Kaipaavatko parisuhteen juoksukenkäsi huoltoa? Kuva Pixabay.

Pitkä parisuhde on ehdottomasti kestävyyslaji. Se on kuin ultramaraton, tavallinen maraton, puolikas tai kymppi. Osa keskeyttää jo alkumetreillä. Jotkut osaavat hallita hengitystään ja tankata energiaa välttääkseen totaalisen hapoille menemisen ja pistot kyljessä. Harva pääsee maaliin täydellisen flow´n siivittävänä vaan matka takkuaa monessa vaiheessa.

Parisuhteen pitkänmatkanjuoksu sisältää erilaisia vaiheita. On vaikeaa arvioida onko hengästyminen tai puutuminen ohimenevä vai loppumatkan kestävä vaihe. Kestokykymme vaihtelee vaikeuksien suhteen. Kuinka suuria ja jyrkkiä vastamäet voivat siedettävyydessään olla? Pitääkö kestää roiskuvaa räntää ja pakkasella liukastelua? Niitä luonnollisesti kestää helpommin, jos välillä tuuli puhaltaa oikeasta suunnasta ja aurinko paistaa. 

Harva pääsee maaliin täydellisen flow´n siivittävänä vaan matka takkuaa monessa vaiheessa.

Pitkän lenkin aikana ehtii pohtia kaikenlaista. Hiljainen ja mukautuva juoksukumppani voi tuntua perässä vedettävältä, äänekkäämpi ja vaativa rauhan rikkojalta. Matkan varrella on ensiapupisteitä, mutta voimavaroja avuntarpeen myöntämiseen ja puolison kohtaamiseen ei aina löydy. Vaihtoehtoina mieleen välähtää nopea spurtti poispäin tai poikkeaminen reitiltä houkuttelevaan maisemaan.

Täydellinen irrottautuminen yhteisesti sovitusta reitistä pelottaa. Pärjäänkö ilman kumppanin tuttua askellusta vierelläni? Entä ilman tsemppausta, evästarjoiluja tai huoltoapua? Löydänkö koskaan uutta matkakumppania? Yöjuoksutkaan eivät kiinnosta ja uuteen juoksuseuraan tutustuminen tuntuu raskaalta. 

Ilman sinnikkyyttä moni ihana hetki ja kaunis maisema olisi jäänyt väliin.   

Edellä kuvatut ajatukset pitkän matkan varrelta ovat tavallisia ja ymmärrettäviä. Takkuamiset ja kolotukset kuuluvat parisuhteeseen, niitä on vaikea välttää. Kun jalkasi ovat maitohapoilla ja haluat hiljentää, juoskaa yhtä matkaa maaliin toisianne kannustaen. Jos puolisosi tarvitsee kantoapua, ota hänet syliin. Jonain päivänä voitte olla tyytyväisiä siitä, että jaksoitte jatkaa yhdessä. Ilman sinnikkyyttä moni ihana hetki ja kaunis maisema olisi jäänyt väliin. 

Jos mieleesi on hiipinyt epäilyksiä yhteisen matkan mielekkyydestä, kerro se puolisollesi mahdollisimman aikaisin! Erilaisten parisuhteen vaiheiden tutkiminen yhdessä pitää teidät yhteisellä polulla ilman tarvetta rynnätä eri suuntiin. Perheneuvojan työssäni kurjinta on katsoa, kuinka liian myöhään herännyt juoksee puolisonsa perään häntä tavoittamatta.

Kuinka sinä voisit omalla toiminnallasi lisätä myötätuulta yhteiselle lenkillenne?

Ovatko sinun pitkän parisuhteesi huoltovälit riittävät? Itsensä hoidon lisäksi tarvitaan parisuhteen tilan säännöllistä arviointia ja tarvittaviin huoltotoimiin ryhtymistä. Raskaat vaiheet tarvitsevat rinnalleen voimaa antavia vaiheita. Kuinka sinä voisit omalla toiminnallasi lisätä myötätuulta yhteiselle lenkillenne?

Jos et huomaa kiviä puolisosi juoksukengässä, saako sinua herätellä ja muistuttaa? Kuinka haluaisit sinua muistutettavan?

”Jos meijän rakkaus alkaa rappeutua
Muistuta mua, muistuta mua
Et haavoja on ennenki ommeltu
Jos tulee päivii kun sä itket mua ja mä itken sua
Muistuta mua, et kyyneleit on ollu myös onnesta
Muistuta mua”

Pyhimys (biisi kokonaisuudessaan alla)

 

Terveisin

 

Nina Kauppinen

 

 

 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Kuulostaa kyllä aika oudolta. Tämä saa parisuhteen kuulostamaan raskaalta raadannalta. Parisuhde voi olla myös voimavara, ilon asia elämässä. Kun toiseen luottaa täysin ja hän on paras ystävä ja haluat tehdä asioita jotta hän voisi hyvin. Toki ärsyttäviäkin päiviä on.

Nina Kauppinen
Liittynyt4.1.2018
2/2 | 

Vierailija kirjoitti:
Kuulostaa kyllä aika oudolta. Tämä saa parisuhteen kuulostamaan raskaalta raadannalta. Parisuhde voi olla myös voimavara, ilon asia elämässä. Kun toiseen luottaa täysin ja hän on paras ystävä ja haluat tehdä asioita jotta hän voisi hyvin. Toki ärsyttäviäkin päiviä on.

Kiitos kommentista! Ehdottomasti myös kaikkea mitä sanot! Halusin sanoa, että hankalatkin vaiheet kuuluvat asiaan ja hyvä pysyy, kun siitä pidetään huolta.

Nina Kauppinen

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat