Kirjoitukset avainsanalla eroryhmä

kuva: Annele Rantavuori

Muistan kirkkaasti sen illan. Olin jo vuotta aiemmin päättänyt, että sitten kun eroamme. Sitten kun muutan pois. Sitten kun kaikki se, mikä on ollut tulossa tapahtuu. Sitten menen eroryhmään. Hinnalla millä hyvänsä. Osamaksullehan se meni ja vielä pidennetylle maksuajallekin.

Huoneessa oli ympyrässä tuoleja. Kaikki muut taisivat olla jo paikalla. Vai odotimmeko kenties jotakuta, joka ei koskaan ilmestynytkään? Sitä en muista. Mutta sen muistan, miten sykkyrällä sydämeni oli, kun odotin omaa vuoroani. Miten halusin juosta karkuun. Unohtaa koko eron tai vähintäänkin eroryhmän. Mennä pois. Juosta itseltäni karkuun.

Kymmenen erilaista tarinaa ja kaikilla sama tuska. Erotuska, kun yhdeksi kasvaneet revitään irti.

Kaikilla oli oma tarinansa. Kuka oli lähtenyt ja kuka oli jäänyt. Yksi kuopi maata lähtökuopissaan, kun toinen seisoi jo jämäkästi omillaan. Kolmas riippui kiinni entisessä, vaikka sitä ei enää ollut. Kymmenen erilaista tarinaa ja kaikilla sama tuska. Erotuska, kun yhdeksi kasvaneet revitään irti. Siinä me katselimme toisiamme. Vähän eksyksissä, silmissä hätä. Kysyen selviänhän.

Kuuntelin kyyneleet silmissä, kun muut esittäytyivät ja kertoivat oman tilanteensa. Jokainen omanlaisensa. Oman vuoroni tullessa pystyin nimeni kertomaan, mutta sitten ääni sortui. Kerroin muuttaneeni edellisenä päivänä omaan vuokra-asuntoon ja nukkuneeni ensimmäisen yön uudessa asunnossani yksin. Kerroin lapseni jääneen kotiimme vielä isän kanssa. Kerroin miettineemme tätä pitkään ja kantaneemme yhdessä tavarani uuteen asuntooni. Mutta sitä en kertonut, miten eksyneeksi tunsin itseni. Ja että näin vain askeleen verran eteenpäin.

Eroryhmä antoi minulle monen monta kuuntelijaa, peilauspintaa ja turvaverkon.

Viikko viikolta luottamuksemme kasvoi, kun kävimme läpi pelkoa, vihaa, surua ja syyllisyyttä. Harjoittelimme avoimuutta, haavoittuvaisuuden paljastamista ja luottamusta. Kannustimme toisiamme irrottautumaan vanhasta ja ottamaan askeleita kohti uutta. Valoimme toisiimme uskoa, toivoa ja rakkautta. Vertaisryhmän ihmeellinen parantava voima. Kun häpeästä välittämättä tulee näkyväksi ja saa osakseen rakkautta toiselta haavoittuneelta. Tätä on myötätunto.  

Eroryhmä antoi minulle monen monta kuuntelijaa, peilauspintaa ja turvaverkon. Aina oli joku, jolle soittaa. Siis ei kuka tahansa, vaan joku, joka tietää tasan tarkkaan missä mennään. Joku, joka rämpii samaa suota ja jaksaa kuunnella nämä samat jutut. Viime keväänä tapahtui paljon. Paljon enemmän, mitä mieli tietää.

Ja nyt tasaisin väliajoin kilahtaa puhelin. Vaikka itse olisi liian työllistetty tekstaamaan, on ihana seurata, miten vierelläkulkijat nostavat ja kantavat. Rohkeimmat näyttävät suuntaa, kun hitaammat mylläävät ensin sisimpänsä perinpohjin. Jokaisella oma tiensä, mutta yhteinen matka jatkuu, vaikka eroryhmä päättyi. Eilen laitoin ryhmäämme viestin: Te ootte vaan niin parhaita <3

Toivovaisin terkuin, Annele

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

[avatar]

Rakkaus on ihanaa ja hyvä parisuhde elämän suuri lahja. Joskus elämä kuitenkin menee niin, että toinen haluaa, syystä tai toisesta, lopettaa suhteen. Työni kymmenien eroryhmien vetäjänä sekä eropäätöstä pohtivien ja eron jälkeen itseään kasaavien ihmisten terapeuttina on opettanut minulle muutamia tärkeitä asioita.

Tässä yksinkertaiset ohjeet jättäjälle:

1. Älä jätä jouluna, juhannuksena, vappuna, uutena vuotena tms, jotta et pilaisi toiselta tätä ajankohtaa pahimmillaan loppuelämäksi.

2. Älä jätä toista hänen syntymäpäivänään tai muuna hänelle merkityksellisenä päivänä (rippi-, ylioppilas-, valmistujais- ym. päivät) äläkä myöskään sen päivän aattona.

3. Älä jätä silloin, kun toinen on juuri saanut jonkun muun huonon uutisen.

4. Älä jätä viestillä. Kunnioita toista niin paljon, että annat hänelle mahdollisuuden kuulla uutisen sinulta kasvokkain.

5. Varaudu etukäteen ”miksi”-kysymykseen. Tulet kuulemaan sen joka tapauksessa jossain vaiheessa. Auta toista ymmärtämään päätöstäsi. Älä sano sellaista, mikä ei ole totta. Totuus kirpaisee kerran, mutta on siitä huolimatta helpompi kestää kuin epämääräiset selittelyt. Vältä kuitenkin loukkaamasta toista tarkoituksellisesti.

6. Jos olet päättänyt, että ero on lopullinen, älä anna toiselle turhia toiveita. Älä helpota omaa oloasi lupailemalla asioita, jotka eivät koskaan tapahdu. Syyllisyys voi olla raskas taakka, hae sen kantamiseen tarvittaessa apua.

 

Tietoa ev.lut. kirkon palveluista eroon liittyen löydät täältä:

http://evl.fi/EVLfi.nsf/0/E9D4A6045980A350C22574800044C7DC?OpenDocument&lang=FI

Perheasiain neuvottelukeskusten yhteystiedot löytyvät täältä:

http://evl.fi/EVLfi.nsf/Documents/40D5B401E55B1785C225748000449ACD?OpenDocument&lang=FI

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat