Kirjoitukset avainsanalla perhetilastot

Kuva: Pixabay

Olen tällä viikolla tarkastellut suomalaisperheitä koskevia tilastoja. Maassamme on 1,5 miljoonaa perhettä. 950 000 paria elää avioliitossa. 530 000 liitossa ei ole lapsia. Avioliiton ympärille rakentuvia lapsiperheitä on 420 000. Avopareja on 340 000, joista 120 000:ssa on lapsia. Rekisteröityjä parisuhteita on 2600.

Eniten itseäni kiinnostaa avioeroissa tapahtunut muutos. Maassamme solmittiin pitkään joka vuosi 27 000 avioliittoa. 13 000 liittoa päättyi samana aikana eroon. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 24 000 ja 14 000.

Eroriski on melkein kaikkien parisuhdetta yrittävien tiedossa. Usein onnelle voi itse tehdä jotain, aina ei.

Tämän kesän avioliittoleirejä suunnitellessamme pohdimme työryhmänä, mistä vertaisryhmissä useimmiten suhdetta hiertävänä tekijänä puhutaan. Monen ohjaajan mukaan itsekkyydestä. Miten se arjessa ilmenee?

Muutama vuosi sitten ilmestyneessä elokuvassa kerrottiin parikymmentä asiaa, joilla parisuhteen voi tuhota. Kokosin alle kuuden kohdan luettelon, jolla tehdä sama asia:

  1. Osoita ajankäyttövalinnoillasi, että muut ihmiset ovat sinulle puolisoa tärkeämpiä. Aseta heidän hyvinvointinsa hänen edelleen: anna auliisti aikaa työkavereillesi, omille ystävillesi ja harrastuksillesi. Ole kotiin palatessasi poissaoleva ja passiivinen.
  2. Puhu tuntemillesi ihmisille kauniisti ja ystävällisesti, mutta puolisollesi murahdellen, pienistä asioista loukkaantuen ja mököttäen. Tiedä aina hänen puolestaan mitä hän kulloinkin ajattelee, äläkä yritä kuunnella häntä.
  3. Kerro itseäsi innostavat tai huolestuttavat asiat aina ensin ystävillesi. Ole avoimen närkästynyt kumppanillesi siitä, jos hän toivoisi saada kuulla niistä joskus muita ennen.
  4. Älä kuuntele, mitä puolisosi suhteeltanne odottaa. Tee jääräpäisesti hänelle asioita, joita itse kaipaisit, vaikka hän on monta kertaa esittänyt aivan muita toiveita.
  5. Kun puolisosi esittää sinulle seksiä koskevia toiveita, älä ota niitä tosissaan. Tuhahda halveksuvasti ja käännä mielenosoituksellisesti kylkeä. Katso sen sijaan muita ihmisiä intensiivisesti ja iloisesti. Pura päällimmäiset seksitarpeet omaan tumppuun.
  6. Älä suostu kasvamaan ihmisenä: pidä itseäsi ja omia tarpeitasi kaikkein tärkeimpinä – puoliso hoitakoon oman tonttinsa. Älä tule hänen esittämissään toiveissa vastaan, vaan aseta omat intohimosi muiden perheenjäsenten edelle. Elä yhteisessä kodissa kuin sinkku.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat