Metsässä on helppo tarttua hetkeen kuva: Hannu Valkama

Metsän seinä 

on vain vihreä ovi,

josta valo

ohjaa ystävänsä.

- Risto Rasa

 

Lomalla on ainakin hetkittäin helppoa olla kiireetön ja läsnäoleva, pysähtyä nauttimaan kukonlauluista, aamusmoothieista, auringonlaskuista ja mustarastaan liverryksestä. Entä missä on mindfullness ja hetkeen tarttuminen silloin, kun arki on hektisimmillään? Vaikka sokerikuorrutettu seesteisyys on arkiaamusta kaukana, kokeile joskus huviksesi tätä:

Kun olet nousemassa bussiin, junaan tai metroon, sinulla on edessäsi ainakin viitisen minuuttia omaa aikaa. Käytä se kuuntelemalla aistejasi. Mitä ne tuovat tietoisuuteesi juuri nyt, jos pysähdyt ottamaan vastaan niiden antamaa informaatiota?

Mitä kuulet?Bussiin nousevien ihmisten askeleita, puheensorinaa, moottorin kiihdytys- ja jarrutusääniä, naurua, lapsen itkua, ystävällisiä sanoja, lokkien kirkunaa jollakin pysäkillä? Tässä äänimaisemassa liikut nyt. Ehkä kuulet kaatosateen humahtavan suihkuna kohti tienpintaa. Ärsytys on nousemassa, mutta  et anna tunteelle valtaa juuri nyt. Keskityt vain ottamaan aistimuksia vastaan alkamatta arvioida niitä.

Mitä hajuaistisi kertoo tästä hetkestä? Bussin penkki tuoksuu puhdistusaineelta, joku siemailee take away -kahviaan, jonka aromit hyväilevät nenääsi ja nostattavat veden kielelle. Yrität tuntea oman hajuvetesi tuoksun, mutta koska kyseessä on suosikkiparfyymisi, et enää itse reagoi siihen herkästi.

Suussa maistuu hammastahna. Tuli vähän kiireinen lähtö, etkä ehtinyt huuhdella kovin perusteellisesti harjaamisen jälkeen.

Tunnet ihoasi vasten sileän puuvillapaitasi kosketuksen.

Asentoaisti kertoo, että istut mukavasti penkilläsi, jalkapohjat vasten lattiaa. Lihas- ja jänneaistit kertovat, että lihaksesi  tuntuvat rennoilta ja silmäluomesi lupsahtelevat. Vireystilasi on käymässä uniseksi, ja jos matka jatkuisi pitempään, saattaisit torkahtaa. Kiinnität tarkkaavaisuutesi maisemaan, ja näet työpaikkasi olevan jo lähellä. 

Kaikki tämä rajaton informaatiovirta on aistiesi välityksellä koko ajan käytettävissäsi. Suurinta osaa siitä et normaalisti havaitse, koska aivosi valikoivat tarkkaavaisuutesi kohteeksi vain sellaiset asiat, joilla on sillä hetkellä merkitystä. Jos aamupala jäi väliin, huomioit kahvin tuoksun todennäköisemmin kuin täydellä vatsalla. Kun kiinnität huomiosi hetkeksi kuhunkin aistiin kerrallaan, tulet tietoiseksi ympäröivän elämän yksityiskohtien kiinnostavuudesta ja itsestäsi keskellä tätä runsautta. 

Jäät bussista ja jatkat matkaasi töihin. Matkalla tekemäsi pieni harjoitus voi jäädä muistuttamaan sinua siitä, miten huikea ja loputtoman monimuotoinen maailma ympärilläsi on aistittavana. Tartu hetkeen!

Kesäterveisin Päivi

joka on usein huono olemaan huolehtimatta ja elämään tässä ja nyt

  

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat