Kirjoitukset avainsanalla teot

Arvot vastaavat kysymykseen "Miten?". Tätä lausetta olen viime aikoina kuljettanut mielessäni. Arvot ovat valoja, joita kohti kuljen. En ehkä koskaan ole ihan perillä, mutta kaiken aikaa näen suunnan. Eräs kouluttaja puhuessaan arvoista, sanoo usein, että arvot ovat kuin pohjantähti, jota voi käyttää apuna suunnan löytymiseen.

Arvoja on hyvä miettiä välillä ja vaikka tässä kohdassa, kun vuosi on vielä nuori ja edessä on lukuisia päiviä mennä kohti omia arvoja tai niistä poispäin. Joskus tuntuu, että arvopuhe liikkuu jossakin ylätasoilla, eikä kosketa todellisuutta. Mutta entä jos kysyy itselle tärkeiden asioiden kohdalla kysymyksen : Miten?

Kysymys tuo arvot lähelle ja näkyviksi. Jos tänä vuonna haluan rakastaa, niin miten ? Jos haluan hoitaa ihmissuhteita tai itseä, miten sen teen?

Perinteisessä sadussa, elämän polkujen risteyksissä odottelisi hymyilevä haltija, joka toteuttaisi kolme toivetta. Sinun tarvitsisi vain toivoa ja odottaa.  Mutta ei tässä tarinassa. Minä kutsun sinut risteykseen, jossa sinua odottelee kysyjähaltija. Se on sellainen pienempiä voimia omaava hahmo, joka ei koskaan kyllästy kysymään. Saat haltijalta kolme kysymystä. Tai minä vähän sormeilen tässä välissä ja laajennan paria niistä.  Saat häneltä myös toiveen, että vastaat kysymyksiin rauhassa ja sen jälkeen kiinnität vastaukset sydämeesi. Tulkoon niistä sinulle valo tähän vuoteen. Olkoon ne kirjoitettuna sinun pohjantähteesi ja opasteina poluillasi.

  1. Mikä tai kuka on sinulle tärkeä?
  2. Miten aiot kulkea kohti sinulle tärkeää? Mitä tekoja aiot tehdä?
  3. Miten selviät sadepäivistä - hetkistä, jolloin pohjantähtesi ei näy yhtä kirkkaana? Miten huolehdit silloin itsestäsi? Miten muistutat itseäsi suunnasta ja ylläpidät toivoa?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva: Pixabay

Lauantaina maahamme julistetaan joulurauha. Monisatavuotisen perinteen tavoite on riisua ihminen kaikesta maallisesta, jotta hän rauhoittuisi vain olemaan. Avaamaan mielen kauniille sävelille, muistamaan joulun lasta sekä iloitsemaan siitä, mitä joulukääreiden alta paljastuu.

Monessa perheessä rauha on kaukana. Poliisi ja lastensuojelun väki ovat lomalla kaikkea muuta kuin aloillaan. Joulurauha ei laskeudukaan taloon, vaan kinkku lentää kaaressa hankeen ja sulosävelet vaihtuvat suoraan huutoon. Jos joulu ei mene ihan näissä merkeissä, monessa perheessä kuusijuhlaa vietetään muuten vain apeissa tunnelmissa. Miksi?

Joululla ja avioliitolla on paljon yhteistä. Kumpaakin pitää harjoitella sitkeästi.

Lapsuus, sukurasitteet ja kommunikaatio vaikuttavat molempiin. Jouluun ja parisuhteeseen liittyy roppakaupalla tunteita. Yhteen sovitettavia asioita tulee kahdelta puolelta: joululaulut, jouluruuat, joululahjat ja jouluaaton viettotapa.

Toiselle asiat ovat toista tärkeämpiä. Kumman ehdoilla joulua silloin vietetään? Entä millaisia perinteitä lapsille halutaan siirtää? Miten joulusta saataisiin näillä eväillä syntymään ”meidän perheen juttu”? Asiat eivät ole helppoja ratkaista varsinkaan silloin, kun odotukset ovat loman kynnyksellä korkealla: vihdoin meillä on aikaa toisistamme nauttimiseen!

Jos odotuksia on kertynyt liikaa, yritykset puolison kohtaamiseen kariutuvat helposti mielipahaan ja mökötykseen. Neuvotteluyhteys katkeaa.

Joululoman jälkeen avioeroja haetaan tavallista useammin. Yhdessä vietetyt hetket paljastavat sen, miten kauas toisesta on arjen keskellä ajauduttu.

Vaikka arki olisi ehtinyt etäännyttää kumppanukset kauaksi toisistaan, kauniilla sanoilla ja teoilla saattaa tehdä vielä vaikutuksen. Ihminen tahtoo olla puolisolleen joka päivä ainutlaatuinen ja kuulla sen. Pienet hyvää tahtovat hipaisut sanoin ja teoin auttavat sulattamaan arjen kerrostaman jään. Hymy, katse ja kannustavat sanat. Niillä on väliä. Ja sellaisten sanojen jälkeen yhteisistä joulunviettotavoista on helpompi neuvotella.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat