Kirjoitukset avainsanalla Uskollisuus

Olen siitä etuoikeutetussa asemassa, että saan kuulla työkseni ihmisten tarinoita. Uskottomuuskertomuksia olen kuullut useita. Olen myös ollut todistamassa lukuisia kertoja, miten elämän kipein teko kääntyy prosessoituna tärkeäksi käännekohdaksi.  Suhde omaan kumppaniin on itsestäänselvyyden ja puhumattomuuden jälkeen syventynyt ja uusi rakastuminen on löytynyt. Ja uusi luottamus. Monta kertaa pettäminen on avannut silmät sille, että etääntyminen on tapahtunut jo aikoja sitten, eikä toivottua lämpöä ja yhteyttä, eikä mitään vetoa toista kohtaan enää löydy. Ero avaa uuden oven.

Uskottomuus voi siis olla parasta mitä ihmisille on tapahtunut. Mutta ei mielen deletointiyrityksenä vaan juurtajaksain prosessoituna.

Niitä tarinoita näkee, jossa puolisot toisen pettämisen jälkeen löytävät toisensa uudestaan. Se vaatii sydänjuuria myöten katumusta ja havahtumista ja oivalluksen, että hyvä parisuhde edellyttää toisen huomioonottamista. Hoitamattoman parisuhde lakastuu ja kuolee pystyyn. Usein tämä vie aikaa ja vaatii kykyä pyytää ja antaa anteeksi. Ja näyttöä sille, että parannusta ihan oikeasti halutaan.

Myös niissä tapauksissa, joissa sivusuhde näytti, että ero on paras ratkaisu, voivat molemmat olla myöhemmin sitä mieltä, että hyvä että suhde loppui. Näitä näkee paljon. Näissä petetyn itsetunto on voinut valitetettavasti saada ison kolauksen. Ero olisi pitänyt hoitaa toisella tavalla. Niin olisi.  Aika usein pettäminen liittyykin petetyn omiin keskeneräisyyksiin ja työstämättömiin asioihin.

Törmäsin vähän aikaa sitten vanhaan asiakkaaseeni ja hän antoi luvan kertoa nimettömänä, mitä uskottomuus hänelle oli ollut.

”Äh, en mä enää halua omaa elämääni sotkea. MÄ olin niin turhautunut mun suorittavan tason töissä, että kaipasin jotain haastetta. Nyt kun mä olen paljon mielenkiintoisemmalla alalla ja edennyt esimieheksi, ei mulle tulis mieleenkään lähteä sotkemaan yksityiselämääni ja testata omaa viehätysvoimaani.”

Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja usein vie aikaa oivaltaa, mitä oikeasti tarvitsee ja haluaa sekä parisuhteessa että työelämässä.

Se vain tässä surettaa, että pettäjät jättävät usein rumaa jälkeä ympärilleen.  Vastuu omista teoista pitäisi viimeistään ottaa siinä vaiheessa, kun petetyn itsetunto on murusina. Ainakin pitäisi osata pyytää anteeksi ja olla sysäämättä pettämistä petetyn syyksi. (Tämäkin lause pitää tietysti jokaisen kohdalla avata, jokaisen ihmisen tarina on yksilöllinen).

Yksi elämän päämäärä ja tarkoitus on mielestäni oppia elämään itsensä kanssa.  Itsestään kun ei voi erota. Ne, jotka haluavat tulla paremmin toimeen itsensä ja tunteidensa kanssa, osaavat yleensä elää myös muiden kanssa ihmisiksi.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva: Pixabay

Joulukertomus on vangitseva kuvaus yhden perheen muotoutumisesta. Joosefin ja Marian rohkeus, uskollisuus ja määrätietoisuus antavat seuraamisen arvoisen esimerkin myös tämän päivän vanhemmalle. Molempien panosta tarvittiin epävarmojen aikojen keskellä yhtä lailla.

Maria pestattiin Messiaan äidiksi enkelivierailulla. Tytön hämmennys on käsin kosketeltava. Kuinka raskaaksi tuleminen ilman miestä on ikimaailmassa mahdollista? Enkelin sanoille, ”älä pelkää!”, oli totisesti tilausta.

Odottamaton raskaus laittoi koko kyläyhteisön sekaisin: Marian täytyy valehdella meille kaikille.

Tuleva isä on vähintään yhtä hämmentynyt. Miten toimia juutalaisen lain edessä oikein, kun kihlattu on ennen aikojaan raskaana? Hylätäkö koko epäluotettavaksi osoittautunut morsian? Asiaa puntaroidessaan enkeli ilmestyy Joosefille ja kertoo tuoreelle isälle lapsen alkuperästä, nimestä ja tulevasta tehtävästä.

Miehessä on aineista: hän ei jää sivullisena seuraamaan tapahtumien kehittymistä, vaan päättää ottaa Marian vaimokseen. Mariakaan ei jää tuleen makaamaan, vaan lähtee syntyneen hälinän keskeltä sukulaisvierailulle. Elisabetin riemua uhkuvien sanojen on täytynyt lohduttaa mietteliästä Mariaa. Väestölaskennan aiheuttama matka Betlehemiin on senkin täytynyt olla nuorelle parille raskas. Ehkä Jeesus syntyi sen myötä ennen aikojaan?

Nuorta perhettä ei jätetty myllerryksen keskelle yksin. Luoja lähetti Marian, Joosefin ja Jeesuksen luo paimenet, joiden sanojen todistusarvoon muu yhteiskunta ei luottanut. Mariaa kertomus enkelivierailusta kuitenkin lohdutti: Minun on täytynyt ymmärtää enkelin sanat oikein. Olen oikealla tiellä.

Seuraavaksi huolenpito ilmestyy perheelle viisaiden miesten antamien lahjojen muodossa. Kuin tyhjästä Jerusalemiin saapuu tietäjäjoukko kalliine lahjoineen. Säikky Herodes on saada halvauksen.

Mistä ihmeestä minulle on siinnyt kilpailija? Viekkaasti kuningas pyrkii saamaan selville nuoren kuninkaallisen olinpaikan.

Juutalaiset toorantuntijat auttavat Herodesta: hallitsija tulee syntymään Betlehemissä.

Tietäjien jätettyä perheelle lahjansa, enkeli kehottaa heitä kiertämään Jerusalemin kaukaa. Samalla enkeli varoittaa Joosefia. Lapsen henki on vaarassa. Vie perheesi Egyptiin turvaan. Tässäkään asiassa Joosef ei turhia kuhnaile. Hän pakkaa tavarat jo samana yönä ja suuntaa kulkunsa Egyptiin. Ilman suitsuketta, kultaa ja mirhaa – kalliita myyntituotteita kaikki – matka Egyptiin ei olisi ehkä päättynyt niin onnellisesti kuin se meille evankeliumiteksteissä kuvataan.

Kolmannen kerran enkeli puhuu Joosefille Egyptin ajan ollessa päättymäisillään. Perheen on turvallista palata kotiin. Joosef ei jää arpomaan lähteäkö vai jäädä. Tavarat aasin selkään ja matkaan. Nykyperheen elämä ei läheskään aina sisällä yhtä monta yliluonnollista elementtiä. Mutta saattaa arkeen muutama sanattomaksi jättävä enkelin siiven sipaisu sattua. Varsinkin näin joulun aikaan. Niitä kannattaa tarkkailla ja painaa visusti mieleen, kun sellainen osuu kohdalle.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat