Kuva Alexander-Dummer

Onnea kaikki ylioppilaat, ammatillisista oppilaitoksista valmistuneet, opintonsa päättäneet, luokalta päässeet ja päiväkodista koulun siirtyvät! Onnea myös teidän vanhemmille.

Tämä kirjoitus on tuloksiin pettyneille vanhemmille

Tämä juttu on niille vanhemmille, joiden lasten kirjoitukset menivät penkin alle tai tutkintotodistusta ei tullutkaan. Tämä on teille, joiden lapsi ei ole kypsä siirtymään ensimmäiselle luokalle ja teille, jotka olette muuten vaan pettyneitä tulokseen.

Onnistumisen paineet tekevät epäonnistumisesta kohtuuttoman raskasta

On vaikea epäonnistua, kun näyttää, että kaikki muut onnistuvat ja pääsevät elämässä eteenpäin. Kun lapsi tekee mahalaskun, Facebookiin ei voi laittaa kuvaa juhlapöydästä tai kehaista naapurille lapsen stipendistä. Pettymyksen hetkellä toisten ilo voi kirvellä ja oman lapsen matala tulos tuntuu painona rinnassa.

Jälkikasvun vaikeudet herättävät kipeitä tunteita

Lapsen epäonnistuminen kouraisee syvältä. Yhtäältä on pahoillaan lapsen puolesta, toisaalta näkee vikaa itsessään. Jälkikasvun vaikeudet herättävät kipeitä tunteita: pettymystä, toivottomuutta, kateutta ja häpeää. Toisten ilo ja menestys lisää suolaa haavoihin.

Tie huonoon tulokseen on yksilöllinen

Jokaisen tie huonon tulokseen on yksilöllinen. Yhden syy löytyy vaikeasta elämäntilanteesta toisen väärin asetetusta tavoitteesta ja kolmannelle syy on mutkikas ja hallitsematon kuin elämä itse. On viisautta katsoa millaiset valinnat ja kovan elämän kolhut johtivat huonoon tulokseen.

Vuoden saldona oivallus

Saldoksi vuoden kovasta työstä jäi kenties oivallus, että en ehkä olekaan sitä sukupuolta, johon olen syntynyt tai tieto siitä, että tässä tilanteessa en selviä omin voimin. Tämän vuoden kiitettävät arvosanat tulivat  elämän hauraudesta ja oman vajavaisuuden kohtaamisesta. Tämä todistus on kyynelillä ja ärräpäillä kokoon raavittu.

Sinulla on oikeus iloita itsestäsi ja lapsestasi olipa koulumenestys mitä vaan.

Lempeä katse näkee menestyksen

On vaikea pehmentää katseensa pettymyksestä ja vaativuudesta hyväksymiseen. Tie menestykseen ja tyytyväisyyteen alkaa tosiasioiden tunnustamisella, mutta jatkuu siitä ymmärtäväisellä suhtautumisella itseen. Sinä ja lapsesi olette arvokkaita numeroista huolimatta. Elämän onnistumista mitataan monenlaisilla mittareilla. Koulutodistus ei ole niistä lähellekään tärkeintä. Huomion kiinnittäminen lopputulokseen luo paineita ja pahimmillaan tapaa yrittämisen ja luovuuden. Työstä palkitseminen motivoi yrittämään lisää. Huonosta tuloksesta rankaiseminen kangistaa ja saa pelkäämään kokeilemista. Joskus tosiasioiden tunnustamista on hyväksyä se, että tilanne on ollut niin raskas ja vaativa, että paras tulos on se, että selviydyttiin.

Sinun lapsesi on ihme

Sinulla on oikeus iloita itsestäsi ja lapsestasi olipa koulumenestys mitä vaan. Sinun lapsesi on ihme ja hänen arvonsa mittaamaton. Onnea teille kouluvuoden päättyessä ja menestystä elämän tyrskyihin.

Terveisn perheneuvoja Iiris Koskinen

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat