Kirjoitukset avainsanalla oikeudenmukaisuus

Kuva: Pixabay

”Hyvät teot synnyttävät hyviä tunteita. Rakkaus on arvostavaa ja vastaanottavaa sitoutumista puolison kukoistukseen.” Näin Jason Lepojärvi kiteyttää sen, mistä puolison rakastamisessa pohjimmiltaan on kyse.

Lepojärvi kävi vuoden alussa Kanadasta kouluttamassa avioliittotyön vastuunkantajia. ”Teette tärkeää työtä, jossa tarvitaan viisautta. Parisuhdetyö on lähimmäisen hyvinvointiin sitoutumista”, Lepojärvi oli mieltä.

Pitkän avioliiton haaste on oppia yhä uudestaan rakastamaan vierellä olevaa puolisoa.

Kenellekään ei ole olemassa yhtä oikeaa kumppania, vaan olemme kaikki eräässä mielessä toisillemme vääriä.

Siksi puolisoksi on etsittävä joku riittävän hyvä.

Asian tiedostaminen vapauttaa suhteen ylimaallisten odotusten taakalta ja pelastaa vääriä toiveita täyteen ladatulta idealismilta. Siksi rakastamista voi ja pitää harjoitella. Usein hyvä ihminen on hyvä rakastaja.

Klassisten hyveiden merkitys ei ole vuosisatojen saatossa kadonnut mihinkään. Parisuhde tarvitsee onnistuakseen rohkeutta, oikeudenmukaisuutta, käytännöllistä viisautta ja itsehillintää. Hyveluetteloon ovat näiden lisäksi päässeet myös kärsivällisyys, lempeys, nöyryys, kuuliaisuus, kestävyys, uskollisuus ja yksimielisyys.

Viisauden hyve auttaa priorisoimaan ajankäyttöä. Itsehillinnän hyve kannustaa suitsimaan rakkaudelle tuhoisia riippuvuuksia.

Kohtuullisuuden hyve auttaa aidosti nauttimaan elämän pienistä iloista. Hyveitä viljelemällä suhdetta latistavat käytösmallit näivettyvät ja elämänlaatu paranee. Lopulta rakkaudelliset tunteet seuraavat rakkauden tekoja. Tämä antaa lisäsyyn sille, miksi hyveiden harjoittaminen kannattaa. Niiden avulla voi saavuttaa paremman elämän.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat