Kirjoitukset avainsanalla lapsellisuus

Kun guuglettaa parisuhteen ongelmia, saa noin 340 000 sivullista hakutuloksia. Parisuhteen ilo tuo vain 51 000 sivua. Parisuhteen onni saa 191 000 ja parisuhteen riemu 39 900 osumaa.

Niin paljon ongelmia, niin vähän riemua. Hui.

Tänä aamuna heräsin aamulla tavallista varhaisemmin, lepäsin unessa yhä vaeltelevan rakastettuni vieressä selälläni ja mietin hankalien asioiden ja iloisten, onnellisten ja riemukkaiden suhteita. Hankalia asioita tuli mieleen koko elämässä pari, muuten koko elämä näyttää iloiselta, onnelliselta ja riemun kirjomalta. Oikein hyvä summa.

Olisi tietysti hyvä, jos ne muutamatkin hankaluudet saisi kitketyksi. Minusta on kuitenkin paljon tärkeämpää keskittyä vaalimaan ja syventämään iloa, onnellisuuden tunnetta ja riemua.

Rakastuneen kokemukseni mukaan onnen, ilon ja riemun vaalimisessa välttämätön osa reseptiä on leikki. Sieltä, mistä leikki puuttuu, ilo on kaukana, riemu harvinaista ja onni kalpeaa.

Miten sitä leikkiä sitten saa elämään ja parisuhteeseen? No leikkimällä. Antautumalla leikille. Olemalla reilusti lapsellinen ja nolostumatta höpö milloin ja missä vain. Kun on leikkisässä moodissa, rajat ja roolit väljenevät, luovuus saa tilaa, kokee värikkäämmin, on aistivampi. Leikkien on kivempaa yhdessä kuin vakavana ja asiallisena.

Luin Helena Telkänrannan kertakaikkisen kiinnostavan kirjan "Millaista on olla eläin", jossa esiteltiin uusinta tieteellistä tutkimusta eläinten tunteista, ajattelusta ja toiminnasta. Oli mullistava elämys oivaltaa, että suurta osaa eläinten tekemisistä ohjaavat tunteet ja hyvin usein vieläpä mielihyvän ja ilon tunteet. Kun linnut laulavat, niistä tuntuu hauskalta, riemukkaalta. Kun ne riiaavat, sama juttu, ja kiihko ja nautinto lisäksi. Kaikista huolista ja peloista huolimatta - eläimet tuntevat niitä kuten mekin - maailmaa liikuttavat eteenpäin myönteiset kokemukset ja niiden tavoitteleminen.

Kalatkin leikkivät, ette ehkä tienneetkään? Ehdottomasti ihmisenkin kannattaa leikkiä. Rakastavaisten varsinkin kannattaa leikkiä. Mitä enemmän leikkiä 24/7, sitä mukavampaa on yhdessä. Aivan erityisesti on niin, että mitä enemmän sängyssä naurattaa, sitä paremmin siellä menee ja railakkaammalta tuntuu ja sitä kivempaa on ja sitä enemmän ja niin edelleen. Myönteinen kierre.

Itse asiassa, kun pääsee tuohon leikin näkökulmaa kiinni, tajuaa aika nopeasti, että parisuhteen osapuolet ovat toistensa parhaat leikkikaverit, ja leikkiä on mukana oikeastaan vähän kaikessa. Yhdessäolemisessa leikki punoutuu hyvässä tapauksessa koko olemiseen. Siitä tulee koko olemisen juonne.

Määritelmällisesti leikki on mielihyvää synnyttävää toimitaa ilman tietoista hyötytarkoitusta: päämääränä ei ole saada aikaan jotain sellaista, mitä työllä saadaan: suoritteita. Leikki itsessään on se, mistä leikissä on kyse. Ja sitä tehdään siksi, että se on niin mukavaa ja hauskaa ja riemuisaa. Yhdessä koettu mukava ja hauska saa haluamaan lisää asioita yhdessä. Lisää myönteistä kierrettä.

Uskon, että on ihmisiä, jotka eivät halua parisuhteelta leikkiä vaan jotain mielestään hyödyllisempää, sellaista, mitä he kokevat tarvitsevansa enemmän. Mutta minusta kaikkein parasta on leikkiä rakastettuni kanssa kaikin mahdollisin tavoin. Siitä vaan tulee niin iloiseksi.

Ja koska hän on ihanuutensa lisäksi niin luova ja hauska ja nokkela ja viisas, joka päivä on innostavaa herätä odottaen, mitä ilahduttavaa tänään yhdessä keksitään. Mihin leikki vie? Monena päivänä käy niin, että ilo kasvaa riemuksi saakka. Ja värikkäät linnut laulavat.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minun sinkkuelämässäni pyörähti joku aika sitten ihana mies, joka ehti antaa jo pienessä ajassa paljon uutta ja positiivista ajateltavaa. Hän puhui siitä, miten on tärkeää, että pystyy näyttämään toiselle oman ”tyhmyytensä”. En ollut koskaan ajatellut koko tyhmyysasiaa. Mutta totta tosiaan: jokainen meistä on vähän höpö, tyhmä ja lapsellinen. Olemme sekoituspehmiksiä, joissa on vähän kaikenlaisia makuja.

Kyllähän me aikuisetkin etsimme toistemme silmistä hyväksyntää. Eniten hyväksyvää katsetta taidamme etsiä lähisuhteissamme. Parisuhde on siitä kummallinen suhde, että siinä aktivoituvat niin monet ihmisyyden puolet. Ja sentäs jos alamme eri puolia piilottamaan. Sopeuttava käytös saa ihmisen asettumaan omassa elämässään häkkiin, josta lopulta pääsee vain itse ulos.

Mutta hölmöys :) Ai että. Sehän on leikkimistä. Mihin kaikkeen oman hölmöytensä saa toisen kanssa valjastettua, kun oikein pistää mielikuvituksensa liikkeelle? Ja kuinka hauskaa on toiselle kertoa omat pähkähulluimmatkin ajatukset, kun vastassa on täydellistä hyväksyntää ja hellyyttä. Oman hölmöläisyyden näyttämistä voisi kokeilla jo tapailuvaiheessa - itsensä alttiiksi laittaminen on mitä parasta luottamusjumppaa.

Meissä jokaisessa on myös iloa ja valoa, joita kumpaakin on niin helppo rakastaa. Mutta rakkaus mitataan niissä paikoissa, kun pimeys on näkyvissä. Ei ole kovin helppoa elää ihmisen kanssa, joka haluaa kermat päältä ja pelkkää juhlakattausta. Arjen suuria tekoja on uskaltaa kysyä toiselta lempeästi ja myötätuntoisesti, miksi on paha olla, vaikka päälle kaadetaan syytöstä ja kumppani käyttää toista ukkosenjohdattimena tai roskalavana (rajoja unohtamatta).

Vaikka olemme isoja ja vastuullisia aikuisia, olemme myös lapsia. Jotta lapsipuoli meissä voi hyvin, pitää sen saada leikkiä ja hullutella. Annetaan itselle tilaa, löysätään pipoa ja jaetaan iloa, joku lähellä olevakin saattaa tuosta meiningistä saada positiivisen tartunnan :)

Johanna Kurkela laulaa osuvasti kappaleessaan Palvo minua:

"Sano minulle jotain suloista
jotain hellää ja huikeaa
ei mitään tylsää tai alakuloista
eikä mitään masentavaa
Sano että rakastat silloinkin
kun en ole herttainen
että silti oon naisista hurmaavin
et saisit ääneen sanoa sen

Palvoa minua vähän
sitä tänään tarvitsen
sano että olen kaunis
että olen ihmeellinen
palvo minua vähän
sinut siitä palkitaan
sillä palvottuna pystyn
melkein mihin vaan."..jne.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat