Kirjoitukset avainsanalla stereotypiat

Kuva: <span class="photographer">Charles Etoroma // Unsplash.com</span>
Kuva: Charles Etoroma // Unsplash.com

Tiesitkö, että Instagramista löytyy melkein 23 000 valokuvaa tunnisteella #vaimomatskuu (vertailun vuoksi aihetunnisteella #miesmatskuu löytyy 40 kuvaa)?

Millaista on sitten suomalainen vaimomatsku vuonna 2018? Ruoanlaittajia ja leipojia ilmeisesti.

Pääasiassa kuvissa pyörivät täytekakut, korvapuustit ja ruoka-annokset. Muutama sarkastinen postaus on päässyt myös mukaan, kun pellillinen pipareita on palanut. Yli tuhat kuvaa löytyy myös aihetunnisteella #hyvävaimo. Ruokakuvia nekin.

Vieläkin on olemassa ulkoisia tekijöitä, jotka auttavat määrittelemään, millainen on hyvä vaimo.

On edelleen ilmeistä, että naisen on suoriuduttava hellan ääressä mukavasti ollakseen pätevä puoliso. Tätä mieltä näyttävät olevan etenkin naiset itse. Vieläkin on olemassa ulkoisia tekijöitä, jotka auttavat määrittelemään, millainen on hyvä vaimo. Tehdessään ruokaa naiset valmistavat sitä ajatuksissaan puolisolleen. Kuvia selatessani pohdin, että tietääköhän noitakin karjalanpiirakoita mussuttanut muru, että lämpiäiset on tehty todisteeksi kihlasormuksen kannattavuudesta sijoituksena.

Ensi kesänä olemme olleet puolisoni kanssa naimisissa kymmenen vuotta. Myös me olemme ajautuneet todellisuuteen, jossa päävastuu keittiöstä on minulla - vaikka en edes hirveästi pidä ruoanlaitosta. Tai nykyään pidän, kun katson Frendejä samalla tabletilta ja pääsen lapsia karkuun hetkeksi, mutta sillä ei olekaan mitään tekemistä itse kokkauksen kanssa. Silti en tiedä, miten ruoanlaittovastuu on ajatunut kontolleni. Todennäköisesti täysin tiedostamattomien parisuhdeodotusten vuoksi, joita molemmat olemme tahattomasti ylläpitäneet. Ehkä tuoreena avovaimona ajattelin olevani hyvää vaimomatskuu, jos tartun kapustaan ja paistinpannuun. Ote ei ole sen jälkeen irronnut ja tässä sitä ollaan.

En tiedä, miten ruoanlaittovastuu on ajatunut kontolleni.

Hyvä vaimo -titteliä ei ansaita ulkoisilla normeilla. Kenenkään ei tarvitse pisteyttää itseään tai muita sen mukaan, onko hän millaista “matskuu” parisuhdemarkkinoilla.

Laita ruokaa ilosta, leivo korvapuusteja huvin vuoksi ja pysähdy välillä pohtimaan, millaisia rooleja ylläpidät parisuhteessa.

Jos ulkoa annettu rooli on sinulle ok - hyvä!

Jos et ole aivan varma - uskalla tehdä toisin.

P.S. Tätä kirjoittaessa kuuntelin: https://www.youtube.com/watch?v=XjVNlG5cZyQ

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat