kuva Sharon Mccutcheon

Pride-viikolla kohtaamme kaikenlaista uutta ja kivaa, mutta myös outoa ja hämmentävää. Lesbopari ei enää kohota kenenkään kulmakarvoja, mutta entäpä perhe, johon kuuluu lasten lisäksi kaksi isää ja äiti? Sateenkaarella on myös transsukupuolisia, aseksuaaleja ja drag kingejä – muutaman mainitakseni.

 

Ihmisille on ominaista vierastaa outoa

 

Ihmisille on ominaista vierastaa outoa. Mutta olemme tehneet hyveen uudelle avautumisesta. Pieni lapsikin opetetaan vähitellen ulos omalta mukavuusalueeltaan maistelemaan uusia makuja ja tuntemaan olonsa kotoisaksi vieraitten ihmisten keskuudessa.

 

Me kurkotamme pidemmälle, kohti yhteistä ihmisyyttä

 

Länsimaisiin arvoihin kuuluu tasa-arvo, suvaitsevaisuus ja kaikkien jakamaton ihmisarvo. Kristittynä olemisen kovaa ydintä on radikaali lähimmäisen rakkaus, joka tunnistaa Jumalan kuvan jokaisessa ihmisessä. Todellinen länsimaalainen ei kysy rotua tai sukupuolta, ei seksuaalista suuntautumista, vammaa tai uskontoa. Me kurkotamme pidemmälle, kohti yhteistä ihmisyyttä.

 

Ilman mittapuuta kaikki tuntuu sekavalta

 

Joskus sukupuolen moninaisuus tai seksuaalinen vapautumien voi tuntua kummalliselle jopa vaaralliselle. Meikäläinen sukupuolten kaksijakoinen järjestys vapisee ja perheet muuttavat muotoaan. Hurjalta voi tuntua ajatus, että omat seksuaaliset halut voivat tulla hyväksytyiksi ja seksuaalisuuden rikkaus arvostetuksi. Ilman selkeää mittapuuta kaikki tuntuu sekavalta ja hallitsemattomalta. Länsimainen lempeys, uteliaisuus ja hyväksyntä näyttävät heikolle ja hampaattomalle myötäilylle ajan voimien pyörteessä.

 

Hyvää on se, mikä edistää tasa-arvoa, kunnioitusta, rakkautta ja pitää ihmiset turvassa

 

Ohjenuoramme on kuitenkin harvinaisen selkeä ja yksiseitteinen. Hyvää on se, mikä edistää tasa-arvoa, keskinäistä kunnioitusta, rakkautta ja pitää ihmiset turvassa. Kenenkään ei tarvitse opetella kiellettyjen asioiden listoja, riittää, kun kussakin asiassa soveltaa yllämainittuja länsimaisia arvoja. Näihin arvoihin olemme sitoutuneet ja nämä ovat pitäneet ja pitävät edelleen meidät turvassa vieraiden asioiden joukossa.

 

Riittää, kun avautuu tarkastelemaan ajatuksiaan ja tuntemuksiaan

 

Pride-viikko on mahdollisuus tarkastella omia ennakkokäsityksiään erilaisuudesta. Viikon tapahtumissa voi tarkastella tuntemuksiaan, kun edessä keikkuu nahkaan verhotut pakarat tai keskustelukumppaniksi valikoituu nainen, joka ei ole ajanut partaansa. Ajatuksiaan voi peilailla, kun nahka-homo on romaani tai transnuorten ryhmään tulee erilainen nuori. Mitään ei tarvitse tehdä tai muuttaa. Riittää, kun avautuu tarkastelemaan ajatuksiaan ja tuntemuksiaan sensuroimatta ja rauhallisesti.

 

Hyvää Pride-viikkoa kaikille ja kaikenlaisille toivottaa perheneuvoja Iiris Koskinen

 

Länsimisista arvoista kirjoittavat Jukka Keskitalo ja Juha Keskinen 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat