Kuva: Hannu Valkama

Olen Päivi Stelin-Valkama, pikkukaupunkilaisnainen Pirkanmaalta. Työssäni toimin perheneuvojana Tampereen perheasiain neuvottelukeskuksessa. Saan päivittäin kohdata ihmisiä, niin pareja kuin yksilöitäkin, jotka kutsuvat minut mukaansa kulkemaan kappaleen matkaa heidän elämäänsä. Tällaisen työn tekemisestä nousee nöyrä ja etuoikeutettu olo.

Syyslomalla Madridissa nautin päämäärättömästä vaeltelemisesta suurkaupungin kaduilla ja kujilla. Komeimpia kohdalle osuneita rakennuksia oli paikallinen H&M -tavaratalo, joka valtavine kristallikruunuineen ja ylväine portaikkoineen muistutti palatsia. Saman kadun varrelle oli majoittunut lukuisia asunnottomia patjoineen, kassinyssyköineen ja koirineen. Mietin, millaisia näiden ihmisten tarinat mahtoivat olla.

Mieleeni jäi pihamuuriin maalattu motto:

Good things need a place to grow.    

Kun päädyimme alueelle, jota opaskirja kuvaili aiemmin kapinalliseksi ja huonomaineiseksi paikaksi, nyttemmin hipsterikaupunginosaksi, löysin ykkösnähtävyyteni: tyhjän tontin rapistuneiden rakennusten välissä. Siellä lapset leikkivät, keinuivat ja pelasivat palloa. Yhdessä nurkkauksessa aikuiset grillailivat. Limsaa ja kahvia näkyi olevan myytävänä pienessä kojussa. Iäkäs nainen viittoili istahtamaan pihalle ja selitti, että tämä paikka on tarkoitettu kaikille. Kuka tahansa saa tulla ja olla. Näytti siltä, että paikassa harrastettiin ainakin käsitöitä, maalausta sekä lasi- ja keramiikkataidetta. En tiedä, millä tavalla toiminta oli organisoitu ja mikä taho sitä järjesti, mutta mieleeni jäi pihamuuriin maalattu motto: Good things need a place to grow.    

Kuva:hannu6kalervo
Kuva:hannu6kalervo

Olen psykoterapeutti pari- ja perheterapian alueilta sekä seksuaaliterapeutti. Asiakkaani ovat tavallisia ihmisiä, sellaisia kuin sinä ja minä. Jossakin elämänsä käännekohdassa he haluavat pysähtyä miettimään, mitä kaikkea heille on tapahtunut tähän mennessä ja mihin suuntaan he haluavat jatkossa kulkea. Perheneuvoja ei anna neuvoja, vaan lähtee yhdessä asiakkaan kanssa ihmettelemään elämää ja etsimään suuntaa. Terapiahuone voi olla paikka, jossa hyvät asiat saavat kasvaa.

Terapiahuone voi olla paikka, jossa hyvät asiat mäsaavat kasvaa.

Omaan perheeseeni kuuluu neljä omillaan elelevää aikuista lasta, kotona asuva nuori sekä mun miäs. Kolme kissaa ja koira lisäävät vauhtia elämääni. Juhlapyhinä, kun nuoret aikuiset kumppaneineen ja kavereineen täyttävät rintamamiestalon lattiat patjoillaan, näkymä muistuttaa enemmän sitä Madridin Hoo-et-Ämmän ulkopuolista kadunvartta kuin ylväitä sisätiloja. Toivon, että samoin kuin sikäläisellä kaupunkiaukiolla, omassakin elämässäni on tilaa hyvän kasvaa. Olkoon maaperä välillä rosoista, kunhan pihalla kasvaa voikukkia!  

Päivi Stelin-Valkama

perheneuvoja

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat