Kirjoitukset avainsanalla parisuhdekurssi

Uskaltaisinko kohdata sinut? Kuva Liisa Välilä

Muistan miten nuorena vaimona olin varma siitä, ettei meidän rakkauttamme ja suhdettamme voi kolhia mikään. Olin niin rakastunut, päättäväinen ja sitoutunut. Arvostin suhdettamme ja puolisoani. Ajattelin, että me olemme jotenkin eri tavalla me, olemme ehkä toisillemme tarkoitetut ja juuri oikeat. Elämä oli täynnä rakkautta.

Mutta muistan hyvin myös ne päivät, jolloin epävarmuus hiipi elämäämme. Se tuli jotenkin yllättäen. Ensin pienempiä ja sitten vähän suurempiakin pettymyksiä. Pieniä loukkaantumisia, tyytymättömyyttä ja surua. Riitaisia arkipäiviä, itkuisia iltoja ja yksinäisiä aamuja. Joskus niitä aiheutimme toinen toisillemme, joskus paineita tai huolia tuli ulkopuoleltakin.

Rakastumisen vaaleanpunaiset lasit vaihtuivat uusiin väreihin.

Jouduin näissä tilanteissa ymmärtämään ja oppimaan, että kumppanini ei ole ajatustenlukija. Hän ei tiedä mitä tarvitsen ja odotan. Minun on opeteltava itse tunnistamaan omia tarpeitani ja tunteitani. Minun on kerrottava itsestäni.

Minun on opeteltava puhumaan ajatuksistani ja toiveistani.

Rakkauden kolhujen keskellä teimme silloin päätöksen, että puhumme toiveistamme, mutta myös pettymyksistämme.  Isommissa huolissa haemme rohkeasti apua ja sitoudumme huoltamaan suhdettamme säännöllisesti.

Muistan hämmennyksen, kun kerroimme sukulaisille lähtevämme kesälomalla parisuhdekurssille. Muistan myöa ihmettelevät kysymykset, joita ystävä esitti, kun kerroimme saavamme keskusteluapua ruuhkavuosien keskellä pariterapeutilta Kirkon Perheasiainneuvottelukeskuksesta.

Ja juuri tätä kaikkea apua ja huoltoa olemme tarvinneet ja onneksi saaneet.

Kahden erilaisen ihmisen elämä yhdessä ei ole koskaan helppoa, ei ainakaan parisuhteessa. Siksi olisi tärkeää ymmärtää omaa ja kumppanin kasvua elämänvaiheiden, ikäkausien ja ikääntymisen keskellä. Kumppaniin kannattaa tutustua aina uudelleen.

Siksi myös parisuhdetta on tärkeää huoltaa säännöllisesti.

Voisiko tänään olla hyvä hetki keskustelulle? Uskaltaisinko kysyä kumppaniltani: Oletko tyytyväinen elämäämme? Mitä muutosta toivoisit? Mitä toivot minulta? 

 

Kohtaamisten marraskuuta

Liisa

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rakkaus ja onnellinen parisuhde kiinnostavat kaikenikäisiä ihmisiä. Minulla on hieno tilaisuus olla näiden teemojen äärellä ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa pitäessäni heille parisuhdekurssia yhdessä oppilaitospastorin kanssa. Kurssin aikana opiskelijat tutustuvat omaan taustaansa ja saamiinsa parisuhdemalleihin. Lisäksi he kuulevat opiskelutovereidensa kokemuksia ja saavat sitä kautta kuvan perheiden erilaisuudesta. Tarjolla on myös luento-opetusta monenlaisista parisuhteeseen liittyvistä teemoista. Kurssin päätyttyä keräämme palautteen, jossa kysytään mm. mikä on erityisesti jäänyt mieleen. Lähes joka vuosi useasta palautteesta löytyy sama lause.

Tämä lause herättää ajatuksia ja saa miettimään omaa tapaa olla suhteessa ja varsinkin sen ristiriitatilanteissa. Se on yksinkertaistettu ja mutkia suoristava, niin kuin sloganit tapaavat olla, ja pätee vain terveeseen ja tasaväkiseen suhteeseen. Parisuhdekurssilla lause mainitaan ensimmäisen kerran tunnilla, jossa teemana on kommunikaatio. Pohdimme sekä viestin lähettäjän että vastaanottajan vastuuta. Yhteinen kokemus on, että äänen sävyllä on väliä, samoin sanoilla, jotka valitsee. Itse korostan aina myös ajoituksen merkitystä. Itselle tärkeää asiaa ei kannata ryhtyä kertomaan silloin, jos jompikumpi on nälkäinen, erityisen väsynyt tai kesken ratkaisevien hetkien urheilukisassa. Viesti menee myös paremmin perille, jos sen sisältö on selkeä. Siksi kannattaa miettiä itsekseen etukäteen, mitä oikeastaan on viestini pointti.

Joskus kuitenkin käy niin, että keskustelu muuttuu rauhallisesta ja asiakeskeisestä joksikin ihan muuksi. Syystä tai toisesta negatiiviset tunteet nousevat pintaan ja ärtymys, turhautuminen, loukkaantuminen, kiukku tms. alkaa kuulua äänestä. Silloin, riidan keskelläkin, on tärkeää ehtiä miettiä, mihin itse asiassa sanoillaan pyrkii. Onko tarkoituksena loukata toista vai oikeasti saada asiat kuntoon?

Tarjolla on polut kahteen eri suuntaan. Ensimmäinen johtaa poispäin toisesta, kohti suurempaa riitaa, epäsopua ja etäisyyttä. Itse voi saada hetkellisen ilon riidan voittamisesta, mutta suhteelle se on häviö. Toinen polku on vaikeampi. Se vaatii oman ylpeyden nielemistä, valtataistelusta luopumista ja halua yrittää nähdä asiat myös toisen näkökulmasta yhteiseksi hyväksi. Siellä suunnassa häämöttävät suurempi yhteisymmärrys, läheisyys ja rakkaus. Sellaisia asioita, joita monet kutsuvat sanalla onni.

Juuri siinä riidan taitekohdassa kannattaa kysyä itseltään tämä opiskelijoiden mieliin niin hyvin tarttuva lause: ”Haluanko olla oikeassa vai onnellinen?”.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat