Kirjoitukset avainsanalla rakkauden roihu

Kuva: Mikko Huotari

Olemme kaikki kamalan herkkiä. Jokainen meistä haluaa varjella herkintä osaa itsessään, egoparkaa, joka vapisee, kun sitä uhkaillaan. Mitä enemmän meissä on tunnelukkoja eikä sydän tunne aidoimman rakkauden olemusta, sitä enemmän ego on varuillaan ja valmiina hyökkäämään. Aidoimmalla rakkaudella tarkoitan rakkautta, jossa on kasapäin hyväksyntää, myötätuntoa ja ymmärrystä sekä itseä että toisia kohtaan.

Tiedät ehkä ihmistyypin, joka, kun hänelle yrität kertoa epäkohdista tai siitä, miltä tuntuu, hyökkää ja puolustautuu voimakkaasti?

Hitsi että sellaisen kumppanin kanssa on vaikea yrittää selvittää mitään. Ja päinvastoin: miten hyvältä tuntuu olla sellaisen ihmisen kanssa, joka pystyy ottamaan asioita vastaan ja puhumaan ihan kaikesta.

Hyökkäävä ja puolustautuva kumppani tulkitsee puhumistilanteet helposti jonkinlaisena kilpakenttänä. Toisella jolla on vähemmän tarvetta itsensä suojaamiseen, on vaikea rooli. Hänen pitää yrittää löytää viestimisen tapa, jolla tätä vastapäätä olevaa järkälettä, seinää ja jäärää voisi edes jollain tavalla lähestyä.

Käytössä voivat olla lempeä silittely, rautalankamalli, suora huuto ja hiljainen kuiskaus ja ihan kaikki muukin. Mutta toinen hyökkää silti. Jos näitä järkäleitä on parisuhteessa kaksi, voivat tilanteet äityä tosi pahoiksikin ja kuvaan astua henkinen ja/tai fyysinen väkivalta tai ainakin kamalasti sattuvat sanat.

Usein käy niin, että se joka haluaisi keskustella vaikeistakin asioista, alkaa hiljentyä. Hän pyrkii pikkuhiljaa sopeuttamaan käytöksensä niin, ettei toinen saa mistään bensaa omalle kimpoilulleen.

Parisuhteen valtataistelu ei johda mihinkään hyvään. Se on raskasta sekä tukkanuottasilla oleville että heidän lähipiirilleen. On noloa, inhottavaa ja turhauttavaa seurata valtataistelua sivusta.

Parisuhde on paikka, jossa oman ylpeyden saa unohtaa ihan täysin. Voi kunpa aina osaisimme laskea suojavarustuksemme ja antaa kaiken suojautumisen tarpeen pudota pois. Kaikkein kauneinta on se, kun sielu saa toisen edessä, täydessä luottamuksessa, olla alaston ja näkyvä.  

Terveisin, Miia Moisio

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva: Mika Wallasvaara

Rakastan rakkautta. Huokailen ja itken rakkaustarinoiden äärellä. Itken myös, kun näen vauvan syntyvän – telkkarisarjoissa siis. Kaksi poikaa olen kyllä itsekin synnyttänyt, silloin en itkenyt vaan iloitsin niin, että meinasi sydän haljeta. Noita nassikoita hoidin kotona seitsemän ja puoli vuotta.

Omia rakkaustarinoitakin on ollut ja kyllä – itketty on. Sydän on särkynyt monta kertaa ja yhtä monta kertaa se on eheytynyt jälleen. Avioeroni viisi vuotta sitten on sysännyt minut polulle, jonka määränpää ei ole vielä ollenkaan näkyvillä. Parisuhteista ja erityisesti eroista tuli oman eron myötä minulle myös työ, jossa saan auttaa suhteissaan kipuilevia ihmisiä.

Hassua joskus on se, että minua kutsutaan parisuhdeammattilaiseksi. Ehkä olenkin, jos omista kolhuistaan opikseen ottanutta sellaiseksi voi kutsua. Toki oman kokemukseni myötä tunnen ymmärtäväni kotiäitejä, perusperheessä eläviä ja parisuhteessaan kipuilevia, eronneita, yksinhuoltajia ja uudelleen rakkautta yrittäviä.

Pienenä tyttönä ihailin nelikymppisiä naisia, he näyttivät niin ihanilta ja itsevarmoilta. Olen nyt itse siinä iässä. Ja miten nautinkaan, kun saan aidosti ja avoimesti pohtia sitä, mitä on naiseus ja miehuus, kipinä ja intohimo.

Katselen ja kuuntelen ympäristöäni aika tarkkaan, pyöräytän havaintoni kokemusmaailmani kautta, lisään ehkä ripauksen kouluissa oppimaani ja kirjoitan joka maanantai kaikesta siitä, mitä elämä on eteeni kuljettanut.

Terveisin Miia Moisio

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat