Kuva: Gita Anttonen

Parisuhde on kahden erilaisen yritystä pysyä yhdessä elossa. Toisen löytämisen, yhdessä pysymisen ja eroon joutumisen välille mahtuvat ihmiselämän syvimmät taivaat ja helvetit. Sen tietää rakkauden ammattilainen, joka on omistanut elämänsä yhteyden etsimiselle.

Olen perheasioiden ja perheneuvonnan asiantuntija Kirkon kasvatus- ja perheasioiden yksikössä. Työskentelin parikymmentä vuotta perheneuvojana ennen kuin siirryin katselemaan parien ja perheiden asioita vähän kauempaa. Koulutan uusia perheneuvojia kirkon työhön sekä tapaan pareja psykoterapiavastaanotollani.

Eniten osaamistani parisuhteessa ja perheessä ovat kartuttaneet 25 vuotta avioliittoa yhden ja saman miehen kanssa. Kasvatimme oman parisuhdedynamiikkamme ohessa kolme upeaa lasta, jotka valloittavat maailmaa jo itsenäisesti. Ja jatkavat parisuhdeteemojen toteuttamista elämässään kukin oman näköisellään tavalla.

Oman parisuhdeajatteluni ytimessä on ymmärrys siitä, että kannamme jokainen mukanamme omaa kasvuperhettämme ja sen ihmissuhteita. Aikuisissa suhteissamme toistamme ja korjaamme sitä, mikä aikanaan jäi kesken. Kaikki saamamme rakkaus varastoituu meihin ja heijastuu tuleviin suhteisiin.

Tämän vuoksi parisuhde-elämä onkin niin jännittävää! Yhdessä toisen kanssa voin tutustua itseeni pintaa syvemmältä ja kasvaa kokonaisemmaksi. Usein tämä tapahtuu ihan huomaamatta, toisinaan kasvu vaatii kovaa ponnistelua ja kivun sietämistä.

Kaikki saamamme rakkaus varastoituu meihin ja heijastuu tuleviin suhteisiin.

Avoimuus, rehellisyys ja luottamus ovat niitä koodisanoja, joiden avulla uskon suhteen kestävän suuremmassakin paineessa. En hirveästi usko käskyjen ja kieltojen tehoon parisuhteiden parantamiseksi. Omissa blogeissani pyrin ennemminkin ymmärtämään omaa ja toisten arkea yhdenlaisena yrityksenä tulla toimeen omien ja toisen haavojen kanssa. Joskus onnistuu joskus ei.

Aina kun siltä tuntuu, kannattaa pysähtyä tutkimaan ja ihmettelemään: mistä ihmeestä tässä kaikessa on oikein kysymys?

Terveisin Anne Anttonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat