Eilisestä korkean taajuuden tapaamisesta jäi Onnenleipää, ruisleipää, jolla jaksaa. Samaa läsnäolon teemaa vähän eri näkökulmasta käsitteli laiturilla lukemani kirja flowsta, siitä kun kaikki sujuu. Kuva: Annele Rantavuori

Viime viikko oli poikkeuksellisen hieno! Se oli suorastaan huikea, koska sisälsi niin monia, erilaisia merkityksellisiä kohtaamisia. Tiedättehän ne ihmiset, joista saa energiaa ja voimaa. Tapaamisen jälkeen sydämessä läikehtii ilo, joka syntyy kohdatuksi tulemisesti. Pari viikkoa sitten aloitin blogisarjan merkityksellisyydestä, jonka toinen osa tämä kirjoitus on. 

Uskon Smithin väitteeseen, että yhteenkuuluvuus on ihmisen tärkeimpiä tarpeita ja tuo mukanaan aitoa onnellisuutta. Ainakin itselleni se on niin. Eroaminen  rikkoo yhteenkuuluvuuden ja tuottaa väkisinkin ulkopuolisuuden tunnetta, jota kuvasinkin muutama kuukausi sitten. Etukäteen oli vaikea kuvitella niitä ulkopuolisuuden tunteita, joita ero tuottaa. Miten sydäntä viiltää, kun auton ovi lämähtää kiinni ja lapset lähtevät viettämään lomaa isänsä kanssa. Tai miten kipeää tekee, etten ole enää tervetullut taloon, jossa vietin niin monia tärkeitä vuosia. 

Smith kuvaa kirjassaan merkityksellisiä kohtaamisia käsitteellä korkealaatuiset yhteydet, joissa toteutuu vastavuoroinen myönteisyys ja samalla aallonpituudella oleminen. Nämä kohtaamiset, lyhyinäkin, ovat erityisen tärkeitä haavoittuvassa elämäntilanteessa, jossa läheisyyttä ei saa esimerkiksi parisuhteesta. 

Keskity toiseen ja jätä hetkeksi kaikki muu pois. Korkealaatuiset yhteydet tarjoavat myös mahdollisuuden luoda merkityksellisyyttä ihan kaikissa elämäsi ihmissuhteissa.

Olen usein liittänyt voimaa antavat tapaamiset lähes terapeuttimaiseen kohtaamiseen, jossa käydään läpi yötä myöten syntyjä syviä. Korkealaatuinen yhteys ei kuitenkaan välttämättä vaadi syvällistä sisältöä, vaan kyseessä voi olla hyvinkin kevyt jutustelu. Viime viikolla esimerkiksi jaoin iltapäiväkahvin lähes tuntemattomien ihmisten kanssa, josta lähdin pois voimaantuneena ja energisenä. Kuvasin kohtaamista näin niinkuin usein teen: - He olivat tosi mukavia, jotenkin tosi ystävällisiä.  

Mikä sitten nostaa kohtaamisen korkealaatuisen yhteyden tasolle? Tarkemmin ajateltuna kohtaamisessamme oli läsnäoloa, vastavuoroisuutta ja avoimuutta. Siinä oli myös aitoutta ja haavoittuvaisuutta, ripaus syvällisyyttä ja paljon iloa. 

Kohtaamisesta puuttui itsetehostus ja kilpailu puhetilasta. Joskus nimittäin tuntuu, että on kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka ensisijaisesta puhuvat (yleensä itsestään) ja niitä, jotka kuuntelevat, kohtaavat ja jakavat. Ensiksi mainitut saavat tuntemaan itsensä tyhmäksi ja merkityksettömäksi jo pelkästään sillä, etteivät kuuntele. Smith kuvaakin kirjassaan sitä, miten korkealaatuisten yhteyksien kohtaamisissa, olivatpa ne kuinka lyhyitä tai pinnallisia sisällöltään, olennaista on toiseen keskittyminen. 

Korkealaatuisten yhteyksien vaaliminen on ensiarvoista, jos haluaa pitää ihmissuhteensa kunnossa. Joten jos haluat pitää parisuhteesi koossa, niin vaali päivittäin korkealaatuisen yhteyden hetkiä. Keskity toiseen ja jätä hetkeksi kaikki muu pois. Korkealaatuiset yhteydet tarjoavat myös mahdollisuuden luoda merkityksellisyyttä ihan kaikissa elämäsi ihmissuhteissa. Toisiin keskittyminen, jopa tuntemattomien kesken, luo yhteenkuuluvuutta ja rakentaa merkityksellisyyttä. 

Se vaatii vain läsnäoloa ja pysähtymistä, katseen suuntaamista toiseen. 

Toivovaisin terkuin, Annele

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat