Onneksi en ole lasteni ainoa kasvualusta. Kuva: Katianna Ruuskanen

Olen kahden koululaisen äiti. Huolehdin, kyselen ja jankutan. Haluaisin olla maailman paras äiti, mutta usein koen riittämättömyyttä.

Kun huono äiti -ajatukset nousevat pintaan, mietin keneltä itse olen saanut elämäntaitoja. Vanhempieni lisäksi vaikuttajia on useita. Huh helpotus, ei minunkaan tarvitse olla lapsilleni se ainoa malli.

Hän saapuu rohkaisemaan välittömästi.

Mieleeni tulee esimerkiksi kaverin lempeä isä, innostava matematiikan opettaja ja nuorisonohjaaja, joka luotti taitoihini. Mummojeni muisteleminen on minulle erityinen voimakoneisto.

Voimahahmon mieleen palauttaminen on yllättävän tehokas keino. Kun mietin merkityksellisen ihmisen olemusta ja lämpöä, hän saapuu rohkaisemaan minua välittömästi. Voin myös pysähtyä pohtimaan, miten voimahahmo kannustaisi minua nyt, jos pyytäisin häneltä apua.

Ketkä ovat Sinun voimahahmojasi? Ketä haluat muistella tänään? 

Kun näin mummon viimeisen kerran, hän kiepsahti keittiön lattialle selälleen. Mummo laittoi kädet t-asentoon ja teki vartalonkierron. Tämä on hyvä liike, hän totesi. Nykyään rauhoitun joka ilta tuossa samassa asennossa.

Minun ei tarvitse revetä joka paikkaan.

Kerro taas, millaista oli ennen vanhaan, pyysin toiselta mummolta. Mummo tiskasi ja kertoi tarinoitaan. Hän oli vankka kuin peruskallio, lempeä ja auttavainen.

Olen kiitollinen, että isovanhemmat ovat mukana omien lasteni elämässä. Iloitsen myös tyttäreni kaverin mummosta. Hän vie lapsia luontoretkille, joiden toteuttaminen itseltäni jää aina vain haaveeksi. Minun ei tarvitse revetä joka paikkaan.

Tämä kohtaaminen siirtyi voimapankkiini.

Sain itse lapsettomalta sinkkumummolta paljon kahdenkeskeistä aikaa. Teimme voikukkasimaa ja juttelimme uskonnoista. Kuukausi sitten kävin laulamassa bonusmummolleni. Hän ei pystynyt vastaamaan mitään, mutta nieleskeli kyyneleitä. Silitin hänen poskeaan. Tämä kohtaaminen siirtyi voimapankkiini muistuttamaan, että hauraana ihmisestä tulee näkyviin jotain erityisen kaunista.

Millaisia talletuksia Sinun voimatililläsi on? Millaista tukea kaipaat voimahahmoiltasi arkesi keskelle?

 

Lämmöllä, 

Anja Nwose

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat