Huurre tuo tunnelmaa, mutta jouluilo löytyy ilmankin. Kuva: Hannu Valkama

Lumi koristelee kanervat ja kuusenoksat, tähtitaivas valaisee maan. Sisällä, mieluiten takkatulen tai kynttiläkruunun loisteessa, istuvat parhaimpiinsa puetut isät, äidit, lapset, mummot ja vaarit viettämässä iloista jouluaattoa. Ensin syödään joulupuuro ja saunotaan. Sitten käydään suvun haudoilla sytyttämässä kynttilät, poiketaan ehkä aattohartauteen laulamaan Enkeli taivaan, syödään kiireetön jouluateria ja viihdytään pöydän ääressä pitkään. Illan hämärtyessä tervehditään laululla Joulupukkia, joka kopistelee ovelle lahjasäkkeineen.

Tähän standardiin en ole koskaan yltänyt, koska olohuoneessani ei ole takkaa eikä aatossani tarpeeksi tunteja. Joskus olen kuitenkin yrittänyt toteuttaa epämääräistä täydellisen joulun illuusiota päätyen lähinnä tiuskimiseen ja stressiin. Jo monta vuotta joulunviettoni on pelastanut yksi ohje, jonka antajaa en muista, mutta jota olen innolla jakanut eteenpäin.

Jo monta vuotta joulunviettoni on pelastanut yksi ohje, jonka antajaa en muista, mutta jota olen innolla jakanut eteenpäin.

1. Jokainen perheenjäsen saa toivoa yhden asian, joka tuo hänelle Oikean Joulun

Joulutoivekeskustelu käydään hyvissä ajoin ennen juhlaa. Siinä kaikilta kysytään, mikä jouluna on ihaninta juuri sinulle. Yhdelle yhteinen joulupuurohetki manteleineen on ehdoton aaton aloitus, toisen valtaa joulumieli Joulupukin kuumaa linjaa katsellessa, kolmannelle haikeansuloinen Lumiukko-animaatio on välttämätön, neljäs lataa aamulla akkujaan viettämällä  rauhallisen hetken kuusen kauneutta katsellen, yksin hiljaisuudessa, kun kukaan muu ei ole vielä herännyt, viidennelle käynti kynttilöiden valaisemalla hautausmaalla sulkee touhukkaan päivän ja antaa luvan lipua joulurauhaan. Jokaisen perheenjäsenen yksi toive mahtuu kiireettömästi aattoon ja tekee joulusta kaikille hyvän. Muu joulutouhu voi soljua toiveiden ympärillä vapaasti ja väljästi, koska jokainen on tullut kuulluksi itselleen tärkeimmässä asiassa.

Haluttaessa yhden asian listaa voidaan yksilöidä ja laajentaa vaikkapa siten, että: 

2. Jouluherkut valitaan tällä periaatteella. Jokainen saa pöytään yhden suosikkinsa ja ruuat valmistetaan tai ostetaan yhdessä. Aattona ei muutenkaan tarvitse olla katettuna kaikkea mahdollista, sillä juhla kestää monta päivää.

3. Jokaisen yksi lahjatoive pyritään toteuttamaan. Etukäteen keskustellaan siitä, mitä on mahdollista saada kuormittamatta tonttuja kohtuuttomasti.

Jos jouluna on koolla iso joukko väkeä, voidaan etukäteen arpoa, kuka hankkii lahjan kenellekin. Lahjan rahallinen yläraja voidaan sopia pikkujoulupaketin tasolle.Tämä toimii hyvin suvun aikuisten kesken. Jokainen saa pienen muistamisen, eikä kenenkään tarvitse tuskailla rahan ja mielikuvituksen puutteessa.

Rauhaisaa joulun odotusta ja rentoa mieltä toivottaen!

Päivi Stelin-Valkama

 

   

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat