Kirjoitukset avainsanalla parisuhdeonni

Yksi rakkaussuhteessa elämisen jokapäiväisistä iloista on kotiin tuleminen. Ehdin ovelle, käännän avainta lukossa ja seuraavassa parissa hetkessä koen monta nopeaa tunnetta: näen valot asunnossa, kuulen tervehtivän äänen, aistin huoneilman lämmön, tunnen ilahtumista, hyvää mieltä toisesta, joka tulee eteiseen vastaan ja halaa.

Kaikki aistit toimivat ja kaikilla aisteilla voin todeta, että pääsin taas perille.

Ehkä vaikuttaa arkiselta itsestäänselvyydeltä, että tulee kotiin, mutta eihän se ole - tulla asuntoon, joka on yhteinen koti, jossa rakastettu on. Se on aarre. Minulle se on oikea onni.

Kiivetessä portaita rapussa kiipeän tunteenkin askelmia. Olen jo suuntautunut kotiin: rakastettuun ja niihin meihin liittyviin kokemuksiin ja tunteisiin, jotka tekevät noista huoneista, kalusteista, tavaroista meidän kotimme. Ennen kuin olen ovella, olen jo ovella, eteisessä, ennen kuin näen ja kuulen rakastettuni, olen jo näkemässä ja kuulemassa häntä. Mieli elää jo odotuksessa. Kun otan kiivetessä avaimet taskustani, niiden nippu helisee kotia.

Rakkauselämä tuntuu ja toteutuu elämän koko kudoksessa, kun sen aistimiseen antautuu, eikä kiiruhda sen ohi.

Kotiin tuleminen, oven avaaminen ja kynnyksen ylittäminen on konkreettinen tapahtuma tässä kaupunkitilassa. Samalla se on sisäinen tapahtuma, johon pääsee kiinni kysymällä itseltään, miltä minusta tuntuu, kun astun kotiin ja tiedän, että kumppanini on siellä. Mitä minussa tapahtuu sillä hetkellä? Mitä minussa tapahtui koko kotimatkan aikana. Miltä se minussa tuntui?

Mitä syvemmin olen tutkinut, miltä minusta tuntuu, sitä selvemmin olen oivaltanut, miten perustavalla tavalla minun hyvinvointiini ja onnellisuuteeni vaikuttaa suunta kohti rakastettuani. Kun olen tulossa hänen luokseen, tuntuu oikealta ja hyvältä. Juuri tällä ovella haluan olla, tunnen sen yhtä selvästi kuin oman nimeni.

On totta: minua määrittää tämä tunne, joka vetää hänen luokseen. Kun olen kotiovella, olen keskellä sen tunteen virtaa.

Mitä rakkaus on? Mitä kaikkea se onkaan, se on ainakin sellaista, miltä minusta tuntuu, kun olen tullut kotiin ja me suukotamme eteisessä. Perillä olemisen tunnetta se on, samalla kun se on jatkuvan odotuksen tunnetta siitä, mitä me teemme nyt, mitä seuraavaksi, me.

Kynnyksen tällä puolella on toinen tila. Me olemme täällä, ja nämä huoneet on punottu täyteen vuorovaikutusta. Täällä minä on toisen kanssa. Tämä on toisen huomioimisen mahdollisuuksien tila. Tätä paikkaa ei ole kellään muulla. Tämä on vain me, ainoan kerran tässä maailmassa juuri tällaisena.

Kotiintuleminen on etuoikeus. Olemme hyvin onnekkaita.

Kun avaan kotioven, silmänräpäys on dramaattinen. Hetkessä tapahtuu niin paljon niin ihmeellistä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Eikö meillä olekin hauskaa", rakastettuni kysyi minulta eilen yönsuussa. Se oli pikemminkin toteamus; meillä on hauskaa. Minun mielestäni se on ensisijassa hänen ansiotaan, sillä hän on kaikenlaisten hauskuuksien ja hassujen juttujen armoitettu mestari.

Kun tutustuimme, minulla oli tapana pyytää häntä kirjoittamaan tai kertomaan minulle jokin hauskuus siltä päivältä, ja hän sai jo aivan muutamalla luonnehtivalla kuvauksella jostain sattumuksesta minut nauramaan silmät kyynelissä.

Vekkulilla puolisollani on niin taidokas kieli ja ilmeikäs sanasto, että aika lailla tavallinenkin keskustelu hänen kanssaan saa minut riemastumaan.

Minä itsehän en osaa vitsailla. Mutta tyttäreni lohdutti minua sen suhteen sanomalla, että hän ja minä olemme molemmat pikemminkin totuuden etsijöitä. Me tutkimme loputtomasti sitä, mitä oikeastaan on ja miksi se on niin. Se oli kivasti sanottu, ja arvostan sitä arviota. Eikä ole oikeastaan väliä, etten osaa kuin kaksi vitsiä, (jotka olen painanut mieleeni rakastettuni ne joskus letkautettua), sillä osaan nauttia siitä, mikä on totta: rakastettuni on hauska ja se tuntuu vatsanpohjassani saakka.

Meillä on hauskaa yleisemmässäkin mielessä. Jollain tapaa elämämme ilmapiiri on erityisen hauska. Tässä ei puolestaan ole niinkään kyse vitsailusta kuin tietynlaisesta letkeästä ja hilpeästä mielialasta. Se on paljon enemmän kuin että olisi vain kivaa ja parempaa kuin että olisi mukavaa. Hauska ilmapiiri on sitä, että voi aivan hyvin purskahtaa nauruun ihan muuten vain jutellessa, koska on niin eläväinen ja hupaisa tunnelma.

Vaikka minä en osaa vääntäytyä vitsiksi, osaan kyllä olla hauska. Se on ihan helppoa, koska se, millainen totuutta etsiskelevä idealisti olen, saa rakastettuni nauramaan. Ja kun hän nauraa, koen hyvää mieltä. Nimittäin tunnistan, että hän nauraa kanssani - ei minulle.

Täytyy sanoa, että parisuhdeonnen aika merkittävä osatekijä on hauskuus. Sanottakoon sitä parisuhdeiloksi. Ehkä siinä arvokkainta on, että se on tietyllä tavalla optimistinen yleistila. Kun on sellainen hersyvä perusmyönteisyys olemassa, se kannattelee. Ja olen hoksannut, että se on meidän elämäämme, koska me olemme onnistuneet välillämme luomaan tilan sellaisella vireelle: tämä ei ole sattumanvaraista, vaan tulosta kaksin tehdystä työstä. Vaikka hän osaa kertoa vitsin, ja minä muutun vitsiksi yrittäessäni kertoa sellaista, minä, yhtä lailla kuin hän, olen onnistunut rakentamaan elämän, jossa on hauskaa olla.

Kun jatkuvasti puhuu toiselle ja kuuntelee toista, yrittää asettua toisen asemaan, koettaa huomioida toista ja ottaa toisen vastaan sellaisena kuin hän on, ei jää sanomattomia asioita hampaankoloon tai pettymyksiä myrkyttämään mieltä. Hauskuus valtaa alaa.

Hauskuus ruokkii elämänmyönteisyyttä. Se puolestaan on hyvä pari rakastuneena olemisen kanssa. Ja rakastuneena on kiva olla ihmisten ilmoilla. Mainion naapurustomme kesken meillä on kehkeytynyt osuva sanonta: juhlat ovat aina mahdolliset! Eikä mitkään pönötysjuhlat toki, vaan hauskat juhlat.

Kuulin kun työkaverini puhuivat siitä, millaisia rasituksia on joulun järjestelemisessä. Ajattelin, että kumma, meidän on niin kiva järjestellä sitäkin. Hommaan kuin hommaan tuntuu olevan niin helppoa saada hyvä ja aurinkoinen fiilis.

"Meillä on hauskaa", minä vastasin eilen taas uudestaan ja tarkoitin tätä kaikkea: on hauskaa olla rakastunut, on hauskaa keskenämme, on hauskaa yhdessä toisten kanssa, on hauskaa nauraa yhdessä, hauskaa olla vakava ja hauskaa nauraa itselleen, hauskaa suunnitella seuraavia hauskuuksia.

"Sinä olet nimittäin hauskin", sanoin.

Ja sanalla sanoen minä rakastan sinua, rakkaani, ja elämä kanssasi on tavattoman hyvää.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat