Kirjoitukset avainsanalla uhrautuvuus

kuva: Pixabay

 

Tänä syksynä olen palannut pitkästä aikaa seurakuntapapin töihin. Minuun on tehnyt ison vaikutuksen ne lesket, jotka kertovat kuolleen puolisonsa siunauskeskustelussa siitä, miten hän kävi joka päivä sairaalassa puolisoa katsomassa tai hoiti kotona loppuun asti. Monet sanovat, että tekivät sen mielellään ja tiesivät, että jos osat olisivat sattuneet menemään toisinpäin,  heitäkin olisi autettu ja hoidettu loppuun asti. Tottakai. Niinhän avioliitossa toimitaan. 

 

Mielessä on toisaalla monet lukemani artikkelit ja käymäni keskustelut parien kanssa, jossa kilpaillaan siitä, kumpi saa enemmän omaa aikaa ja mahdollisuuksia toteuttaa itseään. Monissa artikkeleissa varoitetaankin vääränlaisesta itsensä uhraamisesta ja alistumisesta parisuhteessa. Niina kirjoitti viime viikolla hienosti täällä, siitä, miten pitkä parisuhde on kestävyyslaji. Ja onhan se. Pitkissä parisuhteissa on aina myös erilaisia vaiheita. Maisemat vaihtuvat. 

Olen tullut siihen lopputulokseen, etteivät alistuminen ja toisen puolesta hyvän tekeminen ole sama asia. 

Olen tullut siihen lopputulokseen, etteivät alistuminen ja toisen puolesta hyvän tekeminen ole sama asia. Jos rakkautta on ja sitoutuminen on sisäistetty, toisen puolesta paljonkin tekeminen ei tunnu vääränlaiselta uhrautumiselta. Vaikkakin toki toisen hoitaminen voi tuntua työläältä, vaatiihan se tekemistä ja ponnistelua - ja aikaa.  Sen tekee silti - joskus jopa mielellään. Ne taas, jotka kilpailevat oman ajan tärkeydestä, ovat usein onnettomia. Ja tällä en tarkoita, etteikö omakin aika olisi tärkeää. Se on tosi tärkeää. Mutta jatkuvassa kilpailussa esimerkiksi siitä, kumpi saa enemmän omaa aikaa tai kumpi on omasta mielestään tehnyt niin paljon enemmän kotitöitä - siinä on jotain vikaa. Vika voi olla esimerkiksi siinä, että toinen onkin parisuhteessa vapaamatkustaja. Oleellista on juuri nuo leskien suusta kuulemani sanat: Jos osat olisivat olleet toisinpäin, puoliso olisi tietysti hoitanut ja auttanut minua. 

- Jotenkin meistä tuli sairauden kautta läheisempiä. Hän antoi hoitaa itseään. 

-  Jotenkin meistä tuli sairauden  kautta läheisempiä, kun hän antoi hoitaa itseään.

Näitä sanoja olen saanut kuulla. Ja tutkiskella näin joulunodotuksen aikaan sisimmässäni. Jos saa elää rakastettuna, myös sairaus ja kivut voivat tuoda suhteeseen uutta syvyyttä. Sellaista, mitä terveet ja helpot päivät eivät olisi koskaan rakkaasta tuoneet näkyviin. 

 

Pohtivin terveisin,

Minna

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat