Kirjoitukset avainsanalla #suuteleminen

Tätäkin on tutkittu. Kuuden sekunnin suudelma ravitsee tehokkaasti parisuhteen arjen hellyyttä. Minusta se on mukava keino lisätä omaa jaksamista syksyn viimaisessa maisemassa, luihin ja ytimiin tarttuvassa kaamoksessa. Pitkää suudelmaa voi ajatella meditatiivisena hetkenä, jossa kaikki muu unohtuu. Se on samaan aikaan lepoa ja aistit täyttävää energiaa. Suutelu on intiimiä, joskus jopa pyhä kokemus. Turvallisessa suhteessa se on luottamusta, että ei tule satutetuksi. Silloin voi antautua intohimon pyörteisiin hukkumatta. Isänä ja äitinä olemisen arjessa suudelma muistuttaa; minä olen edelleen sinun naisesi tai minä en lakkaa olemasta sinun miehesi.

En ole huolissani parisuhteista, joissa suudellaan viikoittain molempien yhteisestä halusta ja toiveesta. Surua tuottavat ne suhteet, joissa suuteleminen on enää kalpea muisto siitä, mikä on molemmille ollut joskus jokapäiväisen totta. Niissä parisuhteissa ei myöskään lasten mieleen piirry kuvaa vanhempien keskinäisistä rakkauden osoituksista. Miten me vanhemmat toivomme lastemme näkevän sen, kuinka parisuhteessamme kohtelemme toisiamme? Millaista hellyysperintöä lapsillemme jaamme? Tiedän kyllä, jos parisuhteessa on eletty pitkään hellyysvajetta, kuusi sekuntia voi tuntua lähes mahdottomalta. Silloin voi aloittaa kuuden sekunnin kainalossa olemisella tai vain toisen kädestä pitämisellä. Pluslaskuista ei voi edetä hetkessä yhtälöihin. Silti kannattaa kokeilla kuuden sekunnin taikaa!

Suutelusta voi tehdä myös rumaa. Se on sanottava ihmisten puolesta. Kaikkien miesten ja naisten takia. #metoo. Tositarinassa vahva iso mies ottaa tiskipöydän ääressä touhuilevaa naista tiukasti takaraivosta ja hiuksista kiinni. Pakottaa huulet huulille niin että hampaat kalahtavat yhteen. Nainen ahdistuu ja jähmettyy. Mies turhautuu ja tönäisee naisen pois. Väkisin otettu suudelma ei kestänyt kuutta sekuntia, mutta silti pienen kivuliaan ikuisuuden. Pakko jäi naisen huulten herkän ja tuntevan ihon muistiin. Väkisin huulille tuleminen rikkoi ihmisenä olemisen ja pysymisen oikeutta. Sortajan ja sorretun olemassaolon muoto on usein varma yksinäisyys. He molemmat tarvitsevat apua.

Yhdessä luodussa suudelmassa huulet puhuvat omaa kieltään. Kaikkea ei voi, eikä tarvitse kertoa sanoin. Ja joskus tie sanoihin kulkee kosketuksen kautta. Suutelemisen kieli kuuluu niille, jotka tuntevat olevansa toistensa kanssa turvassa. Moni kahden ihmisen liitto myötä- ja vastoinkäymisissä on alkanut suudelmasta. Minulle kuuden sekunnin suudelma on toisen luokse tulemista, jossa etäisyys muuttuu lähellä oloksi. Ja lähellä olo yhdessä kuljetuiksi vuosiksi.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat