Oletko umpikujassa? Uskallatko palata risteykseen ja kokeilla uutta reittiä? Kuva: Unsplash

Joskus parisuhde tuntuu vaativalta. Silloin on ymmärrettävää, että parisuhteen vaatimuksiin pyrkii vastaamaan. Mutta mitä jos se ei auta? Kannattaako yrittää lisää?

Pelkkä yrittäminen ei parisuhteessa riitä. Toimimattoman kuvion toistaminen ja saman toistuva yrittäminen vievät ojasta allikkoon.

Usein pariterapiaan tulevat ihmiset ovat koittaneet sietää, kestää ja yrittää parisuhteessaan jo paljon – jopa liikaa

Hyvää tarkoittava neuvominen voi herättää toisessa yhä voimistuvan puolustusreaktion. Toisen suojelu vaikeilta asioilta voi saada toisen kokemaan yhä syvempää ulkopuolisuutta ja yksinäisyyttä. Omien tarpeiden ilmaisematta jättäminen ristiriidan pelossa voi johtaa etääntymiseen ja vieraantumiseen.

Usein pariterapiaan tulevat ihmiset ovat koittaneet sietää, kestää ja yrittää parisuhteessaan jo paljon – jopa liikaa. Puolison (tai terapeutin) pyynnöt, että vielä pitäisi jaksaa yrittää, voivat tuntua kohtuuttomilta. ”Olenhan tehnyt jo kaikkeni! Katso, mitä se on minulle tehnyt!”

En useinkaan tapaa työssäni yrittämisen puutetta. Sen sijaan näen avuttomuutta ja riittämättömyyttä sen edessä, kun tilanne ei näytä parantuvan omasta yrittämisestä huolimatta.

Vaatii nöyryyttä huomata, että oma yritys parisuhteen hyväksi ei ole toiminut

Vaatii nöyryyttä huomata, että oma yritys parisuhteen hyväksi ei ole toiminut. Yritykset toivat parisuhteeseen ehkä jotain, jota ei ollut odottanut ja johon kumpikaan ei osannut suhtautua. Silloin voi jäädä moittimaan puolison reaktioita tai uskaltaa tutkia omaa toimintaansa.

Mistä tietää, mikä toimii? Kokeilemalla, oppimalla ja keskustelemalla. Jos muutat omaa suhtautumistasi, kumppanikin tulee haastetuksi arvioimaan omaansa. Uusi tilanne auttaa näkemään, ihmettelemään ja kyselemään, jotka ovat loistavia lähtökohtia keskustelulle. Keskustelu on paras tapa parantaa parisuhdetta.

Kuunteleminen neuvomisen sijaan, vaikean asian jakaminen tai oman toiveen selkeä, ystävällinen sanoittaminen voivat olla yhtä yllättäviä kuin mikä tahansa kumppanille annettu lahja. Kokeilemisen arvoisia avauksia voivat olla myös jonkin asian jättäminen omaan arvoonsa, kiittäminen tai omaan hyvinvointiin panostaminen.

Ehkä teitä auttaa jokin, mitä muut eivät ole vielä keksineetkään kokeilla?

Joustavuutta ja luovuutta pidetään pitkän, hyvinvoivan parisuhteen salaisuuksina. Ne auttavat toimimaan toisin silloin, kun tulee tunne jumiin jäämisestä. Ehkä teitä auttaa jokin, mitä muut eivät ole vielä keksineetkään kokeilla?

Parisuhde on yhteinen löytöretki uudelle mantereelle, jossa kukaan muu ei ole koskaan käynyt. Antoisinta on yhdessä tutustua tähän maailman kolkkaan ja keksiä, miten täällä selviydytään, eletään ja rakastetaan.

Rohkeaa löytöretkeä toivottaen,

Sini Rantakari

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat