Kirjoitukset avainsanalla adventti

Kuva: Ulla Oinonen
Kuva: Ulla Oinonen

Kristillinen kasvatus. Mitä se tarkoittaa? Saako sitä tehdä vai pitääkö ihmisen itse valita...jajaja...tiedätte kyllä. Moni on toisaalta ymmällään siitäkin, että jos haluaisi kasvattaa kristillisesti, niin mitä se sitten niinkuin olisi.

Enpä tiedä teistä muista, mutta aika luonnollisesti meillä on muukin kasvatus arjessa mukana, musiikkia kuunnellaan ja lauluja lauletaan, pensselit vedetään silloin tällöin esiin ja sängyllä hypitään. Tässähän sitä on musiikki-, taide- ja liikuntakasvatusta. No jos se uskontokin siinä samalla olisi elämässä mukana. Adventteja on neljä, Hoosianna raikaa, Jeesus mainitaan ja käsiä ristitään välillä ahkerammin ja välillä harvemmin.


Se on minusta kristillistä, opettaa ajattelemaan.


Sanoituksia, tekoja ja elämyksiä on erilaisia, niinkuin on meillä laulettavia laulujakin. Kasvatettava siitä nappaa asioita ja muodostaa kaikesta kuulemastaan ja näkemästään omaa maailmankuvaansa. Ei yksi yhteen samanlaista kuin minulla. Ei onneksi. Hän suodattaa ja omaksuu. Näin se on juuri hyvä.

Se on minusta kristillistä, opettaa ajattelemaan. Kun erinäisiä kysymyksiä kasvatettavalta tulee, en edes ajattele, että niihin pitäisi tyhjentävästi vastata. Me ihmettelemme niitä yhdessä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Se on vielä marraskuu ja silti ensimmäinen adventti. Espoolaisten, helsinkiläisten ja vantaalaisten postiluukuista on onneksi muistutukseksi tiputettu seurakuntalehden välissä adventtikalenteri. Luukusta aukesi tänään teksti: Yhden kynttilän liekki. Siinä kaikki valo.

Se on hyvä lause. Keskellä pimeää, kun kaikki jouluun liittyvä on vielä levällään, tuo lause armahtaa aika paljosta. Yksi kynttilä riittää. Ei muuta tarvita. Lause muistuttaa aika paljon muustakin. Ihmissuhteissakin (rakkaudellisissa kuin ystävyydessäkin)  usein riittää yksikin kiitos, yksi huomio, yksi kädenojennus. Se voi olla merkittävä. Ei kannata muistella sitä, koska viimeksi toinen sanoi tai teki tai pitää kiinni ajatuksesta, ettei se toinenkaan koskaan. Eikä koskaan kannata ajatella, että ei se yksi mitään auta. Se yksikin voi tulla juuri oikealla hetkellä.

Yksi kiitos. Yksi halaus. Yksi kosketus. Siinä kaikki rakkaus.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Tommi Sarlin
Minna Tuominen

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat