Kirjoitukset avainsanalla lämpö

Onko joulu, jota perheesi haluaa sama, jota sinä valmistelet? Kuva Pixabay

Joulu lähestyy kovaa vauhtia, ja se näkyy ja kuuluu monessa kodissa. Jouluperinteet ovat ihania, mutta niiden valmistelu ei aina valitettavasti näyttäydy jännittävänä ja nautinnollisena.

Hoet kuinka pitää siivota ja koristella, ostaa lahjat, tehdä sitä ja tätä ja vielä tuotakin. Tohinassa haukut puolisosi siitä, kuinka tämä ei osallistu tarpeeksi. Sehän kertoo sinulle, että hän ei pidä yhteistä joulunviettoanne tärkeänä. Alat myös epäillä haluaako hän ylipäätään olla osa tätä perhettä ja sukua. Lapsetkaan eivät mielestäsi arvosta ponnistelujasi, koska eivät jaksa askarrella kanssasi tuntikausia. Tunnelma on kireä. Läheisesi pelkäävät sinua, ylikierroksilla käyvää kiukkuista jouluntekijää. 

Mitään ei täydy, ei pidä eikä ole pakko!

Jos tunnistat itsesi, tiedätkö mitä? Mitään ei täydy, ei pidä eikä ole pakko! Ei tarvitse tehdä mitään, mihin ei ole energiaa. Ei vaikka omatunto soimaisi ja vaatelias minäsi potkisi sinua liikkeelle. Ei vaikka äänet historiastasi käskevät ja paheksuvat epätäydellistä jouluanne.  

Oletko pysähtynyt pohtimaan, mikä ajaa sinua paineiseen suorittamiseen? Valmisteletko täydellistä joulua oikeasti läheistesi iloksi vai ajaako sinua velvollisuudentunto tai perinne, josta ei muka voi poiketa? Onko touhottaminen kenties ainoa tapa, jolla kykenet olemaan läsnä? Suoritatko hellittämättä siksi, että pelkäät tuottavasi pettymyksen itsellesi tai muille?

Mitä jos uskaltaisit ottaa riskin pettyä? Silloin pystyt ehkä hellittämään. Kun hellität samalla myös armahdat itsesi. Tarvitset nimittäin kipeästi armollisuutta ja lämpöä, joita et nykyisellä toimintatavalla saa. 

Lasten suurin ilo on lahjojen sijaan voikin olla vanhempi, joka katsoo heitä lämpö silmissään ja hymy huulillaan.

Voisiko kaikille mukavaa joulua suunnitella yhdessä? Kysy lapsilta millaisen joulun he haluavat. Pohdi millaisen joulun puolisosi tarvitsee pimeän syksyn päätteeksi. Entä muut läheisesi? Jos sinulla ei ole aavistustakaan, kysy heiltä.

Voi olla, että läheisillesi riittää rento yhdessäolo, Afrikan tähden pelaaminen ja suklaakonvehtien rajoittamaton syöminen. Lasten suurin ilo lahjojen sijaan voikin olla vanhempi, joka jaksaa katsoa heitä lämpö silmissään ja hymy huulillaan. Aikuinen, jolla on aikaa vain olla, kuunnella heidän juttujaan ja hassutella heidän kanssaan.  

Kuten sanotaan, vähemmän on monesti enemmän.

 

Ihanan nautinnollista joulun odotusta! 

 

Nina Kauppinen, perheneuvoja 

 

Lisää vinkkejä rentoon ja nautinnolliseen jouluun mielenpahoittamisen välttämiseen liittyvästä kirjoituksesta

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi ihmissuhteiden kauneudesta, karuudesta ja hauraudesta. Bloggaajina parisuhteiden pulmiin erikoistuneet kirkon perheneuvojat.

Blogia kirjoittavat:
✎ Anna-Riitta Pellikka
✎ Anne Anttonen
✎ Elisabeth Falck
✎ Jarno Hellström
✎ Nina Kauppinen
✎ Mari  Kinnunen
✎ Iiris Koskinen
✎ Päivi Kähkönen
✎ Piia Nurhonen
✎ Anja Nwose
✎ Juha Petterson
✎ Sari-Annika Pettinen
✎ Heli Pruuki
✎ Pekka Puukko
✎ Sini Rantakari
✎ Paula Ruotsalainen
✎ Päivi Stelin-Valkama
✎ Anssi Tietäväinen
✎ Helena Toppari
✎ Seppo Viljamaa

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat