Mikä kivi kestää astumisen? kuva:Hannu Valkama

Parisuhde alkaa seurustelukumppanin valinnasta. Miten löytää juuri sen oikean? Nuorena ajattelin, että minun olisi vaikeata löytää poikaystävää, koska olin ihan liian pitkä. Olin  178 senttiä aikana, jolloin mentiin korkkarit jalassa koiralenkillekin. Pääni heilui mielikuvissani puiden latvoissa. Pärjäsin hyvin koulussa, ja sekin rooli oli ristiriitainen. Kenelle kelpaisin? Iän ja itsetunnon lisääntyessä aloin ajatella asian toistakin puolta: kuka minulle kelpaisi?

Läheisyyttä vaalimalla se oikea pysyy oikeana.

Tuskinpa "se oikea" on vain yksi ainoa ihminen, joka pitää löytää maailmasta kuin neula heinäsuovasta. Monen mahdollisen kumppanin kanssa voisi rakentaa hyvän, monin tavoin erilaisen suhteen, jossa itsestä nousisi esille tiettyjä puolia ja joitakin toisia jäisi vähemmälle käytölle. Yksi tapa katsoa niin orastavaa kuin jo olemassa olevaa suhdetta, on miettiä sitä läheisyyden kautta. Läheisyyttä vaalimalla se oikea pysyy oikeana.

Montako läheisyyden askelkiveä löydät omasta suhteestasi?

Usein läheisyydestä puhutaan asiana, jota joko on tai ei ole. Läheisyys koostuu kuitenkin monista osa-alueista. Voit ajatella sitä purona, joka pitäisi ylittää askelkiviä pitkin. Jos kiviä on vain yksi, puron ylittäminen on melkoista tasapainoilua ja veteen putoamisen vaara suuri. Kahdellakin kivellä keikkuen voivat kengät kastua. Kolme-neljä reilun kokoista kiveä antaa jo ylitysyritykselle vakautta.  Millaisia kiviä teidän suhteestanne löytyy pitämään teidät pinnalla?

  1. Fyysinen viehätys ja seksuaalinen vetovoima. Tämä kivi voi olla se, jota kautta suhteeseen astutaan. Se on iso ja tärkeä, mutta jos se jää ainoaksi, kuohuvan virran ylittäminen ei onnistu. Viehätyksen ylläpitäminen on tärkeätä koko ajan, mutta puron ylitykseen tarvitaan sen rinnalle muitakin kiviä.
  2. Tunnetaso. Yhteisen aaltopituuden tavoittaminen ilon, surun, pettymyksen, innostumisen ja onnistumisen hetkinä. Kokemus siitä, että voitte tukeutua toisiinne, mitä tahansa elämä tuokaan eteenne. Yhteinen huumori kuuluu vahvasti tälle alueelle.
  3. Toiminnan ja tekemisen taso. Matkailu, puutarhan hoitaminen, liikuntaharrastus, remontointi, ruuanlaitto ja muu yhdessä tekeminen vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Teillä on pieniä ja suuria tavoitteita ja etenette niitä kohti. Teette asioita yhdessä ja erikseen, omien  ja yhteisten ystävien kanssa. 
  4. Älyllinen ja henkinen taso. Ratkotte ongelmia tai sanaristikoita yhdessä. Pohditte asioita ja etsitte ratkaisuja, luette päivän lehtiä, runoja tai romaaneja. Ehkä kirjoitatte itse niitä. Tuntuu hyvältä keskustella, koska saatte hyvin kiinni siitä, mitä toinen tarkoittaa. Voitte myös käydä väittelyitä keskenänne.
  5. Arvomaailma. Mikä on elämässä tärkeätä ja arvostettavaa? Tälle alueelle kuuluvat  yhteiskunnallinen kiinnostus tai vaikkapa hengelliseen yhteisöön kuuluminen. Näistä arvostuksista rakentuu maailmankuva samalla, kun niiden viitoittamien päämäärien eteen voidaan myös toimia aktiivisesti (taso 3). Näkemyksenne eivät aina osu yksi yhteen, mutta kumppanin kanssa keskustellen oma näkökulma laajenee.
  6. Luovuuden taso. Tällä tasolla koette kauneuden ja/tai merkittävyyden kokemuksia vaikkapa taidenäyttelyissä, konserteissa tai luonnossa. Näitäkin voidaan toteuttaa monilla tavoilla taidetta tehden ja siitä nauttien, television luonto-ohjelmia katsoen tai itse ulkona liikkuen. Vanhemmuuttakin voidaan ajatella yhteisen luovuuden ilmentymänä.
  7. Sosiaalinen taso. Olette pari muiden ihmisten edessä. Seurustelukumppani esitellään ystäville ja sukulaisille. Elämänne liittyvät yhteen, mutta säilyvät silti yksilöllisinä. Pari muodostuu kahdesta yksilöstä, joilla on sekä erilliset sekä jaetut mielenkiinnon kohteensa ja tekemisensä.
  8. Läheisyys vaikeissa tilanteissa. Miten voitte tukea toisianne ja jaksaa yhdessä eteenpäin silloin, kun elämä tuo eteen raskaita tilanteita? Mikä auttaa teitä selviytymään yksilöinä ja yhdessä? Uskallatteko turvautua toisiinne silloin, kun puro vaahtoaa ja askelkiviä on vaikeata nähdä?
  9. Läheisyys, kun olette eri mieltä. Tämä läheisyyden laji on vaikea. Miten pystyisit ymmärtämään ja hyväksymään sitä, että kumppani ajattelee eri tavalla?  Ette silloinkaan ole uhka toisillenne. Mitä enemmän jaatte ajatuksianne ja tunteitanne, sitä paremmin ymmärrätte, mistä erilaiset näkemyksenne nousevat. 

Puron ylittämiseen ei tarvita yhdeksää askelkiveä, mutta yhdellä kivellä tasapainoillen ylitys voi olla vaikeaa. Kaikkia kiviä tuskin löytyy mistään suhteesta. Puro itsekin elää: välillä se tulvii ja kivet peittyvät veteen, välillä taas kulku on helppoa kuin metsäpolkua kävellen. Mitä kantavia kiviä suhteessanne oli, kun tienne alkoi? Pitäisikö jotakin niistä tuupata enemmän esille tai astua ennen kokeilemattomalle kivelle ja antaa sille mahdollisuus kantaa?

Kevätpurojen yli kahlaillen

Päivi Stelin-Valkama

 

 

 

 

  

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat