Kirjoitukset avainsanalla transsukupuolisuus

Kuva: Peter Hershey, Unsplash

Olin viime viikon lauantaina Ljubljana Prideilla. Katselin ihmisiä ympärilläni ja kyyneleet nousivat silmilleni. Samasta syystä kuin niin lukemattomat kerrat myös Helsinki Prideilla tai muissa sateenkaarevissa tilanteissa. Ja nyt minulla on kokemus, joka kuvastaa hyvin miksi.

Osallistuin nyt Helsinki Pride-viikolla Sateenkaarimessuun Kallion kirkossa, kuten niin monina vuosina aiemminkin. Hetki oli ihana ja hyvä. Kohtasin läheisiä, sain olla turvallisesti oma itseni ja Jumalan sanan äärellä. Kun astuimme kirkon ovista ulos hymyillen, niin meitä vastassa oli henkilö. Henkilö, joka tahtoi kertoa mitä tästä kaikesta ajatteli. Kertoa kuinka iljettäviä homot ovat. Katsoa minua syvälle silmiin sitä aggressiivisesti kertoessaan. Sivuuttaa kanssani olleen naispuolisen papin yritykset kertoa toisenlaista näkökulmaa ja sen sijaan ilmoittaa, että naisen tulisi vaieta seurakunnassa. Turvallinen tilamme loppui niihin kirkon oviin.

Pride-kulkueet ovat aikoinaan saaneet alkunsa Stonewallin mellakoista. Mellakoista, jotka syntyivät, kun sorrettu yhteisö yksinkertaisesti sai tarpeekseen kaikesta kokemastaan syrjinnästä ja väkivallasta. Pride ei ole vain onnellinen juhla. Pride on mielenosoitus. Jo vuosikymmeniä jatkunut yritys muistuttaa, että me ansaitsisimme samat oikeudet kuin muutkin, että me olemme ihmisiä siinä missä muutkin. Mielenosoitus, joka täytyy järjestää vuosi toisensa jälkeen, sillä vieläkään viesti ei ole tuntunut päässeen täysin perille. Sillä vieläkin joudumme niin usein myös pelkäämään. Pelkäämään väkivaltaa, vihaa ja syrjintää. Pelkäämään, sillä tiedämme kuinka monet meistä joutuvat sitä kokemaan. Pelkäämään tai pahimmillaan tottumaan siihen.

Tänä perjantaina turvallinen tila loppui, kun astuimme kirkon ovista ulos. Tällä kertaa se oli satunnainen henkilö omalla raamatuntulkinnallaan, mutta se voisi olla kuka tahansa ja missä tahansa. Se voi päättyä baarin oviin, kadun kulman taakse, työpaikalle, vanhainkotiin tai kotiin astuessa. Sen takaa voi löytyä uusnatsi, oman seksuaalisuuttaan kyseenalaistava humalainen, esimies tai oma vanhempi. Ja edessä voi olla aggressiivista "mielipiteenilmaisua", haukkumista, uhkailua, sivuuttamista, syrjintää tai monen asteista väkivaltaa.

Pride ei ole vain onnellinen juhla. Pride on mielenosoitus.

Minä itken Prideilla ja sateenkaarevissa tilanteissa, sillä tiedän, että siellä on monia, jotka voivat viimein hengittää. Itken, sillä tiedän, kuinka niiden hetkien tuoma tila ja toivo voi kantaa monet epätoivon partaalta seuraavaan päivään. Itken, sillä tiedän kuinka käsittämättömältä tuntuu tajuta, ettei olekaan niin vastenmielinen kuin jotkut ympärillä yrittävät antaa ymmärtää ja oivaltaa, ettei olekaan yksin. Minä itken, sillä tiedän, että meillä on se hetki. Hetki, jolloin emme ole yksin, jolloin emme ole friikkejä, jolloin saamme vain olla, elää ja hengittää. Hetki, jolloin voimme tuntea itsemme ihan tavallisiksi, ihmisiksi.

Kun sunnuntaina Helsinki Pride loppuu, sateenkaari-liput lasketaan keskustan lipputangoista, Pride-sälä katoaa kaupoista ja postilaatikot palaavat oransseiksi, niin ei siivota vain juhlia. Jos Priden mielenosoituksen sanoma ei leviä arkeen, niin silloin tuossa hetkessä loppuu jälleen turvallinen tila lukemattomille ihmisille ja sen takaa löytyä jälleen mitä vaan.

Vahvoin queer-terveisin, Mio

 

p.s. Setan Nuoret julkaisivat nyt Priden kunniaksi hyviä vinkkejä satenkaari-ihmisen liittolaiselle. Muun muassa niihin tai Setan materiaaleihin tutustumalla voit löytää keinoja turvallisen tilan luomiseen ja vahvistamiseen myös sateenkaarevien kuvioiden ulkopuolella. Ja lisää perusteluita siitä miksi Pride on tärkeä ja miksi myös kirkolliset tahot siihen osallistuvat, löydät muun muassa viime vuoden blogistani.

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Naapurivaltiossamme on nähtävissä ainakin pienimuotoinen trendi. Kaunis ja ajatuksia herättävä. Olen törmännyt jo useampaan Ruotsista tulleeseen videoon, jossa transmies laulaa dueton itsensä kanssa. Dueton, jossa osan kappaleesta hän on laulanut ennen hormonihoitojen tuomaa äänenmurrosta ja osan hormonihoitojen aloittamisen sekä äänenmurroksen jälkeen. Videot eivät ole vain kauniita ja sydäntä koskettavia jo itsessään, vaan laittoivat minut myös miettimään meidän jokaisen suhdetta itsemme kanssa.

 

Duett med mitt 16åriga jag, helt sjukt och fantastiskt 🌹 #transisbeautiful

Henkilön Anton Brandt (@antoneije) jakama julkaisu

Se taival, mitä näiden videoiden sisällä on käyty tekee itsensä ja elämänvaiheidensa kohtaamisen hyvin näkyväksi ja konkreettiseksi. Sitä tapahtuu, tai ainakin tulisi tapahtua, kuitenkin meidän jokaisen elämässä. Me emme ole eri ihmisiä elämämme eri vaiheissa, mutta kasvamme ja kehitymme valtavasti elämämme aikana. Me emme saisi unohtaa kaiken kiireen keskellä myös kohdata itseämme kokonaisina ja upeina ihmeinä, joilla on menneisyytensä, nykyisyytensä ja tulevaisuuden haaveensa. Toimia samoin kuin teemme muidenkin ihmisten kohdalla; kuunnella, kysyä kuulumisia sekä pysähtyä elämäntarinoiden ja ajatusten äärelle. Ihan jo itsemme ja mahdollisen parisuhteemme takia, sillä kuinka voisimme olla totta tai kokonainen jollekin toiselle jos emme ole sitä itsellemekään.

Se, että laulut ovat duettoja virittää ajattelemaan rakkautta, ja se, että laulaja pysyy samana, rakkautta itseä kohtaan. Herää ajatus siitä, mitä tapahtuisikaan jos kohtelisimme itseämme niin kuin kohtelisimme rakastettuamme? Olen ennenkin puhunut siitä kuinka esimerkiksi vein itseni sen hetkisille unelmatreffeilleni, koska en halunnut vain odottaa, että löytyisi joku, joka sen tekisi. Nimittäin olimmepa parisuhteessa tai emme, ei onnemme ja rakkauden tunteemme saisi olla kiinni vain muista ihmisistä. Muutoin jäämme yksin ollessamme tyhjän päälle ja parisuhteessa ollessamme asetamme valtavan vastuun kumppanimme harteille. Niinpä muista nousevan rakkauden ja onnen pohjana tulisi olla rakkautemme itseämme kohtaan sekä sisältämme kumpuava onni. Niiden päälle on hyvä rakentaa.

Olit siis parisuhteessa tai et, niin pysähdy tänään itsesi ääreen. Ihan vaikka peilin eteen. Katso itseäsi syvälle silmiin ja kysy itseltäsi kysymykset, jotka tahtoisit tietää rakastetustasi. Kysy elämästä, unelmista, peloista ja kivuista. Katso itseäsi kokonaisena ihmisenä, jolla on valtava määrä tarinoita ja kokemuksia. Ihaile ja ihmettele. Sen jälkeen nouse, valjasta parhaimmat parisuhdeneuvot myös omaan suhteeseen itsesi kanssa ja tee joitain mukavaa itsesi kanssa, laula esimerkiksi duetto.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: Unsplash

Viime viikolla pohdiskelin sitä voiko kukaan todellisuudessa tietää etukäteen kuinka toista ihmistä tulisi koskettaa. Ajatus oli herännyt ihmisten pohdiskellessa, etteivät tiedä kuinka kuuluisi koskettaa transihmistä, joka ei ole käynyt sukuelinkirurgiassa. Lopuksi lupasin valoittavani tänään asioita, joita transihmisen kumppanin voi toki olla mukava tietää, vaikka kumppanin toiveista olemmekin aluksi ihan kaikki pihalla sukupuoli-identiteetistä ja sen ilmaisusta riippumatta.

Jälleen tässäkin pätee sama asia, jonka olen saanut niin monet kerrat huomata erilaisten vähemmistöjen ja erityisryhmien parissa työskennellessäni; vähemmistöjen ja erityisryhmien tarpeita kuuntelemisesta hyötyy lopulta meistä suurin osa. Voit siis löytää tekstistä ajatuksia ja hyödyllisiä näkökulmia vaikkei transihminen kumppanina tuntuisikaan sinua juuri nyt koskettavalta näkökulmalta.

Heti alkuun on viisasta avata, että transihminen on yleiskäsite, jolla usein kuvataan kaikkia, joiden sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu joskus tai aina eroaa odotuksista sille sukupuolelle, johon heidät syntymähetkellä määriteltiin. Transihmisiin kuuluvat transvestiitit, transgenderit ja transsukupuoliset. Cis-ihmisillä puolestaan tarkoitetaan miestä tai naista, joka ei ole transihminen, intersukupuolinen tai muunsukupuolinen ja ilmaisee sukupuoltaan pääosin omalle synnynnäiselle sukupuolelleen ominaisesti, eli on sukupuolienemmistöä. (Lisätietoa termistöstä löydät täältä) Lisäksi on hyvä avata, että kaikki transihmiset eivät koe tarvetta hoitoihin tai kehollisiin korjauksiin. Tilanteet ovat tapauskohtauksia. Esimerkiksi kaikki eivät koe tarvetta, eivät halua tai syystä tai toisesta pysty menemään genitaalikirurgiaan. Tämän vuoksi onkin tärkeää, ettei yleistä tai oleta mitään. Jokainen ihminen on yksilö, joten mitään yleispätevää ohjetta ei voi sanoa. Ei sen enempää transihmisiin kuin cis-ihmisiinkään liittyen.

Kehodysforiaa ja oikein sukupuolittamista

Osa transihmisistä voi kokea kehodysforiaa. Omaan kehoon liittyvät asiat tai sen tietyt osat saattavat herättää vahvoja negatiivisia tunnereaktioita. Oman kehon tai sen joidenkin osien näyttäminen kumppanille tai niiden koskettaminen voi tuntua pahalta tai mahdottomalta. Kumppanin tulee kunnioittaa näitä kokemuksia. Kenenkään ei pidä joutua tekemään seksissä asioita, jotka eivät tunnu hyvältä. Seksistä voi kuitenkin nauttia vaikkei oma keho vastaisi omaa kokemustaan. Kumppania voi myös tukea ja vahvistaa sukupuolittamalla oikein. Kohtaamalla ja kohtelemalla niin kuin toinen toivoo tulevansa kohdatuksi.

Kommunikointia ja oikeita sanoja

Kuten viime viikollakin kirjoitin, niin kommunikaatiolla on tärkeä rooli niin yhteisen tahtotilan kuin hyvän olon varmistamisessa. Sen avullla voimme löytää esimerkiksi oikeat sanat. Sillä on nimittäin suuri merkitys miten asioista puhumme. On tärkeää muistaa, että esimerkiksi ruumiinosien ulkonäkö ei määrittele sitä mihin niitä haluaa käyttää tai miksi niitä kutsutaan. On hyvä keskustella siitä mitä nimitystä toivoo omista ruumiinosista tai esimerkiksi niiden eri tavoin hyväilystä käytettävän. Oleellista on, että kehostaan voi puhua haluamallaan tavalla. Oikeilla termeillä tuemme toista ja takaamme turvallisemman ja paremman kokemuksen. Sama oikeus tähän termien määrittelyyn on meillä kaikilla. Myös cis-sukupuolinen voi haluta määritellä kehonosiaan kutsuttavan juuri tietyllä tavalla.

Monenlaista tapaa koskettaa

Ihmisen ruumiinosat eivät määrittele sanojen lisäksi myöskään kosketusta. Ihmisen kehoa ja sen eri osia osia voi kosketella monin eri tavoin. Niiden muoto ei määrittele liikettä. Vain suostumus ja luovuus ovat rajoina. Oikein koskettaminen voi vahvistaa myös toisen sukupuolikokemusta ja osoittaa, että tulee sukupuolitetuksi oikein. Kosketusten moninaisuudestakin voi hyötyä meistä jokainen, olipa trans tai ei.

Korjaushoitojen vaikutuksia ja vaikuttamattomuutta

Mahdolliset korjaushoidot saattavat vaikuttaa joihinkin asioihin seksuaalisuuden ja seksin saralla, tai olla vaikuttamatta. Hormonihoito voi vaikuttaa libidoon, tai olla vaikuttamatta. Se saattaa herkistää joitain kehonosia enemmän. Se saattaa muuttaa genitaalien ulkonäköä tai ominaisuuksia, kuten sitä miten genitaalit regoivat kiihottuessa. Muutokset voivat olla pieniä tai suuria. Ne voivat olla sellaisia, jotka eivät vaikuta seksin harrastamiseet ja ne voivat olla sellaisia, joita on hyvä huomioida jotenkin seksiä harrastaessa. Muutokset ovat kuitenkin aina sen verran yksilöllisiä, että kannattaa kuunnella kumppania siitä onko jotain, mitä tulisi tiedostaa. Samoin erilaisten kirurgisten operaatioiden jälkeen muutokset vaihtelevat yksilöllisesti. Rintakehäkirurgia saattaa vaikuttaa tuntoherkkyyteen tilapäisesti tai pidempiaikaisesti. Genitaalikirurgian vaikutukset vaihtelevat, mutta monille esimerkiksi orgasmin saaminen on yhä täysin mahdollista myös kirurgian jälkeen. Osalle sukuelinkirurgia, monen muun mahdollisen korjaushoidon tavoin, vahvistaa mahdollisuutta nauttia seksistä enemmän, sillä keho vastaa paremmin omaa kokemusta.

Kaiken keskiössä

Kaiken keskiössä on siis kunnioitus. Ihmiselle annetaan oikeus itsemäärittelyyn ja määrittelemättömyyteen. Hänet sukupuolitetaan oikein ja kohdataan sekä kohdellaan sen mukaisesti. Kunnioitetaan hänen ja omia rajoja. Ei yhtään hullummat lähtökohdat meidän jokaisen sänkypuuhiin.

Lähteenä

Tekstiä tehdessä olen nojannut Setan, Transtukipisteen, SINUIKSI- tuki- ja neuvontalaplveluiden, Transtukiverkoston sekä Hiv-tukikeskuksen tuottama opaaseen "Seksi ja trans". Opas on tarkoitettu niin transihmisille kuin transihmisten kanssa seksiä harrastaville. Oppaassa on paljon pohdintaa ja tietoa seksuaalisuuteen liittyvistä asioista laajemminkin, joten siiitä voi hyötyä jokainen. Mikäli seksuaalisuuden moninaisuus tai suora ja rehellinen kuvaus, tekstinä tai kuvina, herättää helposti negatiivisia tunteita voi kuitenkin olla viisasta lukiessa ohittaa itselle vaikeat teemat, tai tarvittaessa koko vihkonen. Mutta yleisesti ottaen suosittelen selailua lämpimästi, erityisesti aiheesta tarkemmin kiinnostuneille.

Kommentit (4)

Kaikkea sitä kuulee
1/4 | 

"Seksistä voi kuitenkin nauttia vaikkei oma keho vastaisi omaa kokemustaan."

Ihan täyttä valetta. Olen itse transsukupuolinen eikä minulle ollut millään tavalla mahdollista kokea seksiä muuta kuin nöyryyttävänä raiskauksena väärässä kehossa ja vääränlaisten sukuelinten kanssa, joilla ei pystynyt tekemään mitään mitä halusin. Koko ajatus, että joku halusi minun naisellisia kehonpiirteitäni sai minut haluamaan oksentaa. Alasti oleminenkin oli täysin mahdotonta. Enkä todellakaan ole ainoa laatuani.

Näitä seksi ja trans-oppaita kirjoittelee porukka, joka haluaa kieltää monien transsukupuolisten kokemukset. Niillä ei ole mitään tekemistä monien transsukupuolisten todellisuuden kanssa.

Mio Kivelä
Liittynyt12.1.2018

Lauseella oli tahdottu viitata siihen, että osalle seksistä nauttiminen sattaa olla mahdollista kehodysforiasta huolimatta. Olen pahoillani mikäli siitä syntyi kuva, että se olisi kaikille mahdollista.
Itsekin transsukupuolisena saan hyvin kiinni siitä, kuinka suuri voima kehodysforialla voi näissä asioilla olla, enkä suinkaan tahtoisi koskaan sitä vähätellä. Koin kuitenkin tärkeänä tuoda esiin myös sen, että osalle se ei estä seksistä nauttimista, jottei kukaan ajattelisi seksistä nauttimisen tekevän ihmisestä "vähemmän transihmistä" tai kehodysforiasta "vähemmän totta". Eli pointata, että ihminen voi olla trans ja kokea kehodysforiaa vaikka pystyisikin nauttimaan seksistä jo ennen mitään hoitoja. Että sekin on ihan ok.
Tarkoitus ei siis missään nimessä ollut sivuuttaa jotain kokemusta vaan vain tuoda esiin, että kokemuksia voi olla monenlaisia.
Ikävä myös kuulla, että sinusta tuntuu, että oppaat ovat tuntuneet kieltävän sinun tai joidenkin muiden kokemuksia. Uskon, että ainakin tämän minun lähteenä käyttämäni oppaan tekijät ovat pyrkineet aivan päinvastaiseen tilanteeseen. Monenlaisia kokemuksia on pyritty tuomaan esiin tasavertaisesti. Ikävää jos tuntuu, että jokin näkemys on kuitenkin jäänyt sivuun. Hyvä, että tuot sen esiin.

Mio Kivelä

Mio Kivelä
Liittynyt12.1.2018

Hei, tuo on täysin totta. Vähän niin kuin osalle sen mahdollistaa hormonihoidot rai jokin. Olemme kaikki yksilöllisiä tässäkin.

Mio Kivelä

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva: Mio Kivelä

 

Suomen nykyinen lainsäädäntö vaatii, että transsukupuolisen tulee olla lisääntymiskyvytön, jotta hän voi vahvistaa juridisen sukupuolensa. Tästä on tullut Suomelle sanomista niin Amnestylta kuin YK:n kidutuksen vastaiselta erityisraportoijalta. Ymmärrettävästi.

Lisääntymiskyvytön. Aloin sisäistää asiaa kunnolla vasta jokin aika sitten. En tulisi koskaan saamaan biologisia lapsia. Toki lapsia elämääni tulisi varmasti kuulumaan tavalla tai toisella, mutta omia biologisia lapsia en tulisi koskaan saamaan. Se on suru ja menetys, joka minun tulee työstää. Yksi tapani työstää sitä oli kirjoittaa kirje syntymättömille lapsilleni, heille, jotka olisivat voineet olla.

 

Hei,

halusin kirjoittaa teille. Syntymättömille lapsilleni. Teille, jotka olisitte voineet olla. Teille, joiden olisin halunnut olevan.

Halusin kertoa, että suren. Suren niin paljon, etten pysty edes tuntemaan. En mitään ja silti liikaa. Pala minusta kuolee. Hetkeksi, vähän ja ikuisesti. Suren ja rakastan. Rakastan niin valtavasti, että pakahdun. Rakastan niin, että se sattuu. Enkä siltikään tahtoisi olla rakastamatta. En hetkeäkään.

Näen ja tunnen teidät. Minulle olette totta. Olette minun. Olette kauniit. Olette arvokkaat. Minä välitän teistä. Välitän niin valtavasti. Sen halusin kertoa, että isi rakastaa teitä kaikkia. On aina rakastanut ja tulee aina rakastamaan. Aina.

Ja halusin kertoa, että olen pahoillani. Olen pahoillani, että asiat menivät näin. Tiedän, ettei se ole minun syyni, mutta suren silti. Olen silti pahoillani. Niin vanhemmat kai tekevät. Surevat vääryyksiä, joita heidän lapsensa kohtaavat vaikkeivät olisikaan niitä voineet estää. Sen halusin vain kertoa, että isi on todella pahoillaan tästä kaikesta.

Minulla on teitä todella kova ikävä. Tiedän, ettette te koskaan olleet luonani, mutta olitte kuitenkin. Sydämessäni, jo valmiiksi. Ja sinne varjo teistä jäi. Sinne jäi tyhjyys. Siellä tulen kantamaan ikävääni teistä. Ja se on kaunistakin, koska ikävä kertoo, että on jotain josta välittää. Sen olisin kertonut teille. Ja niin paljon muutakin. Niin paljon olisin kertonut, sanonut, näyttänyt ja opettanut, mutta myös kuullut, nähnyt ja oppinut. Mutta ehkä me nyt tiedämme jotain muuta. Ehkä. Sen halusin vain kertoa, että isillä on teitä ihan todella kova ikävä.

En tahtoisi lopettaa. En tahtoisi menettää teitä. Pelkään menettää. Mutten voi pitää kiinnikään. Minun täytyy päästää eteenpäin. Kai itsenikin. Jotain kuitenkin aina jää. Ette koskaan katoa minulta kokonaan, ette oikeasti, vaikka siltä tuntuisikin. Vaikka kuinka sattuisikin. Silti jotain aina jää. Jotain. Edes jotain. Sen vain halusin kertoa, ettei isi olisi koskaan halunnut menettää teitä.

Olette kauniita, olette rakkaita, olette arvokkaita, olette minun. Minä rakastan, suren ja ikävöin teitä. Olen teidän. Aina. Olemme yhtä. Aina.

Enkelien siipien havinaa, isi rakastaa teitä.

 

Kipein terveisin, Mio

Kommentit (4)

EiOle Pakkosteriloituja
1/4 | 

Transmiehiä ei ole pakkosteriloitu, vaan he käyttävät muuntohormoneja, jotka ehkäisevät sivuvaikutuksena. 
Jos hormonit lopettaa, hedelmällisyys voi palautua kuukausien viiveellä. 

Mio Kivelä
Liittynyt12.1.2018

Kaikki transihmiset eivät hormonihoitoja halua. Kuitenkin nykyinen lainsäädäntö edellyttää todistuksen hedelmättömydestä mikäli tahtoo muuttaa juridisen sukupuolensa. Näin ollen osa joutuu pakosta miettimään jonkin lääketieteellisen toimenpiteen hedelmättömyyden osoittamiseksi vaikkei itse sellaisia toimenpiteitä muuten kaipaisi. Erilaisista mahdollisuuksista biologiseen lisääntymiseen puhutaan monen mielestä myös yhteiskunnassa sekä transprosessin aikana liian vähän. Ja lähtökohtaisesti hedelmättömyysvaatimus on ollut ongelmallinen osa lainsäädäntöä. Siihen on kuitenkin onneksi tulossa muutos. Hyvä niin.

Mio Kivelä

EiOle Pakkosteriloituja
2/4 | 

Lapsen saaminen on mahdollista, jos transmies lopettaa hormonien käytön ja kuukautiset palaavat. 
Laki ei estä hormonien lopettamista ja lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen kiertämistä. 
Translakikampanjoissa on tehty periaatteellisesta asiasta iso juttu eikä ole kerrottu mahdollisuudesta kiertää vaatimusta.  
Lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen saa poistaa translaista, mutta vain harva transihminen lisääntyisi, koska useimmat käyttävät hormoneja. 

Mio Kivelä
Liittynyt12.1.2018

Sitä kuinka monelle lisääntyminen mahdollistuisi lainmuutoksen myötä en minä, enkä usko että sinäkään, oikeastaan juuri kukaan, osaa vielä tarkkaan sanoa. Sinä ajattelet, että harvalle, minä uskon kokemusteni perusteella, että, niin suoraa kuin välillisestikin, huomattavasti useammalle kuin nyt pystymme tajuamaankaan. Ja joka tapauksessa koen, ettei lukumäärällä oikeastaan ole väliäkään. Jo se tieto, että sellaisia ihmisiä on, riittää. Yhdenkään ei tulisi joutua tekemään tämän kokoluokan ratkaisuja muiden vaatimuksesta, vain jotta saisi tulla nähdyksi myös juridisesti omana itsenään.
Onneksi inhimillisempää ja oikeudenmukaisempaa lakia kohti olemme kuitenkin hitaasti kulkemassa.

Mio Kivelä

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat