Millaisia feminiinisyyden ja maskuliinisuuden sävyjä maalaat omakuvaasi? Kuva: Katianna Ruuskanen.

"Sä oot maskuliininen." Kaverin sanat jäivät kirvelemään teinin mieleen. Puolihuolimaton kommentti kolahti arkaan paikkaan. Kaipasin kovasti hyväksyntää naisena. Oli kuitenkin turvallista pukeutua poikamaisesti isoihin kenkiin ja löysiin vaatteisiin.

Nuoruus on herkkää aikaa, mutta sukupuoli-identiteetin muotoutuminen jatkuu vielä aikuisenakin. Elämän murroskohdat, kuten lapsen saaminen, lapsettomuus, ero, työttömyys tai lapsen murrosikä, voivat pysäyttää meidät erityisellä tavalla pohtimaan, kuka minä olen.

”Anna mun etsiä ja olla epävarma”, lauletaan nuorten uskonnollisessa laulussa. Sama pätee sukupuolisuuteen ja seksuaalisuuteen. Annetaan itsellemme ja toisillemme tilaa ihmetellä ja rakentaa omaa identiteettiämme rauhassa.

Liian nopeat määritelmät ja ahtaat lokerot vievät mahdollisuuksia luovalta kasvulta.

Yhteiskunnassamme vaikuttaa kaksi vastakkaista trendiä: sukupuolineutraaliuden tavoittelu ja hyvin kapeat sukupuoliroolit. Saako puhua tytöistä ja pojista, pohditaan. Leluhyllyllä ei jää epäselväksi, mitkä tavarat on suunnattu tytöille ja mitkä pojille.

Olen nähnyt unia, joissa pelästyn, kun huomaan säärikarvojen rehottavan hameeni alta. Lapset tietävät, mitä teen vessassa pinsettien kanssa: nypin leukakarvojani. Naisten karvoituksen kontrollointi on vain yksi esimerkki siitä, että sukupuoli-identiteettiin liittyy paljon ulkoisia paineita.

Epävarmuus omasta naiseudesta tai miehisyydestä pidetään usein todella piilossa.

Kumppanikin voi olla tietämätön toisen epävarmuudesta. Se saattaa kuitenkin näkyä mustasukkaisuudessa, seksiongelmissa tai riidoissa.

Mietin, miten osaisimme kantaa ilolla sekä feminiinisiä että maskuliinisia puoliamme. Ja kuka määrää, mitä mieheys ja naiseus on? Kulttuurihistoria, muotimaailma vai minä itse? Seksuaalisuuteen vedoten on alistettu ja haavoitettu. Sukupuolisuuden hävittäminen on mielestäni liian yksinkertainen vastaus monisyiseen asiaan.

Haluaisin laventaa sukupuolirooleja ja rohkaista jokaista etsimään omaa tapaansa olla. Anna maskuliinisuuden ja feminiinisyyden virrata sinussa vapaasti.

 

Värikkäin terveisin, perheneuvoja Anja Nwose

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat