Kirjoitukset avainsanalla Satu Huttunen

Kuva: Mark Duffel // unspalsh.com

Ensimmäiset 18 vuotta elämästä sitä elää toisten määrittämällä tavalla. Jos päätyy vanhemmaksi, on elämässä edessä toinen 18 vuoden ajanjakso, jolloin joku muu määrittää tavan, jolla tulee elää. Vanhemman tulee olla Esimerkki.

Vanhemman tulee olla Esimerkki.

Kaikkialla muistutetaan, kuinka Esimerkki vaikuttaa siihen, millainen lapsesta kasvaa. Kaikki epäterveellinen ja vaarallinen on siis jälleen pannassa. Aika monet asiat elämässä ovat epäterveellisiä tai vaarallisia.

Limua ei kannata juoda lasista, vaan kahvimukista.

Pian sitä löytää itsensä mökkimatkalla tuijottamassa intensiivisesti taustapeiliä. Kun muksun silmäluomet viimein lupsahtavat kiinni, voi hanskalokerosta viimein kaivaa sinne salakuljetetun karkkipussin. Limua ei kannata juoda lasista, vaan kahvimukista. Kiroilemaan oppii äänettömästi.

Huvittavinta on, että vanhempien keskittyessä olemaan Esimerkkejä, alkaa perheessä vuosia kestävä leikki, jolloin kaikki noudattavat yhteisiä sääntöjä, vain kun kaikki ovat paikalla. Teinit iloitsevat, kun on käty eli kämppä tyhjä, mutta eivät arvaakaan, että kaikista paras käty on silloin, kun lapset ovat poissa.

On ymmärrettävää, että vanhemmat eivät halua lastensa toistavan omia virheitään. Esimerkkinä voi kuitenkin olla myös siinä, että joskus voidaan olla yhdessä turvallisesti vastuuttomia – jättää siivoamatta, syödä herkkuja, vaikka ei ole karkkipäivä, riehua, kiljua ja sotkea, jos se on hauskaa. Sitä kaikki kuitenkin tekevät, kun valvonta pettää.

On ymmärrettävää, että vanhemmat eivät halua lastensa toistavan omia virheitään.

Asioita, joita lapset tekevät, kun vanhemmat ovat poissa:

  1. syövät herkkuja
  2. valvovat myöhään
  3. nukkuvat pitkään
  4. jättävät siivoamatta
  5. näkevät kavereita
  6. unohtavat rutiinit
  7. ovat täysin rappiolla

Mitä luulet, että vanhemmat tekevät, kun lapset ovat poissa? Aivan.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: Jess Watters // Unsplash.com

Ystäväpiirissäni on perinne. Käymme läpi lahjoja joulun/synttäreiden/äitienpäivän/isänpäivän jälkeen. Hellästi väännämme huumoria siitä, mitä kukin on saanut — ja etenkin siitä, mitä kukin on ostanut puolisolleen.

 

Tässä kaksi esimerkkiä, joita ei kannata ostaa:

1. Kodin jokapäiväiset kulutustavarat

Vuosien varrella on tullut vastaan hetkiä, joissa pariskunnasta toinen on suunnittelut, kerrankin panostanut ja käyttänyt aikaa lahjan hankkimiseen ja toinen on kiireessä ostanut munaleikkurin aamiaispöytään tai pyllypefletin saunaan. Hääpäivänä mikään ei ole romanttisempaa kuin saada uudet sakset (sarkasmivaroitus). 

2. Ajatuslahjat

Näiden lisäksi vuosien varrella on annettu myös lukuisia ajatuslahjoja. Ajatuslahja on lahja, jota ei ole hankittu, mutta joka on ajateltu hankkia. Päivänsankari saa siis halauksen ja kertomuksen, kuinka oli ajateltu antaa tätä ja tuota, mutta sitten on käynyt jotain ja lahja on jäänyt saamatta.

 

Lahjoista puhuminen on lähtökohtaisesti pikkumaista, kiittämätöntä ja ensimmäisen maailman ongelma. Lahja on lahja. Se on sellaisenaan arvokas — kiiressä hankittuna tai vain ajatuksena.

Lahja on lahja. Se on sellaisenaan arvokas - kiiressä hankittuna tai vain ajatuksena.

Kevyt vitsin heitto lahjoista on kaveripiirin yhteistä huumoria, ja samalla pientä piruilua yltiöromantisoitua parisuhdeihannetta kohtaan. Lahjojen antamiseen ja saamiseen tiivistyy kuitenkin jotain hyvin olennaista parisuhteista.

Parisuhteissa on sanomattomia toiveita. Puhumattomia haaveita, joita ei voi lausua, koska toisen pitäisi osata ymmärtää ne itse ilman vihjeitä. Täydellisen puolison ajatellaan tietävän automaattisesti, mitä toinen haluaa.

Sisäisistä unelmista seuraa kierre. Yksi odottaa sanomattomien toiveidensa täyttymistä ja pettyy, kun ne eivät tule täytetyksi. Toinen ei taas ymmärrä, mistä pettymys johtuu. Ymmärtämättömyys todennäköisesti vain syventää pettymystä. Totta kai pitäisi tietää, miksi olen harmissani! Tilanne toistaa itseään ja niin edelleen.

Täydellisen puolison ajatellaan tietävän automaattisesti, mitä toinen haluaa.

Pahimillaan ollaan pian tilanteessa, jossa koetaan, että toinen ei kuuntele, ymmärrä tai edes puhu samaa kieltä. Miten se ei näe, mitä minä näen? Miten se ei halua samoja asioita kuin minä? Toiveet, haaveet ja unelmat ovat jääneet piiloon pään sisälle, jonne toinen ei näe.

Parisuhde vaatii, että toiveet, haaveet ja unelmat sanotaan ääneen. Vain siten ne voidaan yhdessä toteuttaa.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: Georgia Vagim // unsplash.com

Ensi yönä jaetaan elokuvamaailman himotuimmat palkinnot eli Oscarit. Kukaan pienten lasten vanhempi ei tietenkään jaksa nousta katsomaan niitä suorana – paitsi vauvojen vanhemmat, jotka ovat hereillä vasten tahtoaan. Päätin kehittää omat palkinnot meille univajeessa vaeltajille. Tässä siis vanhemmuuden Oscarit – olkaa hyvä! Katso, kuinka monta kategoriaa voitat:

1. Paras ohjaus

Kun mikään ei mene suunnitellusti, vaan kaikki on pilalla jo aamusta asti. Kun olet myöhässä, lapset ovat myöhässä, maito on pitkin lattiaa, kahvi ainoalla puhtaalla työpaidalla, auton akku hyytynyt ja puoliso napannut vahingossa puhelimesi mukaansa, voit tuntea olevasi elämäsi paras ohjaaja. Kaikki langat käsissä ja tilanne kontrollissa, eikö vaan?

Kaikki langat käsissä ja tilanne kontrollissa, eikö vaan?

2. Paras leikkaus

Se, joka tehdään saksilla omiin hiuksiin, kun leikitään kampaamoa.

3. Paras lavastus

Se, kun lapsi sanoo kirkkain silmin pesseensä hampaansa / tulevansa ajoissa kotiin / tehneensä läksynsä / ettei ole pissahätä / pedanneen sänkynsä / pikkuveljen kaatuneen itsestään / isän syöneen karkkisi.

4. Paras maskeeraus

Se, joka tehdään äidin meikeillä – kalleimmalla huulipunalla ja tärkeimmällä ripsivärillä. Ilman lupaa.

5. Parhaat erikoistehosteet

Tarvitseeko tätä edes enempää avata? Kuulosuojaimet ei auta desibeleissä ja kaikki tulee ihan 3D-versiona suoraan päin naamaa.

Paras alkuperäinen käsikirjoitus on se, jonka suunnittelit ennen lapsia haaveillessasi mukavista ikonisista hetkistä yhdessä

6. Paras alkuperäinen käsikirjoitus

Se, jonka suunnittelit ennen lapsia haaveillessasi mukavista ikonisista hetkistä yhdessä – lasten tehdessä kiltisti toivomiasi asioita. Kuinka opettaisit kaiken itsellesi tärkeän lapsillesi, heidän kuunnellessa kiinnostuneena vieressä.

“Tuu kattoo, kun äiti näyttää sulle tän, tää on tosi hyvä.”

“En todellakaan tule.”

7. Paras sivuosa

Puolisosi. Vaikka ei aina edes tule huomatuksi, on erittäin oleellinen osa tarinan kaarta ja tärkeimpiä kohtauksia.

Kiitokseksi saat todennäköisesti kuulla olevasi typerin vanhempi ikinä

8. Paras pääosa

“Minä, minä, minä, minä, minä, miks en ikinä saa ja muut saa aina, olet typerin ikinä!” Olet pessyt pienen kultamurusi vaatteet, viikannut ne, tehnyt ruokaa, auttanut läksyissä, kuskannut harjoituksiin, ostanut kaverilahjan ja ilahduttanut kotimatkalla ylimääräisellä ajelukierroksella, että toinen saa kerättyä vielä muutaman Pokémonin.

Kiitokseksi saat todennäköisesti kuulla olevasi typerin vanhempi ikinä, kun et ikinä/koskaan/milloinkaan suostu johonkin äärimmäisen älyttömään aivopieruideaan, kuten esimerkiksi lumisotaan alasti takapihalla -25 asteen pakkasessa kouluiltana klo 23.

Tiedät todella, kuka näyttelee oman elämäsi pääosaa. Painotus sanalla näyttelee ja kysymysmerkki sanojen "oma elämä" kohdalla. Mikä oma elämä? Oliko minulla joskus sellainen?

 

Tiedoksi sitten tässä vaiheessa, että näissä Oscareissa ei ole punaista mattoa eikä tukkaloistoa tai hienoja pukuja. Viihdettä kyllä piisaa ja huumoria löytyy. Paras komedia ikinä.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: Evan Kirby / Unsplash.com

Mistä on vanhempien aamut tehty?

Ne on tehty luistimista ja hoputuksesta,

kadonneista hanskoista ja liian pienistä kuravaatteista

– niistä on vanhempien aamut tehty!

 

Mistä on vanhempien työpäivät tehty?

Ne on tehty neuvolasta ja hammaslääkäreistä,

kasvatuskeskusteluista ja wilmaviesteistä

– niistä on vanhempien työpäivät tehty!

 

Kaverisynttäreistä ja turnauksista,

pyykistä ja vanhempainilloista

– niistä on vanhempien vapaa-aika tehty!

 

Mistä on vanhempien yöt tehty?

Ne on tehty unissakävelystä ja korvatulehduksista,

yösyötöistä ja painajaisista

– niistä on vanhempien yöt tehty!

 

Mistä on vanhempien vapaa-aika tehty?

Se on tehty kaverisynttäreistä ja turnauksista,

pyykistä ja vanhempainilloista

– niistä on vanhempien vapaa-aika tehty!

 

Mistä on vanhempien mielenterveys tehty?

Se on tehty hitaasti etenevästä kuuroutumisesta ja piirretyistä,

sekä isovanhemmista ja ystävistä,

– siitä on vanhempien mielenterveys tehty.

 

Mistä on vanhempien parisuhde tehty?

Se on tehty lyhyistä hetkistä ja pitkästä pinnasta,

yhteistyöstä ja siitä tiedosta, että 18-vuotiaana ne muuttaa pois

– siitä on vanhempien parisuhde tehty.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat