Kirjoitukset avainsanalla eroseminaari

Teen kaikenlaisia hyvinvointialan töitä. Yksi ihanimmista tehtävistäni on toimia eroseminaariohjaajana. Kouluttauduin tehtävään sen jälkeen, kun olin itse käynyt eroni jälkeen suomalaisen eroseminaarin. Itselleni eroseminaari oli käänteentekevä kokemus eropolulla. Tässä tekstissä haluan vähän avata sitä, mitä eroseminaarissa tapahtuu, koska työtavasta tiedetään yleisesti aika vähän siitä huolimatta, että Suomessa on eroseminaareja pidetty jo hyvin pitkään.

Eroseminaari on sanana sikäli harhaanjohtava, ettei sana seminaari oikein kuvaa sitä, mistä todella on kysymys. Kyse on 11 viikon vertaismatkasta saman kokeneiden kanssa. Kokoontumiset ovat tavallisesti kerran viikossa kolmen tunnin ajan. Ryhmäkoko vaihtelee, mutta varmaan lähes jokaisen ohjaajan maksimiosallistujamäärä on noin 15 henkilöä/ryhmä.

Eroseminaari on tarkoitettu eron kokeneilla ja eroa harkitseville. Ohjelma on kuitenkin sellainen, että siitä hyötyisivät kaikki, jotka haluavat tulla tietoisiksi siitä, miten itse parisuhteessa käyttäytyy ja mitä vanhoja painolasteja saattaa kantaa mukanaan aina uusiin suhteisiin.

Vertaismatkalla käsitellään joka kerralla aina uusi teema. Eroseminaarissa puhutaan lapsuuden sopeutumiskäyttäytymisestä, surusta, vihasta, itsetunnosta, muutokseen sopeutumisesta, avoimuudesta, yksinäisyydestä, omasta rakkauskäsityksestä, seksuaalisuudesta ja lapsista erossa.

Tapaamisissa työtapoja vaihdellaan. Puhutaan koko ryhmänä ja pienryhmässä ja tehdään erilaisia toiminnallisia harjoitteita esimerkiksi kirjoittamalla. Tapaamisten välissä luetaan Bruce Fisherin kirjaa Jälleenrakennus ja tehdään eroseminaarin teemoihin liittyviä kotitehtäviä. Muitakin hyviä eroon liittyviä kirjoja on tarjolla, näistä voisin mainita Marianna Stolbown kirjat.

Eroseminaariryhmä on tietysti aina osallistujiensa ja ohjaajansa näköinen. Ohjelma on aina sama, mutta sävy aina erilainen, mutta kokemukseni mukaan aina hyvä ja rakentava. Jostain syystä vertaisuudessa on valtava voima – saman kokeneet ymmärtävät toisiaan tosi hyvin ja tietävät, miltä asiat tuntuvat.

Vaikka eroseminaari alkaakin aina aika surullisissa tunnelmissa, alkaa ilo yleensä leimata yhteistä matkantekoa ja hankalammat tunteet jäävät taka-alalle tai niiden voima alkaa laimentua. Aika parantaa jokaisen erosurun, halusi tai ei, mutta eroseminaari tarjoaa hyvän ja turvallisen paikan työstää eroa yhdessä vähän syvemmin. Erosta voi tulla oppimiskokemus ja hyvä kompassi mahdolliseen uuteen suhteeseen.

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat