Kirjoitukset avainsanalla Ruoka

Rakkauden pienistä teoista kivoimpia on ruoan laittaminen. Hän, kenelle muotoilet sydämen maitovaahdosta aamukahvin pinnalle tai jolle etsit uuden iloisen reseptin ja valmistat aterian parhaasi mukaan, on erityinen.

Minusta ketään ei hurmata ruoalla. Mutta sille, keneen on hurmaantunut, haluaa laittaa omin käsin arkista ja sensaatiomaista ja kaikkea syötävää siltä väliltä.

Rakastetulle haluaa laittaa ruokaa, koska se on hellimistä. Hyvä ruoka on mielihyvää. Se inspiroi, vie makumatkalle, kiehtoo, lohduttaa, lämmittää, kiihdyttää, riemastuttaa. Toisen ravitseminen hyvällä ruoalla on rakkauden asenteiden ja tunteiden ilmenemistä ruokapöydän äärellä.

Kulttuurista toiseen yhteinen ruokaileminen toisten kanssa on rauhanomaisuuden vakuutus ja ele, jolla toisia kutsutaan yhteyteen itsen kanssa. Ja aivan arkisestikin on ilmeistä, että ikäviä ihmisiä ei halua kutsua kylään, mutta ystäviä varten haluaa nähdä vaivaa ja kattaa heille lautaset ja täyttää lasit.

Rakastavaisten välillä yhteinen ruoka ammentaa syvyyttä siitä intiimistä yhteydestä, joka rakkaussuhde on. Istumme vastakkain, vähän nojautuneina toisiamme kohden, päivällisen äärellä, iltapalalla avokadonlohkoilla koristeltujen voileipien kanssa, sängyssä vierekkäin, kyynärvarret ja jalat hipaisten aamiaistarjottimen kanssa. Me olemme tässä ja voimistamme toisiamme.

Me jaamme ravinnon, jaamme elämän. Sikäli kuin ruoassa on jotain pyhää, me jaamme sen.

Kun leikkaan hänelle punasipulia lohkoiksi ja silppuan ne, yhdistän mausteita ja kuumennan ne öljyssä tuoksuvaksi seokseksi, kun kokoan pannulle värit ja kypsennän, kun keskittyneesti teen alusta loppuun ruoan ja asettelen sen tarjolle meille, ja aterimet ja kauniit lasit, ja kutsun pöytään, teen sen rakkaudesta.

Yhdessä syöminen on yhteisen ajan käyttämistä, toisen ja meidän molempien arvostamista.

Parisuhdetta voi tarkastella myös siinä pienoisilmastossa, joka ruokapöytä on. Millainen mahdollisuus se on: olla toisen kanssa rauhassa, tehdä ja jakaa rauhassa, nauttia rauhassa, silmätysten, puhua, kuunnella, keskustella. Pöydässä istutaan niin lähekkäin, että voi ottaa toisen jalat syliin.

Koko ruokailu on täynnä pieniä kohteliaisuuden ja välittämisen manifestaatioita, suolan ja pippurin hakemista toiselle, veden kaatamista, tasaamista ja jakamista, huomioimista.

Se alkaa jo kaupasta: mistä hän voisi pitää tänään, mietin. Muistelen reseptejä ja hänen antamiaan kommentteja niistä ja aprikoin, maistuisiko hänelle jokin ennen kokeilematon. Pitelen kädessäni hedelmää ja punnitsen sen kypsyyttä; etsin sitä, josta hän nauttisi eniten.

Hän on sydämeni herkku. Siksi haluan laittaa hänelle herkkuja. Ja kaataa sen maitovaahtosydämen aamukahviin.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat