Kirjoitukset avainsanalla reflektio

Kuva: <span class="photographer">Unsplash</span>
Kuva: Unsplash

Mikä tekee sinusta huonon diilin? Vai oletko edes miettinyt asiaa? Ovatko kaikki mahdolliset entisten suhteiden haasteet ja erot oikeastaan olleet vain muiden osapuolien syitä?

Uskon, että olemme kaikki vielä matkalla, epätäydellisiä. Oikeastaan uskon, että tulemme olemaan sitä aina. Emme ole täydellisiä seurustelukumppaneita tai puolisoita. On asioita, joiden vuoksi joku juoksisi kauas pois ja toisenkin tarvitsee hengittää syvään tai oppia vain pärjäämään. Emme voi sysätä useinkaan, jos koskaan, kaikkien suhteidemme kaikkia ongelmia kokonaan muiden niskaan. Myös meillä on usein ollut oma osamme asiassa. Sen tiedostaminen ja käsitteleminen auttaa ymmärtämään ja ennen kaikkea oppimaan. On vaikeaa muuttua, jos ei edes tiedosta, että olisi jotain missä muuttua.

Omien parisuhteiden kompastuskivien, huonojen tapojen ja haasteiden jakaminen toisen kanssa voi tuntua pelottavalta. Kertoa nyt esimerkiksi tapailun aikana toiselle miksei minun kanssa ehkä kannattaisi kaikkien mielestä ruveta seurustelemaan. Mutta kuinka vapauttavaa se onkaan, kun toinen siitä huolimatta päättää jatkaa matkaa. Näiden asioiden jakaminen antaa molemmille mahdollisuuden pelata avoimin kortein sekä työstää mahdollisia haasteita jo ennalta. Voi antaa toiselle toimintaohjeita, keksiä selviytymiskeinoja ja työstää asiaa yhdessä.

Kun vaaran paikkoja osaa välttää, eikä kaikki mutkat ja töyssyt tule yllätyksenä voi vaeltaminen olla monessa hetkessä huomattavasti kivuttomampaa.

Emme tahdo näyttää huonoimpia puoliamme heti, se on ymmärrettävää. On hyvä saada tilaa vaalenpunaiselle hattaralle ja ihastuksen sokealle huumalle. Omien vaikeiden puolien ja haasteiden tiedostaminen on kuitenkin hyödyllistä alusta asti. Ja niiden jakaminenkin heti, kun sopiva määrä hattaraa on nautittu ja on halu lähteä rakentamaan jotain yhteistä. Kenties niin voidaan ennaltaehkäistä sokeaa vaellusta tutuilla, huonoksi todetuilla, poluilla ja etsiä toimintamalleja mahdollisesti eteen tuleviin haasteisiin. Kun vaaran paikkoja osaa välttää, eikä kaikki mutkat ja töyssyt tule yllätyksenä voi vaeltaminen olla monessa hetkessä huomattavasti kivuttomampaa.

Kysyn siis uudestaan, että mikä tekee juuri sinusta huonon diilin? Entä voisitko kenties sanoa sen jossain vaiheessa ääneen hänelle kenen kanssa arkeasi jaat tai tahtoisit jakaa? Sekä voisitko kenties tehdä jotain niin, että muuttuisit hitaasti yhä paremmaksi diiliksi?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva: Unsplash, muokkaus Mio Kivelä

Suurin osa varmasti tietää ihmisiä, jotka tekevät kerta toisensa jälkeen samoja virheitä kumppania valitessaan. Kenties ovat sellaisia itsekin.

Joskus vääränlainen viehättää. Esimerkiksi mukava kaveri retkahtaa aina vain renttuihin. Jotkin piirteet voivat viehättävät vaikka järki sanoisi, että kenties juuri niidenkin piirteiden vuoksi homma ei voisi koskaan toimia. Joutuu jännittämään kumpi voittaa, tunteet vai järki.

Vääränlainen voi myös vastata tarpeeseen ja kenties juuri siksi myös viehättääkin. Tarve voi olla konkreettinen, positiivinen tai vain vahvistaa vanhoja ajatuksia. Renttu voi esimerkiksi tarjota mahdollisuuden toimia pelastajana ja paremmalle tielle ohjaajana tai tukea itseä vähättelevää sisäistä puhetta. Eikä tämä päde vain renttuihin. Joku tarjoaa tukea liiankin rikkinäisille, joku hankkiutuu huomaamattaankin sekaviin kuvioihin ja joku päätyy pompoteltavaksi tai pompottelijaksi. Meillä on omat kipupisteemme ja tarpeemme. Niistän rakentuvat myös omat ihmissuhteiden rikkinäiset levymme, esimerkiksi kumppanin valinnan suhteen.

Ehkä sinullakin on huomaamattomia tarpeita. Kuuntele niitä. Anna niiden tulla nähdyksi ja hyväksytyksi. Ehkä sitten ne voivat muuttua, kadota tai tulla täytetyiksi myös oikeanlaisen ihmisen kanssa.

Se ystävä, joka aina päätyy vääränlaisen tyypin kanssa yhteen, ei siis tee sitä välttämättä tietoisesti. Hän ei myöskään ole erityisen tyhmä tai kovapäinen. Hänellä on tarpeita. Kenties pitkältäkin juontuvia ja huomaamattomia. Tarpeita, joihin tuo toinen ihminen jotenkin vastaa. Hyvässä tai pahassa. Ja sama pätee myös sinuun, mikäli löydät itsesi samoista sotkuista kerta toisensa jälkeen. Ehkä sinullakin on huomaamattomia tarpeita. Kuuntele niitä. Anna niiden tulla nähdyksi ja hyväksytyksi. Ehkä sitten ne voivat muuttua, kadota tai tulla täytetyiksi myös oikeanlaisen ihmisen kanssa.Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat