Tiskaaja on tulppaaninsa ansainnut. Tai pusun. Kuva: Paula Ruotsalainen

Sini kirjoitti viime sunnuntaina kiittämisestä. Koska aihe on mielestäni niin tärkeä, jatkan Sinin aloittamalla polulla omien ajatusteni kanssa.

Usein tosiaan kuulee toisten sanovan tai itsensäkin ajattelevan, että ei kai siitä nyt tarvitse kiittää, kun joku tekee sen, mikä hänelle kuuluukin eli hoitaa velvollisuutensa. Itse ajattelen silti usein sanontaa "kieli ei kulu kiittämisestä". Se kuvaa upeasti sitä, miten ei ole minulta mitään pois, jos huomioin sen hyvän, minkä puolisoni, lapseni tai ihan kuka tahansa on tehnyt.

Kieli ei kulu kiittämisestä.

 

Minun on helppo löytää motivaatio kiittämiseen, kun lähestyn sitä ilon kautta. Ilahdun, kun joku on tehnyt minulle ruokaa, siivonnut, tehnyt pihatöitä tai auttanut minua jossain, missä tarvitsin apua. Kerron sen hänelle mielelläni. Ensisijainen motiivini on siis ilmaista iloa ja kiitollisuutta. Toki järjen tasolla tiedän myös sen, että myönteinen palaute vahvistaa toivottua käyttäytymistä. Niinpä silloin on suurempi todennäköisyys siihen, että hyvät asiat toistuvat.

Lähestyn kiittämistä ilon kautta.

Kiitollisuuden ajattelumalliin toivoisin pystyväni yhä vaan useammin ja enemmän. Kokemuksesta tiedän, että se tekee minulle hyvää. Kiitollisuuden vaikutuksista on myös tehty lukuisia tutkimuksia. Niiden tulokset ovat hämmentäviä. Millään vitamiinilla, lääkeaineella tai super foodilla ei ole yhtä suurta vaikutusta yksilön hyvinvointiin. Kiitolliset ihmiset ovat tutkimusten mukaan muita luottavaisempia, auttavaisempia ja kannustavampia sekä avoimempia, seurallisempia ja lämpimämpiä. Heillä on mm. vähemmän stressiä ja he nukkuvat paremmin. Lisäksi kiitollisuuden havaittiin lisäävän terveyttä ja parantavan ihmissuhteita.

Kiittämällä teen toisen iloiseksi, vahvistan hyvää ja lisään omaa onnellisuuttani.

Onnellisuusprofessoriksi tituleerattu Markku Ojanen on samalla linjalla. Hänen mukaansa kaikkein tärkein askel kohti onnellista elämää on se, että huomaa muut ihmiset, kiittää ja on huomaavainen. Näkemällä hyvän ja itseään ilahduttavan ja myös ilmaisemalla ilonsa ja kiitollisuutensa, tekee toisenkin iloiseksi, vahvistaa hyvää ja lisää omaa onnellisuuttaan. Vau! Suuret vaikutukset yhdellä pienellä sanalla.

 

Kiitos, kun luit juttuni!

terv. Paula, perheneuvoja

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat