Kirjoitukset avainsanalla vavua

kuva Minna Tuominen

Muistatko millaista sinun oli olla vauva? Hymyiltiinkö sinulle? Pidettiinkö sylissä? Saitko riittävästi ruokaa?  Suurin osa meistä ei muista tietoisesti mitään vauvavuosista ja kuitenkin juuri nuo vuodet ovat niin ratkaisevan tärkeät koko loppuelämän kannalta. Varsinkin luottamuksen synnyssä. Siinä, että minusta pidetään huolta ja olen tärkeä. Pysyn vanhempani mielessä. Se luo uskoa ja luottamusta myöhemmin myös siihen, että uskallan solmia ystävyyssuhteita ja parisuhteen. Voin luottaa, että olen niin ihana, että pysyn toisen mielessä. Niin koska, pysyinhän vanhempienikin mielissä.

Jotkut väittävät, että Suomesta on tullut - tai tulossa - vauvavihamielinen yhteiskunta. En ihan allekirjoita tätä väitettä. Syntyvyys on laskussa ja se on toki totta, että vaikkapa välimeren maissa vauvat ja lapset saavat enemmän positiivista huomiota tuntemattomilta kuin meillä. Meillä on paljon parannettavaa vauvojen hyväksynnässä. Kaikilla meillä.  Olisi ihanaa jos vauvoja näkyisi enemmän missä vain: Julkisilla paikoilla, ravintoloissa, televisiossa, kirkoissa, työpaikoilla. Ja että aikuiset katsoisivat vauvoja silmiin (vauvathan osaavat vielä tämän taidoin) ja hymyilisivät vauvoille.

Kansallista Vauvan päivää vietetään 28.9.2018. Vauvasuomi liikkeen tarkoituksena ei ole muistaa vauvoja vain yhtenä päivänä, vaan nostaa vauvat ja heidän perheensä enemmän keskiöön ja kuunnella heidän tarpeitaan ja toiveitaan.

Mitä teidän vauvalle kuuluu tänään? Entä sinulle vauvan vanhempi? Minkälaista vastaanottoa olet saanut vaikkapa kaupoissa, ravintoloissa ja kirkoissa vauvan kanssa?

Kun omat lapseni olivat aivan pieniä, saimme osaksemme kovin monenlaisia katseita. Valitettavasti ne ikävät ja tuomitsevat sanat ovat piirtyneet aika isoina muistoihin. Kerran meitä pyydettiin poistumaan kirkostakin: vuoden ikäinen tiputti virsikirjan ja siitä kuului ikävä ääni. Ikävien muistojen vastapariksi muistan myös toisenlaisia kohtaamisia – ja toisenlaisia katseita. Hyväksyvien katseiden voima oli uskomattoman suuri.  Se valoi uskoa siihen, että me selvitään ja ollaan tervetulleita tähän kauppaan ja kerhoon taas seuraavallakin kerralla

Muistetaan hymyillä!

Kontaten kohti parempaa huomista,

Minna Tuominen

Vauvan päivän materiaaleihin voi tutustua täällä.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat