kun kuuntelin tämän kappaleen ensimmäistä kertaa, se oli minulle jonkinlainen järkyttävän syvä kysymys. Se jäi soimaan kaiken taustalle, eikä häipynyt. Nyt se on minulle rakkauslaulu sille, mihin aloimme ja keitä meistä on tullut ja mitä kohti kuljemme.

Musiikilla on melkein sama voima kuin rakkaudella, koska rakkaus lataa sen merkityksellä.

Bruce Springsteenillä on No surrender -kappaleella mahtava säe, jossa hän toteaa, että ”me opimme kolmen minuutin biisistä enemmän kuin koskaan opimme koulussa”. Tietyssä mielessä ajattelen niin itsekin: hyviin biiseihin kytkeytyy sellaisia avainkokemuksia ja kuulemishetkellä olennaisia elämänsisältöjä, että yksi biisi voi tuntua kertovan kertoa omasta elämästä enemmän kuin lähes mikään muu.

Kuuntelen tuota Real Lifea nytkin, ja kun kuuntelen, iho alkaa kihelmöidä, hengitys tihenee. Rakastumisen tunne. Tuhansia kuvia mielessäni. Suloinen rakastumisen tunne.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat