Pyykit eivät kulje narulle itsestään, vaikka sellaistakin huhua välillä kerrotaan. Kuva: Pixabay

Liitossamme meni monta vuotta, jolloin ei turhia kiitelty. Itselläni oli välillä sellainen olo, että toinen on ikään kuin velkaa minulle. Minä olin tehnyt meidän eteen niin paljon, että kyllä toisenkin on syytä jotain tehdä. Ai että siitä olisi pitänyt vielä kiittää!

Eikä puolisoni kiitosta kaivannutkaan. Kyllä hän itse tiesi, mitä tekee ja kuinka tekee. Ei hän siihen toisen katsomista ja kiittämistä tarvinnut. Hän pärjäsi hyvin ilman kiitoksia ja luotti minunkin pärjäävän.

Yksi sana sisältää niin paljon sitä, mitä kukin meistä tarvitsee, että se voi muuttaa koko parisuhteen suuntaa

Kiittäminen voi olla vaikeaa, jos odottaa toiselta jotain enemmän kuin saa. Pettyneenä tai loukkaantuneena näkee helpoiten sen, mikä on huonosti. Jos kokee itse arvottomuutta, voi olla vaikea osoittaa arvostusta toisellekaan. Itseään ruokkiva, suhdetta tuhoava noidankehä on valmis.

Mutta hyvin pieni sana voi muuttaa paljon. Yksi sana sisältää niin paljon sitä, mitä kukin meistä tarvitsee, että se voi muuttaa koko parisuhteen suuntaa. Sen sanan käyttämistä voi kokeilla, vaikkei siltä tuntuisikaan.

Mitä sanot, kun sanot ”kiitos”?

  • Minä näen sinut.
  • Sinulla ja tekemiselläsi on minulle merkitystä. Olet minulle tärkeä.
  • Sinä olet erillinen ihminen. Olet vapaa tekemän elämässä omia valintojasi. Arvostan sitä, kuinka valitsit toimia hyväkseni/hyväksemme.

Kun minä vihdoin opin kiittämään, puolisoni ei heti osannutkaan ottaa kiitosta vastaan. Hän koitti vähätellä tekonsa merkitystä ja katseli jonnekin syrjään. Kiitokseni tuli torjutuksi. Kiitoksen vastaanottaminenkin vaati harjoittelua.

Mitä sanot, kun vastaat ”kiitos”?

  • Tuntuu hyvältä, että näet minut.
  • Sinun sanoillasi on minulle merkitystä. Olet minulle tärkeä.
  • Minä olen erillinen ihminen. Olen vapaa tekemään omia valintojani. Valitsin toimia sinun/yhteiseksi hyväksi.

Kiitollisuuteni on kasvanut sitä mukaa, mitä enemmän olen oppinut kiittämään. Puolisoni kiitos saa kasvoni loistamaan. Me emme ole toisiimme sidotut, me olemme valinneet toisemme. Tässä hetkessä voin valita uudestaan.

Terveisin, Sini Rantakari

 

Kommentit (1)

Käyttäjä12239
Liittynyt19.5.2018
1/1 | 

Ehdottomasti kiitos kuuluu arkeenkin. Vaikka tiskaisit päivittäin, tekisit ruoan, pesisit pyykit... olisi mukava saada kiitosta aika ajoin. Silloin tiedät että työsi huomataan ja sinun tekemääsi arvostetaan. Itse uuvuin olemaan kotiorja. En saanut kiitosta koskaan, päinvastoin. Nyt olen eronnut ja nautin siitä ettei minulla ole velvollisuuksia miellyttää toista. Saan jättää tekemättä jos siltä tuntuu!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat