Kirjoitukset avainsanalla pienet kivat asiat

Meillä oli vappuna bileet ja koko liuta ihmisiä viihtyi yömyöhään olohuoneessamme ja keittiössämme. Juhlien pitäminen on aina yhtä kivaa. Se johtuu siitä, että rakas kumppanini on niin hyvä luomaan juhlien henkeä ja toisaalta siksi, että me osaamme järjestää juhlat hyvässä yhteisymmärryksessä.

Kun muutimme yhteen, sovimme, että meidän kodissa on mahdollisimman matala kynnys ja avoin ovi. Open House. Meillä oli yhteinen näky siitä, että hyvä koti on sellainen, jossa elämä virtaa, ihmiset tulevat meille ja tapahtuu paljon hyviä kohtaamisia.

Niin kävi, sellainen koti syntyi. Siitä on koitunut paljon hauskuuksia ja monia pieniä iloja. Ne ovat osasummana tässä hyvässä elämässä.

Olemme yhdessä puhuneet paljon siitä, miten tärkeitä pienet kivat asiat ovat. Suuret asiat ovat tärkeitä nekin, mutta meidän mielestämme on ollut hyvä kirjoa arkea mahdollisimman monilla pienillä kivoilla asioilla.

Nyt kevään koitettua olemme esimerkiksi saaneet paljon iloa toissavuotisista parvekelaatikon narsisseista, jotka rakastettuni istutti talon seinustalle. Ne ovat kukassa nyt siellä, samat kasvit, jotka viime vuonna kukkivat täällä parvekkeella. Silloin ne ostettiin sen päivän iloksi.

Tällä puolen parvekkeen ikkunaruutua kasvaa tällä hetkellä heliotroopin ja akileijan taimia. Niiden reipas vihreys on kivaa seurattavaa jokaisena päivänä. Suurin osa selvinnee kukkimisvaiheeseen saakka ja akileijat monivuotisina tulevat siementämään iloa tästä eteenpäin jossain notkelmassa läpi vuosikymmenten. Siihen sissipuutarhanotkelmaan voi tehdä retken vaikka 17. heinäkuuta 2024.

Pienet taimet ovat symbolisia. Vaati vain käden heilautuksen verran kerätä siemenet, ja pari kädenheilautusta lisää kylvää ne idätysruukkuihin. Ne itivät ja siinä ne nyt ovat, kaikkine mahdollisuuksineen, täynnä elämää.

Juhlien järjestämisessä on sama juttu. Tarvitsee vain laittaa kutsu, laittaa jotain vähän tarjolle ja avata ovi. Sitten kaikki ovat täällä, ystävyydet kaikkine mahdollisuuksineen hyvään elämään.

Tulimme tänään kotiin samaa matkaa. Panimme merkille pajujen lehdet, jotka aurinkoa vasten näyttivät jo hienolta vihreältä filigraanilta. Keskellä mäkeä pysähdyimme katsomaan koivuun, missä oli punarinta. Se lauloi säkeen verran. Molemmat asiat kuuluvat ”pienten kivojen juttujen” joukkoon.

Kivaa oli myös esimerkiksi se, miten suloiselta rakastettuni hunajakiharaiset hiukset näyttivät pyöräilyn jälkeen. Ja uusi päiväpeite on kivan näköinen, hän osti sen meille spontaanisti ja se ilahduttaa molempia kovasti. Minulle se tuo mieleeni lapsuuden päiväpeiton, ja muisto on hauska.

Ja sähköpostiin tuli lentoyhtiötä viesti kevätmatkan lentolipuista, parin viikon päästä on lähtö pikku lomalle. Siihen valmistaudutaan katselemalla etukäteen sekalaisia hassuja paikkoja, joissa ehkä voi vierailla. Ehkä webbikamera näyttää, kuinka pitkälle vuokkojen kukinta on ehtinyt, ja voimme iloita siitä, että kohta ne nähdään paikan päällä.

Ehkä on mielialasta kiinni, näkeekö elämässä pääasiassa kivojen pienten asioiden valoisuutta vai jotain muuta. Tai varmaankin se on kiinni elämäntilanteesta, näkökulmasta ja persoonien yhteispelistä. Yhtä kaikki, yhdet ja monet perustavat asiat ovat meidän välillämme ja meidän elämässämme juuri sillä tavalla hyvin, että on ylenpalttisesti kaikenlaista pientä kivaa, ja on aikaa nauttia siitä yhdessä.

Toivottavasti mahdollisimman monella on tänä keväänä näin. Uutiset todistavat, että hyvin monilta on riistetty mahdollisuus suuriin sekä pieniin iloihin, ja ihmisten erilaisten vaikeuksien ja vastoinkäymisten kuvaamiseen eivät riitä uutisminuutit eivätkä palstamillimetrit. Elämän paradokseja on, että samaan aikaan koko elämä voi olla päivästä toiseen myös täynnä pieniä kivoja asioita.

Otsikko on kirjoitettu opasmuotoon, mutta se on provokaatio. Ei tästä ei varmastikaan ole viisausfilosofiaksi tai elämäntaidon avaimeksi, ei ehkä edes parisuhdeneuvoksi. Kenties asiat rakkaussuhteissa ovat niin kuin ne ovat. Tai sitten pieniin kivoihin asioihin voi yhdessä keskittyä, ja ehkä niitä löytyy jaettavaksi.

Olisi kiinnostavaa kuulla, mitä ihmiset tästä ajattelevat.

Minulla on vain kokemukseni. Omassa elämässäni olen taipuvainen uskomaan taimien symboliikkaan. Olen selkeästi optimisti. Aina on mahdollisuus kylvää ja aina on mahdollista, että se kylvös itää.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat