Kirjoitukset avainsanalla kohtalo

Vuosia sitten myytiin paljon elämänhallintaoppaita. Elämäänsä tai parisuhteeseensa tyytymättömät ihmiset ostivat kirjoja innolla. Oppaissa oli usein aivan viisaita ja kelvollisia ohjeita. Moni koki, että kirjojen ajatuksista oli ainakin hiukan hyötyä. Osa tietysti hurahti likaa oppaiden maailmaan.

Terävin innostus on ehkä taittunut. Ainakaan kirjoja ei enää myydä elämänhallintaoppaina. Buumi laantui, kun ihmiset huomaisivat, että elämää ei voi hallita. Usein elämässä tapahtuu, kuten Kainuun kirjailija Veikko Huovinen kirjoitti (vapaasti muisteltuna): ”elämässä asiat tapahtuvat joskus ihan huvikseen eri tavalla, kuin olet suunnitellut.”

Jostakin syystä Huovisen ajatus kulkee mukanani sitkeästi. Se on tosi hieno aforismi ja vastaa omaa elämänkokemustani. Usein käy niin kuin olen suunnitellut, mutta ainakin yhtä usein huomaan, että toisin meni. Joskus se toisin meneminen tuo iloa, joskus pettymyksiä. Hauskin sana koko lauseessa on tuo ”huvikseen”. Onko ihmisen elämän ohjaajana vain minä itse ja mikä osuus on kohtalon, sattuman tai Jumalan käsissä. Muuttaako jokin voima omaksi huvikseen ihmisen suunnitelmia? Ajatus olisi karmea, varsinkin suurten surujen kohdatessa. Ehkä eniten ”huvikseen” tapahtuvia asioita tapahtuu siksi, että elän lähellä muita ihmisiä. Heilläkin tuppaa olemaan asioihin jokin vaikutus. Varsinkin parisuhteessa tuo toinen ihminen ajattelee ja toimii joskus ihan huvikseen eri tavalla, kuin olen ajatellut.

Tämä kaikki pohdinta lähti liikkeelle kauempaa. Huomasin ystäväni kommentoivan turhautuneena sitä, että usein asioihin reagoidaan vasta sitten, kun on jo ongelmia. Näin voi tapahtua missä vain, työssä, kotona tai parisuhteessa. Miksi ei enemmän ennakoida tulevaa, kun pienellä pohdinnalla voisi huomata jo kauan ennen katastrofia, että pian ollaan lirissä.

Esimerkit elämän ennakoinnin ja suunnittelun myönteisistä puolista ovat kaikille tuttuja. Siksi autot huolletaan, että niihin ei tulisi vikaa ja siksi terveystarkastuksia pidetään, että tyypin kaksi diabetes ei iskisi.

Jäin miettimään omaa suhtautumista tähän. Osaan mielestäni hiukan ennakoida, varautua, huoltaa ja hoitaa asioita etukäteen. Töissä ja harrastuksissa teen näin useinkin. Miksi se sitten kotona tai parisuhteessa on paljon hankalampaa? Varsinkin parisuhteessa tämä ongelmien ennakoinnin kysymys on mielenkiintoinen. Moni pari pohtii sitä, että miksi ei lähdetty hakemaan apua ongelmiin jo aiemmin. Merkit olivat, ainakin jälkikäteen ajateltuna, nähtävissä jo pitkään.

Toisaalta taas jotkut ongelmat johtuvat selvästi siitä, että on liikaa suunniteltu tai yritetty varautua vähän kaikkeen. Jos yrittää ennakoida ja suunnitella kaiken, uupuu, masentuu ja väsyy helposti.

Voisiko ajatella, että tässä tarvitaan taas kerran molempia. Onnellinen se, joka osaa tyytyä siihen, että elämässä nyt vain on joskus ongelmia. Hän osaa päästää irti jatkuvasta suunnittelusta, ennakoinnista ja väärästä hallinnan pakosta. Toisaalta ystäväni kysymys on viisas. Miksi en ottaisi heti ja ennakoiden puheeksi asioita, jotka vaivaavat. Silloin ehtii paremmin katsoa vaihtoehtoja ja laittaa toimeksi ennen kuin rysähtää. Että ota tästä nyt selvää? Molempi taas parempi? Ero on silläkin lähteekö ennakointini pelosta vai jostakin mukavasta tavoitteesta käsin? Opettelen yhä hallitsemaan elämää, jota en voi koskaan täysin hallita.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jonas Jonasson kirjoitti hauskan kirjan sata vuotiaasta, joka hyppäsi ikkunasta ja katosi. Pian ilmestyi toinen kirja, jonka nimi on suomennettu: Lukutaidoton, joka osasi laskea. Ostin kirjan englannin kielisenä pokkarina lentokentältä. Ajattelin, että lennokkaan kirjan avulla tulee kieliharjoitusta. Luinkin puoleen väliin. Sitten kirja hautautui jonnekin. Tuli melkein kahden vuoden tauko. Nyt näin teoksen kirjastossa suomenkielisenä äänikirjana.

Kirjaa voisi tiivistää ja kertomusta vieläkin hioa, mutta tämä ei nyt ole varsinainen kirja-arvostelu. Pidin kirjasta kovasti. kaikki vastaavat seikkailuteokset, jossa ihmiset liikkuvat pitkin maailmaa ja asioista sattuu ja tapahtuu ihan huvikseen eri tavalla, kuin viisaat ihmiset ovat suunnitelleet, ovat kiinnostavia. Jo sata vuotiaassa oli mukana viisas huokaisu. Aina välillä, kun elämän suunnitelmat menivät pipariksi ja aivan uusiksi, vanha mies sanoi: ”on niin kuin on ja käy niin kuin käy.” Tuo on viisaasti sanottu.

Minulle kirjojen asenne viestii jotakin pyhää huolettomuutta. Olen kuvitellut, että osaan tuohon huolettomuuteen aika hyvin heittäytyä, mutta höpö höpö. Koko ajan joku olematon tai vähän isompi murhe pyrkii mieleen.

Kirjan lukutaidoton on Soweton slummissa kasvanut tummaihoinen tyttö, Nombeko. Hänen rinnalleen tarinassa eksyy ruotsalainen Holger, jolla on kokolailla seinähullut vanhemmat ja omaa harkintakykyä vailla elävä kaksoisveli, jonka nimi on myös Holger. Sitten mennään ja paljon tapahtuu.

Kirjan sisällä on rakkaustarina. Holger ja Nombeko ihastuvat toisiinsa. Aina on kuitenkin jokin vankeus, velvoite, hengenvaara tai muu este. He eivät koskaan pääse seurustelussaan alkua pidemmälle. Paitsi tietysti lopuksi, suunnilleen kaikki ratkeaa. Pari tulee seurustelleeksi kai parikymmentä vuotta, ehkä ylikin, ennen kuin oikeastaan mikään onnistuu.

Huomaan peilaavani kirjan huolettomuutta omiin huoliini. Tapahtuuko elämässä asiat sattumalta, kohtalon ohjaamana vai johdatuksesta. Paljonko omilla päätöksilläni on voimaa ja valtaa?

Jos nyt vaikka mietin omaa parisuhdettani. Olen Nombekon ja Holgerin tavoin elänyt yli kaksikymmentä vuotta samassa parisuhteessa. Joskus on tuntunut, että mitään ei tapahdu. Tai tapahtuu ihan liikaa. En ehdi miettimään omia, saati toisen tunteita ja ajatuksia. Viimeiset kymmenen vuotta on tuntunut ihan mahdottomalta pysähtyä miettimään miksi tuo toinen minun kanssa kulkee ja minä hänen.

Silti on ollut niin kuin on ja käynyt niin kuin on käynyt. Jossakin kohtaa huomaan suostuvani siihen, että elämä menee näin. Kirjassa ei jäädä suremaan suuriakaan menetyksiä. Välillä talot palavat ja rahat katoavat. Välillä atomipommi uhkaa räjähtää ja pääministerin hermo kiristyy. Ehkä siellä kaiken taustalla on jokin rakkaus ja kiintymys, jota ei liikaa selitetä ja avata. Jokin aavistus on, että eivät Holger ja Nombeko muuten olisi päässeet mielikuvitusseikkailun päähenkilöiksi?

[avatar user="markku.orsila" size="thumbnail" align="left" link="file" /]

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat