Kirjoitukset avainsanalla syyllisyys

Odotusten tulvaan on helppo hukkua. Kuva Unsplash.

Meihin ihmisiin ja elämäntapoihimme kohdistuu nykyaikana paljon odotuksia ja vaatimuksia. Ei riitä, että jotenkin huolehtii itsestään ja perheestään, kaikissa toimissa on oltava vastuullinen myös eettisesti, ekologisesti ja yhteiskunnallisesti. Tiedostava vastuullisuus on hieno asia. Pahimmillaan kuitenkin kannamme ikuista syyllisyyttä ja riittämättömyyttä.

Kaikissa toimissa on oltava myös vastuullinen eettisesti, ekologisesti ja yhteiskunnallisesti

Ympäristöasioiden suhteen ei riitä, että erittelee pahvit, lasit ja muovit, kierrättää vaatteensa ja sammuttelee valoja. Uutta ei enää saisi ostaa ja jos on pakko, vain ekologisesti kestäviä tuotteita, joiden valmistusprosessin ja työolosuhteet olemme selvittäneet tarkkaan. On matkustettava kotimaassa, mieluiten päästöittä lähimaastossa patikoiden tai pyöräillen. Facebook-julkaisu lennosta lämpimään aiheuttaa pahennusta vastuuttomuudellaan ja itsekkyydellään. Laivakaan ei uusimpien tietojen mukaan ole paljoa parempi vaihtoehto. Mannerten takana käydään enää mielikuvitus- tai muistelumatkoilla.

Auto olisi hyvä myydä, jos julkisilla pääsee kulkemaan. Kahdesta autosta on ehdottomasti luovuttava, vaikka yhteinen pitkä aamukuljetusrumba aiheuttaa varman perheriidan. Jos on pakko autoilla, niin sähköautolla, joka on monelle mahdoton investointi. Lemmikkieläimiäkään ei saisi pitää, koska koiran tai kissan ekologinen jalanjälki on yhtä suuri kuin 15 000 kilometrin autoilun.     

Kahdesta autosta perheessä on ehdottomasti luovuttava, vaikka yhteinen pitkä aamukuljetusrumba aiheuttaa varman perheriidan

Myös ruokailusta on tullut erityissuunnittelua ja selvittämista vaativaa. Muutos aiemmista vuosikymmenistä on huikea, tavoite oli silloin yksinkertaisesti nälän tyydyttäminen. Perinteitä romutetaan, jopa urheilutapahtumien ja rippileirien grillimakkaroista luopumista on jossain harkittu. Perheessä jokaisella voi olla eri ruokavalio ja ruokapöydässä kiistellään siitä, mikä ruokavalio on oikea. Yksi on vegaani, toinen tiedustelee tarjottavan broilerin elinoloista ja ravinnosta ja kolmas ei koske hiilihydraatteihin. Tiedostava ja valikoiva ihminen perheessä tai ruokavieraana on monesti kokin päänsärky.

Lapsille on kyettävä tarjoamaan vain parasta. Erilaiset valinnanmahdollisuudet ja ideaalit synnytystavan, ravinnon, nukkumisen ja kasvatuksen suhteen aiheuttavat tuoreille vanhemmille hämmennystä. Edes lääketieteellisiin suosituksiin ei joidenkin mielestä voi uskoa, jopa rokotukset ja käypä hoito -suositukset kyseenalaistetaan. Vanhemmat kokevat jatkuvaa painetta siitä, että pitäisi olla läsnä lapselle ja samalla pitää huolta itsestään ja parisuhteestaan. Liian kuormittavat ideaalit usein hajoavat arjen uupumuksessa, mikä voi olla tuskallista tai helpottavaa.

Liikunnasta on tehty toisaalta mutkatonta lukuisine kuntosaleineen, toisaalta vaativampaa ja monimutkaisempaa. Hyötyliikunta ja kävelyt eivät riitä, pitää hengästyä, kasvattaa lihaskuntoa ja olla liikuntaa tukevalla ruokavaliolla. Suurikaan väsymys ei ole syy jättää itsensä rääkkäämistä väliin, sillä liikunta on hyväksi jaksamiselle ja mielialalle.   

Aina on olemassa joku ihmisryhmä, jota on tuettava tai systeemin vääryys, jota vastaan on taisteltava

Lähimmäisten auttamisen lisäksi on autettava kaikkia hätää kärsiviä. Adressit, keräykset ja kannanotot ovat arkipäivää. Aina on olemassa  joku ihmisryhmä, jota on tuettava tai systeemin vääryys, jota vastaan on taisteltava. Yhteiskunnalliset epäoikeudenmukaisuudet ovat ehdottoman tärkeitä asioita, mutta pahimmillaan niihin täysillä omistautuminen uuvuttaa ja voi jopa sokeuttaa silmät läheisten avuntarpeilta.

Lista hyvän ihmisen elämäntavan odotuksista on loputon, tässä oli vain muutamia esimerkkejä. Kaikkia odotuksia ja vaatimuksia en onneksi edes tiedä tai tiedosta. "Hyvän ihmisen kriteereistä" voi toki olla eri mieltä. Kaiken kyseenalaistavassa maailmassamme on monia vakuuttavia mielipiteitä. Tutkimuksetkin kertovat tänään tätä ja huomenna toista. Lisäksi yhden linjan mukainen elintapa on usein ristiriidassa jonkun muun kanssa.

Voisiko tavoitteena olla riittävän hyvä ihminen tämän hetken ajallisilla, henkisillä ja taloudellisilla resursseilla?  

Jotkut pystyvät olemaan ihailtavan, jopa kadehdittavan, hyviä ihmisiä. Ehkä heillä on voimaa ja energiaa erityisen paljon ja elämäntilanteessaan myös tilaa jatkuvaan kehittämistyöhön. Erityisen raskas hyvän ihmisen odotusten lista on helposti huolestuville murehtijoille sekä perfektionisteille, jotka ovat kuormittuneessa elämäntilanteessa.

Jos et ahdistu tai syyllisty kuvaamastani odotuslistasta, onneksi olkoon! Jos painit samojen asioiden kanssa, jatka lukemista.

Kukaan ei pysty elämään täydellisen hyvin ja oikein. Yleensä johonkin asiaan fokusoiminen on poissa jostain muusta. Onko juuri sinun oltava täydellinen kaikessa? Riittäisikö, jos valitset tavoitteeksi muutaman asian? Riittäisikö hyvä pyrkimys, mutta sallit pienet poikkeukset tilanteen niin vaatiessa? Voisiko tavoitteena olla riittävän hyvä ihminen tämän hetken ajallisilla, henkisillä ja taloudellisilla resursseilla?  

Jos pääasiassa toimit parhaasi mukaan, pieni paheellinen hetki ei romuta kokonaisuutta!   

Odotusten ja vaatimusten tuoman ahdistuksen hukuttaessa sinua, rentouta itsesi. Asetu tilaan, jossa voit olla täysin vapaa vastuusta ja odotuksista. Jos yleensä vältät punaista lihaa ja tekee mieli syödä pihvi, anna mennä. Jos kalliot ja männyt eivät ole sinusta ihanin lomamaisema, varaa matka valkoisen hiekan ja turkoosin meren äärelle. Jos päätä särkee ja silmät lupsahtelevat, jätä tehotreeni väliin. Jos lähiluomukasvisten hinta hirvittää, osta vierestä tavallista ja halvempaa. Ideaalin hetkittäinen särkyminen ei ole vaarallista. Jos pääasiassa toimit parhaasi mukaan, pieni paheellinen hetki ei romuta kokonaisuutta! Vältä syyllistymistä, muiden oletetut mielipiteet voi jättää omaan arvoonsa.    

 

Leppoisaa elokuuta toivoen, 

 

Nina Kauppinen, perheneuvoja

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Katianna Ruuskanen

Eropäätöstä ei suinkaan tehdä aina yhdessä. Perheneuvojan huoneessa puhuvat jätetyt ja jättäjät. Eroprosessin edetessä näiden kahden roolin raja hämärtyy. Ei näe ex-puolisossa enää vain mustaa ja valkoista. Yhteiseen liittoon on usein kuulunut molemminpuolista hylätyksi tulemisen kokemista, henkisiä lähtöjä ja omiin oloihinsa jättämisiä.

Puolison eropäätös kirpaisee aina syvältä. Se on toiselle usein yllätys silloinkin kun merkkejä on ollut jo ilmassa ja parisuhde on rakoillut moneen suuntaan. Hämmentäväksi toisen lähdön voi tehdä se, jos itse on ajatellut parisuhteen voivan ihan hyvin. Raastavinta tuntuu olevan jos puoliso on löytänyt uuden. Se tekee vihaiseksi, läpikotaisin loukatuksi.

Myös eropäätöksen tekijä tarvitsee ymmärrystä ja lohdutusta. Oma päätökseni erota vuosia sitten ei ollut millään lailla kevyt. Siihen liittyi ristiriidasta kumpuavaa ahdistusta ja raskaita unettomia öitä. Kaikkein vaikeinta oli ajatella eroa lasten kannalta. Kuopukseni ei voi vieläkään antaa minulle anteeksi, että rikoin häneltä perheen.

Myös eropäätöksen tekijä tarvitsee ymmärrystä ja lohdutusta

Silti eropäätöksen jälkeen tunsin suurta helpotusta. Muutettuani omaan kotiin istuin aamuisin pitkiä aikoja ikkunan ääressä. Hengittelin syvään. Katselin hiljaisuudessa alastomia puita ja lumikerrosten kimmeltävää pintaa.

Helpotuksen ohella yritin tulla toimeen uuvuttavien tunteiden kanssa, jotka laimenivat ajan myötä myrskyävistä aalloista hentoon liplatukseen.

Tunsin syyllisyyttä siitä, että olin vienyt lapsiltani ehjän perheen. Olin tehnyt valinnan, joka oli minun, eikä heidän. Olin horjuttanut jatkuvuuden ja turvallisuuden kokemusta joissakin ystäväperheissämme ja läheisissä sukulaisissani. Mikään ei tulisi olemaan niin kuin ennen.

Kaipasin murrosikäisiä lapsiani niin että teki kipeää

Yksinäisyys ja suru seurasivat minua uuteen kotiini. En ole koskaan elämässäni ollut niin yksin. Monet läheiset ja ystävät tarvitsivat aikaa hyväksyäkseen eroni. Etäisyyden otto oli paras keino sietää ja kestää tilannetta. Sitten oli niitä harvoja, jotka tulivat, kannattelivat, tekivät ruokaa ja imuroivat.

Ikävä. Se oli pahinta. Kaipasin murrosikäisiä lapsiani niin että teki kipeää. Ikävöin läheisyyttä, kainaloon tulemisia ja sylissä viipymisiä. Lasten kanssa tehtyjä yhteisiä matkoja, hassutteluja ja jokapäiväistä arkea.

Kaikesta huolimatta, jos voisin palata ajassa taaksepäin, tekisin eropäätökseni uudestaan. Se ei ollut itsekkyyttä vaan hengissä pysymistä ja oman itseni nähdyksi tulemista.

Terapeuttina teen työtä sen hyväksi, että ihmiset voisivat hyvin parisuhteissaan ja perhe-elämässään, mutta myös selviytyäkseen mahdollisesta erosta toisiaan kunnioittavina ihmisinä ja vanhempina. Vanhempien onni yhdessä tai erikseen on lapsenkin onni.

 

Lämpimästi Perheneuvoja Saija Falck

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat