Kuvaaja Hannu Moilanen

Pitkissä parisuhteissa katse ja kosketus usein unohtuvat. Silmiin katsomisella ja vaihdetuilla katseilla oli toisen löytymisessä, ihastumisessa ja rakastumisessa suuri merkitys. Näin iskelmämusiikin sanoitukset ja elokuvien juonet vakuuttavat.

Katsekontaktin voima on samanaikaisuus

Katsekontaktin voima on samanaikaisuus. Katsekontaktissa ja kosketuksessa ihminen on samanaikaisesti antava ja saava osapuoli. Keskustelu puolestaan on vuoropuhelua. Ensin puhut sinä ja sitten puhun minä. Parisuhteen kärhämissä järjestys heittää häränpyllyä.

Mihin katseen voima on pitkässä parisuhteessa kadonnut? Onko puolison katseesta heijastunut liian usein  kylmyys, tyhjyys, epäluuloisuus, välinpitämättömyys, vihaisuus ja halveksunta? Näin ollen hänen katsettaan alkaa väistellä. "Silmät ovat sielun peili" sanonta pitää paikkansa. Katse ja kasvojen ilme kertovat paljon ihmisen tunne- ja mielentilasta sekä luonteesta.

Tehdäänkö katseesta myös vääränlaisia tulkintoja? Voisiko havaintoja tarkistaa kysymällä niistä? Sisäänpäin kääntyneisyyttä, pelokkuutta, ahdistuneisuutta ja hämmentyneisyyttä ei  ole helppo tulkita oikein. Kysyvä korjausliike raivaa tilaa toisenlaisille katseille. Nauravat silmät, tarkkaavainen, utelias, lämmin, myötätuntoinen, rakastava ja hyväksyvä katse ovat balsamia molempien haavoille.

Läpi elämänsä ihminen katsoo toista ihmistä nähdäkseen, kuinka hänet nähdään.

Väestöliiton sivuilla vanhemmuudesta kirjoitetaan: "Hyväksyvä katse, kosketus, peuhupaini ja sylissä tai kainalossa oleminen viestivät lapselle, että hän on arvokas." Aikuinenkin tarvitsee hyväksyvää katsetta  - erityisesti rakkaimmiltaan. Läpi elämänsä ihminen katsoo toista ihmistä nähdäkseen, kuinka hänet nähdään. Puoliso on muiden ihmisten tavoin peili, josta kukin katsoo itseään. Tässä peilauksessa parhaimmillaan tuntee itsensä toiselle arvokkaaksi ja merkittäväksi.

Puolison hyväksyvä katse vahvistaa parisuhteen kumppanuutta ja ystävyyttä. Kun on väsynyt ja kokee epäonnistuneensa, puolison kannustava katse ja kuunteleminen palauttavat itseluottamusta. Rohkaiseva katse palauttaa toimintakykyä. 

Kun on tutkittu suoran katsekontaktin vaikutusta vireystilaan ja tarkkaavaisuuteen on todettu:

  • Tarkkaavaisuus lisääntyi
  • Tietoisuus itsestä lisääntyi
  • Muistaminen tehostui
  • Suuntautuminen toisiin lisääntyi
  • Suuntautuminen toisiin muuttui positiivisemmaksi

Tampereen ja Tarton yliopistoissa tehtiin koe, jossa opiskelijoille tehtiin ensin persoonallisuustesti, jossa tutkittiin heidän neuroottisuuden astettaan ja sen jälkeen koetilanne, jossa otettiin katsekontaktia sekä rekisteröitiin aivosähkökäyrää. Koetilanne osoitti, että jos koehenkilöllä oli voimakasta taipumusta varautuneisuuteen ja ahdistuneisuuteen, hänen aivonsa kytkeytyivät toisen katseen alla välttämismodiin. Jos taas henkilöllä oli vain vähän neuroottisuuspiirrettä, aivot kytkeytyivät lähestymismoodiin. Toisille katsekontakti antaa siis kipinää, toista se ahdistaa. Jälkimmäinen ei tunne kykenevänsä vastaamaan katseeseen.

Toisille katsekontakti antaa siis kipinää, toista se ahdistaa.

Parisuhde ei ole kuin pokerinpeluuta, jossa kasvot tulee pitää peruslukemilla. Päinvastoin, toimivassa parisuhteessa tulee kummankin vahvistaa silmillään ja katseillaan sitä, että olet minulle merkityksellinen ja arvokas. Näen sinut lähtiessäni töihin ja tullessani kotiin. Vahvistan ja höystän näitä arjen eroja hipaisulla, halauksella, suukolla ja tervehdyksilläni.

Terveiset helteisestä Kokkolasta! Seppo Viljamaa

        

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat