Kirjoitukset avainsanalla aikuinen rakkaus

Miltä tuntuu, kun odottaa sitä oikeaa? Ei tiedä, onko häntä tulossa lainkaan tai koska hän tulee. Saattaa olla vain kova kaipaus, kalpea aavistus, jokin häivähdys siitä, että jonain päivänä. Tai sitten ei koskaan - ei voi tietää. Pitää vain luottaa ja odottaa, itse ei voi paljon tehdä muuta. Ehkä pitää käsiä ristissä ja itsestään ja elämästään niin hyvää huolta, että hän voi tulla sitten, kun on oikea aika.

Rakkauden odottamisen olotilassa tulee ehkä lähdettyä suhteisiin, jotka aluksi ehkä saattavat oman kovan toiveen siivittämänä tuntua hyviltä. Alun hälytyskellot lakkaavat kuulumasta ja aletaan sopeutua olosuhteisiin. Ja jossain mielen sopukoissa joku sanoo, että ei tätä vaan jotain muuta.

Moni meistä tietää, miltä tuntuu, kun keho kieltäytyy tyytymästä suhteeseen ja pikkuaivoissa takoo ajatus siitä, ettei tässä ole kaikki kohdillaan. Ja varsinkin ajatukset siitä, että vaadinko itse sittenkin liikaa ja mitä jos omat vanhat haavani ohjaavat minua niin, etten ihan oikeasti tiedä, pitäisikö jäädä vai lähteä. Kyllä ihminen tietää, mutta usein ei uskalla katsoa totuutta. On niin vaikea valita ero, kun ei tiedä tulevasta.

Joku on jo lähtökohtaisesti niin valmis ja viisas, että löytää heti pitkäaikaisen tai loppuelämän kumppanin, jonka kanssa sitoudutaan yhteiseen kasvuun. Tällainen suhde on ihanne, johon niin moni nojaa.

Harvemmin käy näin onnekkaasti, useammin käy niin, että joudutaan elämään keveiden ja/tai kipeiden kasvusuhteiden kautta elämään ennen sitä oikeaa, johon voi asettua jäämään. Joskus voi joutua tai saada mahdollisuuden elää monta suhdetta ennen sen kaikkein oikeimman kohtaamista. Mikään suhde matkalla ei ole turha, vaikka pettyneenä siltä voi tuntua.

Ihminen ei läheskään aina itse pysty käsittämään välietappien viisautta. Jos oikein tarkkaan kuuntelee ja katselee elettyjä suhteita, voi ymmärtää, miten taitavasti meitä ohjataan oppimaan uusia asioita itsestä. Erityisesti siitä mitkä ovat omat tarpeet ja millaisen kumppanin kanssa ne saavat jossain määrin täyttymyksen. Matkalla sydän särkyy ja siinähän se viisaus taitaa ollakin. Särkyessään sydän myös avautuu ja kun sydän on riittävän auki, sinne mahtuu se, jota odotti. Vain avoimella sydämellä voi rakastaa avoimesti.

Ajattelen nyt omaa matkaani parisuhderintamalla. Lähdin nuorena hyvin tiedostamattomasti, kuin sumussa, ensimmäisiin seurustelusuhteisiini. Haavani ja kotoa saamani mallit ohjasivat kumppanivalintojani. Jokaisen ihastuksen ja rakkaustarinan myötä sumuverho on keventynyt ja olen saanut tulla tietoisemmaksi siitä, miltä toivoisin sen viimeinen elämäni rakkauden näyttävän. Luulen, että kuva alkaa olla aika kirkas. Mutta ei vain sen toisen suhteen vaan itseni myös. Tiedän nyt, kuka olen ja sitä myötä tiedän, mitä tarvitsen. Ja siltikin voin vielä joutua odottamaan siihen asti, kun se toinenkin on valmis. Odotus palkitaan kyllä :)

Johanna Kurkela sanoittaa tätäkin teemaa niin kauniisti:

Kauan sitten minussa
Aavistus jo sinusta
Silloin tuntemattoman
Tunnen nyt ja tunnustan

Sä olit vaara liian suuri kiertää
Ja liian houkuttava ohittaa
En tiennyt kuinka kaikki voisikaan niin palaa, polttaa

Kaksi niin hehkuvaa ja kaunista saa kirkkaana loistaa
Kunpa auringon päivät päällämme ei päättyisi koskaan

Kauan sitten jotenkin
Tuntematta aavistin
Että illan harmaassa
Tulet vastaan pelotta

Jos joskus pimeässä yksin seison
Ja liekki sammunut jo kylmä on
En tiedä voiko sitä eloon saada kukaan toinen

Kaksi niin hehkuvaa ja kaunista saa kirkkaana loistaa
Kunpa auringon päivät päällämme ei päättyisi koskaan

En pidä kiinni, en työnnä sua pois
Ja pyytämättäkin tahtoisit jäädä
Tänään ei satanutkaan vaikka taivas on ollut painava pitkään

Kaksi niin hehkuvaa ja kaunista saa kirkkaana loistaa
Kunpa auringon päivät päällämme ei päättyisi koskaan

Kaksi niin hehkuvaa ja kaunista saa kirkkaana loistaa
Kunpa auringon päivät päällämme ei päättyisi koskaan

(Rakkauslaulu, Johanna Kurkela)

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Istuimme juuri  perheneuvojien porukalla aurinkoisella terassilla. Muuten ihan tavallinen perjantaifiilis, mutta jotakin outoa ilmassa oli. Sitten yksi hoksasi, että pari porukasta oli juuri rakastunut. Kukaan ei tuntunut tarvitsevan ohjeita tai haluavan antaa neuvoja, mutta jotenkin siinä päädyttiin pohtimaan rakkautta.

Yksi rakastuneista oli ollut juuri luennolla ja raapustanut muistiinpanoja. Pari muutakin kaivoi pian oman muistikirjan esiin. Kummaa porukkaa. Ensin miettivät kaiken päivää rakkautta ja parisuhteen kiemuroita ja sitten vielä kirjoittavat rakkausajatuksia muistikirjoihinsa. Ei muuten muista millään mistä on kyse tai ainakaan tähtiajatuksia? 

Pari poimintaa:

”Rakkaus ja vapaus ovat keskenään ristiriitaiset uususkonnot.”

”Sylisi ja ihosi ovat kotini.”

”Minä rakastan sinua = minä koen, että sinä olet minun kotini.”

”Samat asiat voi kokea ankeina tai romanttisina, riippuu siitä elätkö hetket läpi yhdessä vai yksin.” (pimeät syysillat mökillä)

”Aikuisena kun rakastuu, ei tarvitse etsiä toisesta lapsille vanhempaa tai vanhempaa itselle.”

Aika lällyä? Lähdin terassilta ensimmäisenä, kun piti ehtiä junaan. Viisi viisasta jäi sinne pohtimaan asiaa. Kuulin lähtiessä, kun joku puhui menneiden syyllisyyksien selvittämisen tärkeydestä ja siitä miten joskus on vaikeaa löytää ihmistä jonka kanssa voisi vanhat mutkat käydä turvallisesti läpi. Mitä siitä voisi sanoa lyhyesti?

Porukka lupasi laittaa minulle junaan viimeiset viisaudet, kunhan löytyvät. Yhtään viestiä ei ole vielä tullut. Ehkä eksyivät näille poluille? Nämä ystävät, jo aika kauan rakastaneet. Ei kuulunut mitään. Ehkä ne tuoreet tunteet niin hämmentävät. Ei kun nyt! Juuri piippasi puhelin. Vielä yksi tuli: "Rakkaus värittää harmaan sateenkaaren väreillä." joo, o. Täytyy miettiä. Jään odottamaan seuraavia...

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat