Ei potkuja parisuhteesta. Kuva: Pixabay

Luin kollegan kirjoitusta siitä, kuinka työ valtaa aikaa parisuhteelta ja kuinka vapaa-ajasta on tullut toipumis- ja lepoaikaa, jotta jaksaisi taas olla töissä. Mieleni vaelsi tästä työttömyyteen, sillä sitä olin asiakkaan kanssa hiljattain pohtinut. Eivätkä työttömyyden vaikeudet ole itsellenikään tuntemattomia: valmistumisen jälkeen 90-luvun lama oli syvimmillään ja töitä ei vaan ollut. Työtön, työtön, työtön -lapun täyttämisen tunne on edelleen muistissani.

Työttömyys on kriisi, joka vaikuttaa itsetuntoon ja identiteettiin. Kukapa ei tuntisi mitättömyyttä ja merkityksettömyyttä kun saa potkut. Tai entä jos koko ammatti-identiteetti rapisee  pois, mikä varsinkin pitkään jatkuneessa työttömyydessä helposti on vaarana. Työttömän talous huononee, häpeä valtaa mieltä ja taloudellinen niukkuus rajoittaa tekemisiä. Ankeissa tunnelmissa on vaara alkaa eristäytyä kavereista ja ystäviäkään ei oikein jaksa tavata. Miten kumppanikaan tätä voi jaksaa. Mutta entä jos jaksaakin? Millä tavalla parisuhde ja kumppani voivat ehkä jopa parhaimmalla mahdollisella tavalla auttaa työtöntä kriisin keskellä?

Lohdutusta. Vaikean tilanteen sietämistä yhdessä. Ehkä halausta.

Kumppani voi antaa kokemuksen kuulluksi tulemisesta. Neuvoja ei ehkä niinkään tarvita, enemmän kuuntelua ja ahdistavien tunteiden vastaanottamista sekä kestämistä. Lohdutusta. Vaikean tilanteen sietämistä yhdessä. Ehkä halausta.

Työttömyyden kokemus on kokemus riittämättömyydestä, epäonnistumisesta. Tällainen tunne saa ihmisen mielen ja ruumiin hälytystilaan. Jos parisuhteessa on jo valmiiksi  säröjä, ne kyllä helposti vahvistuvat. Mutta lämmin tunneyhteys voi puolestaan rauhoittaa. Työttömänä helposti pelkää puolison arvostelua, syyttelyä tai viestiä siitä, että on kelpaamaton paitsi töihin myös kumppanina. Tällaisen kelpaamattomuuden tunteen parasta vastalääkettä on hyväksyntä, sen kuuleminen, kuinka tärkeä aina vaan on, oli sitten töitä tai ei. Työ ja elämä kun eivät kuitenkaan ole sama asia. Työtön kumppani on kuitenkin elossa oleva kumppani. Jos tällaista rakastavaa läsnäoloa saa osakseen, niin työtönkin pystyy rauhoittumaan. Vastassa ei ole vain seinä ja epätoivo vaan ehkä jotakin uutta.

Parisuhteessa työtön ei ole menettänyt merkitystään vaan on yhä rakas kumppani. Erilainen ja sama yhtä aikaa. Parisuhteesta ei ole tullut potkuja.

Riittävän hyvässä parisuhteessa työtönkin saa pitää lepotaukoja työttömyyden tai työllistymisensä miettimisestä. Voi olla rento saunailta, yhteinen siivouspäivä niin kuin ennenkin, yhteistä ruuanlaittoa, hyvää seksiä. Työttömyyden yksi vaara on, että levon ja työn välinen raja hämärtyy. Kun ei ole töitä, niin ei ole oikein varma, milloin on vapaa-aikaa. Jos ei itse pysty enää tunnistamaan omaa tarvitsevuuttaan, niin puoliso voi muistuttaa. Myös työttömyydestä on tärkeää pitää lomaa ja levätä.

Keskinäinen lämmin tunnesuhde auttaa käsittelemään työttömyyden tuomia vaikeita tunteita,  ja silloin parisuhde voi todellakin olla työttömälle lepopaikka.

Aurinkoisin terveisin, Mari Kinnunen

 

 

  

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat