Kirjoitukset avainsanalla jaettu vanhemmuus

Oletko kummi? Jos olet - onnea! Sinua todella tarvitaan! Koko kylä ei enää kasvata ja isovanhempien työuria pidennetään hamaan hautaan. Kummin kaltaiselle lisäaikuiselle voi antaa monta titteliä perheessä: parisuhteen pelastaja, ilmainen terapeutti ja korvaamattomat korvat - aikuisille ja lapsille. Mikä voisi mennä pieleen?

Netin perusteella aika moni asia. Jos Jane Austen eläisi nykyään, hänen bestsellerinsä nimi olisi “Odotukset ja vaatimukset”. Kirja kertoisi kummiudesta. Aikuisten välisistä jännitteistä, joita luomme asettamalla odotuksia ja vaatimuksia. Jostain syystä kuten onnistunutta vanhemmuutta, myös onnistunutta kummiutta mitataan aikuisten odotusten mittareilla. Ei lasten, vaan aikuisten. Parhaimmillaan kummin ja vanhemman suhde on kuin korvaamattomin platoninen suhde, pahimmillaan pitkään riitaisaan eroon johtanut draama.

Omien lasteni kummit ovat täydellisiä - erityisesti lasteni mielestä ja se on tärkeintä. Yhden kummin kahvipöydässä saa syödä niin paljon sokeripaloja, että äitiä itkettää. Toinen lähettää parhaimmat postipaketit. Kolmas vie leffaan. Neljännen luona on koira, viides halaa aina ja niin edelleen. Kummien kanssa tuntuu kaikki olevan jännempää. Vanhemmille kummi on taas valtava ilo sanoessaan ohimennen pienen tsemppaavan lauseen, jota pikkufanit kuuntelevat korvat höröllä. Vanhempien julkikehut alkavat nimittäin olla jo vähän noloja jälkikasvun korvissa.

Mikä sitten on kansan mielipide siitä, millainen hyvä kummi? Googlesta on vaikea löytää vastausta hyvään kummiuteen - varoittavia tarinoita huonoista kummeista löytyy kyllä. Vanhemmat kertovat kilpaa, kuinka hyvästä haltiattaresta on tullut ristiäisten jälkeen ilkeä noita.

Myös kummit avautuvat verkossa: vanhempien odotuksia on mahdotonta saavuttaa, kummilasta ei saa tavata, mutta lahjoja ja maksajaa kaivataan säännöllisesti. Ehkä vanhemmat ovat huomanneet, että kummi on latinaksi “sponsor”?

Nettiä selatessa kummius kuulostaa miinakentältä, jonne sekä vanhemmat että kummi astuvat ilman karttaa. Ehkä kummius on vain ystävyyssuhteeseen tuotu turha painolasti. Odotuksia ja vaatimuksia, joita ei sanota ääneen. Pettymykset puretaan nimimerkkien suojissa aihe vapaa -palstalla. Kauhukummien kohdalla etsin jännittyneenä tarinoita itsestäni. Olenkohan ollut suuri pettymys?

Millaisia vaatimuksia kummiuteen sitten todella liittyy? Kristillisen kasvatuksen tukeminen on ollut kummiuden perimmäinen tehtävä jo alkukirkon ajoista (lue: tosi pitkään). Tämän vaatimuksen perään ei enää moni vanhempi penää. Koko homma kuulostaakin epämääräiseltä. Uskonnonvapauden aikana jonkun ideologian järjestelmällinen tuputtaminen lapsuudesta lähtien vaikuttaa lähinnä aivopesulta. Hienompaa olisi avata maailman monimuotoisuutta yhdessä tulevaisuuden toivon kanssa.

Yleinen käsitys kristillisestä kasvatuksesta on jämähtänyt aikaan, jolloin jalkapuu ja ruumiillinen kuritus olivat parasta, mitä lapselle voi antaa. Enää 2010-luvulla muottiin pakottaminen ja yhden kapean totuuden tuuttaaminen eivät ole kovin kristillisiä kasvatuskeinoja. Ei myöskään tiukkojen odotusten ja vaatimusten asettaminen itselle tai läheisille. Kysyminen, etsiminen ja armollisuus ovat lähempänä “what would Jesus do” -meininkiä.

Kummin ei tarvitse olla yli-ihminen. Arjen armollisuus toteutuu juuri myöhästyneissä synttärikorteissa ja lapsen liian vaikeissa kysymyksissä. Tätä ainakin toistan itselleni. Tiedoksi kaikille kummilapsilleni: kun olen unohtanut jotain, se on vaan kummin opetus epäonnistumisesta. Tekin saatte unohtaa, kummi antaa luvan. Meneekö läpi?

Kummin tehtävä on myös rukoilla kummilapsensa puolesta. Rukous toisen puolesta on suurimman mahdollisen hyvän toivomista kummilapsen elämään. “Oon sun fani, vaik nyt kaikki menis perseelleen”, laulaa Antti Tuisku. Parempaa laulua kummiudesta on vaikea löytää. Kummi on aikuinen, joka näyttää, että elämä voittaa, vaikka epäonnistuisi - kummiudessakin.

Kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.6.2017 vietetään kansainvälistä Kummipäivää. Silloin voit soittaa, laittaa postia tai snäpätä kummilapselle tai omalle kummillesi. Kokeile myös nettisivua Kummipäivä. Päivän lopuksi voit nostaa maljan itsellesi kummina ja kiittää skoolauksella omaa tai lastesi kummia siitä, että hän on. Älä stressaa, vaikka unohtaisit. Sellaisia me kummit välillä olemme. Kädet ristiin ja yritetään taas uudestaan.

 

P.S. Olen uusi bloggaja ja tämä oli ensimmäinen postaukseni! Kerro kommenteissa, miten meni. Kirjoituksiani luvassa joka toinen sunnuntai.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat