Kirjoitukset avainsanalla määritelmät

Elämässäni on jo hetken aikaa ollut ihminen, johon olen sitoutunut ja, joka on sitoutunut minuun. Emme kuitenkaan ole halunneet määritellä suhdettamme. Ennen kuin nyt. Aluksi jätimme suhteemme määrittelemättä kumppanini toiveesta. Sana "parisuhde" toi hänelle mieleen liikaa huonoja muistoja. Arkemme muistutti jo monin tavoin parisuhdetta, mutta tahdoin kunnioittaa hänen kokemustaan. Aikaa kului ja hitaasti aloin ymmärtämään asiaa paremmin myös hänen näkökulmastaan. Lopulta askeleemme menivätkin ristiin. Hän oli valmis määrittelemään suhteemme, mutta minä kaipasin vielä aikaa. Minulle syynä oli toistuva tapani mennä liian lähelle. Halusin saada varmuuden siitä, että kykenen pitämään omat rajani ennen kuin alan nimetä suhdettamme niinkin läheiseksi kuin parisuhteeksi. Hän kunnioitti toivettani. Ymmärsimme molemmat, että ihmissuhteet ovat jokus tanssia, jossa askeleet vievät välillä kauemmas, välillä lähemmäs ja toisinaan pyöräyttävät kokonaan ympäri paikkoja vaihtaen. Nyt kuitenkin kutsumme suhdettamme parisuhteeksi. Mikä siis muuttui? Ei oikeastaan mikään, mutta samalla se tärkein, eli saimme tilaa ja aikaa ajatella. Määrittelemättömyydellä annoimme toisillemme tilaa myös sen taustalla olevien asioiden miettimiseen. Lopulta ne sitten irrottautuivat termistä "parisuhde". Kumppanilla on yhä ikävät muistonsa ja minulla paha tapani mennä liian lähelle, mutta ne eivät enää vaikuta suhteemme terminologiaan. Ne ovat omat prosessinsa. Suhteemme ei ole myöskään muttunut nyt termin löytymisen myötä. Arki rullaa edelleen omalla painollaan, nyt vain tiedämme millä sanalla voimme kuvata sitä myös muulle maailmalle.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elämässäni on ihminen. Ihminen, josta välitän ja joka välittää minusta. Olen sitoutunut häneen ja hän minuun. Vietämme aikaa yhdessä ja suunnittelemme tulevaakin. Joku voisi sanoa, että seurustelemme. Me emme kuitenkaan sano niin. Me emme tällä hetkellä määrittele suhdettamme. Määritelmät ja termit eivät koskaan saavu yksin. Niiden mukana tulee aina myös tunteita, muistoja ja odotuksia. Tulee menneisyyden haamuja, toiveita toteutuvista unelmista, paine muottiin sopimisesta, pelkoja, suuntaviittoja ja raja-aitoja. Näin on myös suhteessa seurusteluun. Joku ei halua puhua seurustelusta, sillä muistaa vanhojen seurustelusuhteiden kivut. Toisen mielestä seurustelu tarkoittaa sitoutumista hamaan tulevaisuuteen eikä uskalla vielä sille tielle lähteä. Kolmas kokee, ettei suhde ole vielä niin pitkä tai intensiivinen, että sitä kehtaisi muiden kuullen kutsua seurusteluksi. Neljännelle taas seurustelu on vain sana muiden joukossa. Meillä kaikilla on omat käsityksemme ja kokemuksemme, eivätkä ne koskaan ole samanlaiset kuin jollain toisella. Ne voivat myös elää ja muuttua tilanteesta toiseen. Ehkä olellista onkin, että tiedostamme sen kaiken. Olemme valmiit aidosti keskustelemaan sekä katsomaan omia käsityksiämme silmästä silmään. Elämässäni on siis ihminen ja se mitä meillä nyt on tuntuu hyvältä. Termit tai määritelmät eivät puolestaan tunnu nyt hyvältä. Turha siis lähteä sotkemaan tätä hyvää mitä meillä on, jollain mitä emme nyt edes tarvitse. Voi hyvinkin olla, että jossain vaiheessa tulemme määrittelemään suhdettamme, mutta mietimme sitä sitten siinä kohtaa. Nyt kuitenkin riittää, että meillä on toisemme.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat